реклама

реклама

Рішення про збільшення числа голосів під електронними петиціями, необхідне для того, щоб їх було розглянуто на сесії Черкаської міськради, депутати ухвалили під час сьогоднішньої сесії.

Майборода Любов Володимирівна 2

Якщо раніше було потрібно 250 голосів, то відтепер – 500.

Ініціаторкою такого рішення виступила депутатка міськради Любов Майборода, яка вважає, що сьогодні в Черкасах петиції перетворилися на «елемент піару».

– У різних радах порядок розгляду петицій різний. Наприклад, у Вінниці петиції розглядає виконавчий комітет, і за його рішенням петицію може бути винесено на розгляд сесії, – зазначила Любов Володимирівна. – Станом на 1 вересня у Вінницькій міській раді на сесії розглянуто 1 петицію за 2021 рік. 28 січня 2016 року Черкаська міська рада ухвалила рішення, відповідно до якого петиції, які набрали 250 голосів, розглядаються сесією міської ради. За 2020 рік на сесіях міської ради розглянуто 107 петицій. За 8 місяців поточного року – 97... На кожній сесії розглядається 8-15 петицій. Сесією Черкаської міської ради підтримано за минулий рік 82% петицій, а виконано лише 5%. Як показав аналіз ухвалених рішень по петиціях, такі рішення мають здебільшого декларативний та популістичний характер і не передбачають реальних механізмів їх виконання.

Любов Володимирівна навела низку прикладів петицій, виконання яких передбачає великих бюджетних втрат, а відповідних коштів у міському кошторисі просто немає. При цьому департаменти, які попередньо розглядають петиції, перед винесенням їх на розгляд депутатів не проводять жодного аналізу наявності потрібних коштів. Так, цьогоріч ні в якому разі не можна виконати петиції: щодо ремонту вулиці Пацаєва, щодо будівництва в Черкасах крематорію тощо.

– Таким чином, петиції – це просто механізм піару. Одні збирають голоси і пишуть у соцмережах, що, мовляв, «ми ось за це!», інші голосують: «ми теж за це!» А в результаті лише 5% петицій доводиться до практичного виконання, – наголосила Любов Майборода.

За її словами, комісія з питань депутатської діяльності, яку вона очолює, провела опитування серед депутатів щодо збільшення кількості голосів, необхідних для винесення петиції на розгляд сесії. Більшість депутатів підтримала варіант – 500 голосів, які потрібно зібрати впродовж місяця. У подальшому механізм розгляду і виконання петицій передбачається повністю змінити.

Під час обговорення депутати висловили різні думки щодо цієї пропозиції. Так, Сергій Шмиголь зазначив, що в багатьох великих містах України кількість підписів під петиціями повинна становити все-таки 250, а петиція виконує важливу функцію привертання уваги депутатів до проблем, які хвилюють громаду. Роман Діскант також наголосив на важливості такого інструменту громадської думки, проте зазначив, що зміни можуть бути внесені в порядок розгляду петицій, щоб не всі вони потрапляли в сесійну залу. На його думку, для розгляду на сесії петицію має підтримати 2-3% містян. Депутат Василь Мойсієнко запропонував не лише збільшити необхідну кількість голосів до 500, а й запровадити попередній юридичний аналіз пропозицій, що містяться в петиціях, та розгляд на засіданні комісій і виконкому.

У результаті депутати підтримали пропозицію Любові Майбороди щодо збільшення необхідної кількості голосів до 500 із тим, щоб у подальшому доопрацювати й інші механізми розгляду петицій.

Фото – з відеотрансляції Дениса Колесника.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Черкасчанин 03.09.2021 10:05
Цитую Вінничанин:
[quote name="Черкасчанин"]Чего только депутаты(слуги народные :lol: :lol: :lol: ) не придумают,чтобы людишки со своими мелочными петициями под ногами не путались

Для початку треба себе поважати. Товарищ "Черкасчанин" не розуміє, що рішення міської ради повинні виконуватись на 100%, а не на 5%, як це має місце зараз.
Простите,кто на ком стоял? :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 захисник соросят 03.09.2021 09:58
Таке рішення серпом по яйцям соросятам. :cry: :cry: :cry: Їх зарплата від грандонадавачів напряму залежить від кількості петицій, які розглядають на сесіях. Доведеться вдвічі більше бігати :cry: :cry: :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Роман 02.09.2021 20:37
Дивні ці депутати - от кажуть "При цьому департаменти, які попередньо розглядають петиції, перед винесенням їх на розгляд депутатів не проводять жодного аналізу наявності потрібних коштів.". І результат - не "департаментам" фітіль, щоб свою роботу таки робили, а збільшили кількість підписів, щоб менше петицій бар'єр долали... От уже точно, "чтобы людишки со своими мелочными петициями под ногами не путались"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Вінничанин 02.09.2021 18:27
Цитую Черкасчанин:
Чего только депутаты(слуги народные :lol: :lol: :lol: ) не придумают,чтобы людишки со своими мелочными петициями под ногами не путались

Для початку треба себе поважати. Товарищ "Черкасчанин" не розуміє, що рішення міської ради повинні виконуватись на 100%, а не на 5%, як це має місце зараз.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Черкасчанин 02.09.2021 16:35
Чего только депутаты(слуги народные :lol: :lol: :lol: ) не придумают,чтобы людишки со своими мелочными петициями под ногами не путались
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100