реклама

реклама

Про черкаського митця Миколу Теліженка знімають фільм для проєкту про людей з інвалідністю «Особливі митці від Териконів до Карпат».

756c02f5676ba296

Про це Суспільному розповів автор ідеї та режисер Юрій Кочкаров.

Організатори запланували відзняти двадцять фільмів.

За словами режисера, планують відзняти короткометражні документальні фільми про митців з інвалідністю з усіх куточків України:

«Ми запланували відзняти 20 фільмів, для них ми відбираємо митця з інвалідністю в кожній області. Ми хочемо аби творчі люди, про яких мало відомо широкому загалу, стали більш популярними. Для Черкащини зробили виняток – ми знімаємо фільм про відомого митця, який є народним художником», – розповів Юрій Кочкаров.

Миколу Теліженка обрали як митця, який зможе надихати інших творити, попри життєві обставини. У фільмі розкриватимуть творчий шлях героя, покажуть умови праці та познайомлять з роботами, розповіли організатори. Витинанки Миколи Теліженка відзняли у краєзнавчому музеї:

«Микола Матвійович без перебільшень творить дива, його художні роботи зачаровують. Ми хочемо запалити серця митців з інвалідністю не залишатися вдома, в чотирьох стінах, а намагатися розкрити себе у творчості», — зауважив режисер.

За словами доньки митця Олесі Теліженко, минуло вже 4 роки як її батько через проблеми зі здоров'ям залишився без ноги: «Я дуже щаслива, що після ампутації у нього лишилася жага до мистецтва, бажання творити і він працює далі. Хай це не такі техніки, як кам'яна скульптура – йому це важко, але витинанка зараз його порятунок, як графічні роботи формату А3».

Микола Теліженко розповів, що заявку на участь у проєкті подав самостійно, оскільки його зацікавила назва та ідея об'єднання українців творчістю. Митець не зациклюється на своїй інвалідності, а щодня спонукає себе до дії:

«Треба жити і прожити достойно цей шматок життя, який Господь Бог дав. Я змушую себе працювати. Як скрипаль вранці замість зарядки грає мелодію, бо це йому потрібно, так і я кажу собі: роби, вдасться чи не вдасться, не обов'язково це повинен бути шедевр чи твір мистецтва», — зауважив Теліженко.

За словами автора ідеї Юрія Кочкарова, проєкт реалізують за підтримки Українського Культурного Фонду. Зйомки фільмів мають закінчитися у жовтні. А реалізоване відео планують показати на спеціально створеній вебплатформі.

c3d563f01ef78cf5

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Хочется верить 29.08.2021 10:31
Что и снимают черкасский режисёр и черкасский же оператор.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100