реклама
Sucurity Police

реклама

Школу у селі Кононча Канівської громади закрили у червні 2021. Дітям та вчителям запропонували перейти у школи села Межиріч, Хмільна чи в місто Канів. 25 дітей та четверо педагогів після закриття Конончанської школи розпочали навчальний рік у Хмільнянському ліцеї Канівської громади.

be100a582f07c1f2

Про це розповіла Суспільному розповіла начальниця відділу освіти Канівської міської ради Надія Голда.

– Коли в класі сидить п’ять учнів, то зрозуміло, що дітям вже нецікаво. Їм хочеться, щоб були більші класи, щоб були гуртки, спілкування, – розповіла вчителька української мови та літератури Ольги Волощенко, яка перейшла працювати у школу в Хмільному.

Вчителька вдруге змінила школу через оптимізацію. Жінка розповіла, що дуже шкода закритої школи:

– Було дуже боляче. Маленька школа – це маленька сім’я. Діти звикають до вчителя, і зміни ці болючі. Але ми розуміємо, що більша школа – більше можливостей. Взагалі колектив тут дуже хороший, прийняли нас тут із радістю.

У новій школі Ольга Волощенко навчає трьох учнів-шестикласників, яких навчала раніше у Конончанській школі. Серед них – Максим Сігорський:

– З нашого класу в цю школу зі мною перейшли Маргарита і Вадим. Інші однокласники поїхали вчитися хтось у Канів, хтось в Межиріч. Мені тут краще: більший колектив, нові друзі, – зазначив школяр.

Однокласниця хлопчика Маргарита Карнадська зазначила, що до школи у Конончі було ближче добиратись, тепер доводиться вставати раніше:

– Щоб добратись до школи в Хмільному, я встаю на пів години раніше. З усіх вчителів мені знайома була тільки одна – вчителька української мови та літератури.

Зі слів школярки Софії Лисенко, відколи в їх школу перейшли новенькі, клас став більшим і з’явилося більше друзів:

–Зараз у нас у шостому класі навчається десятеро учнів. Мені це подобається – стало більше друзів. Я вважаю, що їх треба підтримати, з ними подружитись і розповідати, показувати їм все тут.

Десятикласник Ігор Кобзар розповів, що хоч і знав усіх однокласників у новій школі, все одно хвилювався:

– У перший день було незвично, хвилювався, а на другий вже нормально почувався. Мене сприйняли з радістю, з цікавістю, ніхто не виганяв.

Нині найбільший клас у школі налічує 17 дітей, а найменший – дев’ять:

– Зараз діти ще адаптуються, ми їх поки не навантажуємо. Вони ще себе, може, ніяково почувають, оскільки змінилися вчителі, але, думаю, протягом вересня-жовтня, вони повністю адаптуються, і все буде добре. Вчителів я прошу дати дітям змогу влитися у шкільний колектив, щоб вони могли відчувати себе повноцінним членом команди, – розповіла директорка Хмільнянського ліцею Ольга Пустовойт.

Мама двох учнів Тетяна Василега розповіла, що засмучена закриттям Конончанської школи:

– Мої діти нині навчаються у двох різних закладах. Живемо біля школи, а мусимо їздити в інші. Хоч ті школи гарні, і колективи теж, але для кожного села добре, коли є своя школа.

44 учні ліквідованої Конончанської школи перейшли на навчання до Канева, Межиріча та села Хмільна.

– Коли у класі є лише троє-п’ятеро дітей з одного села, з однієї вулиці, вони звикають один до одного. Потім їм складно, коли потрапляють у великі колективи, де треба відстоювати своє право на життя. Якби зберігся Конончанський навчальний заклад, то дитина нам би обходилася у 200 тисяч гривень на рік. На такий же період у школі №4 дитина обходиться у дві тисячі, – розповіла Надія Голда.

З її слів, приміщення Конончанської школи залишається комунальною власністю громади, нині вирішують, хто там працюватиме.

У 2020-2021 навчальному році на Черкащині закрили 16 шкіл, ще 82-ом понизили ступінь. У 2019-2020 оптимізували 43 заклади: три ліквідували та в 36 понизили ступінь. За словами очільника Обласного управління освіти Валерія Данилевського, врятувати малокомплектні школи може поліпшення демографічної ситуації та повернення молоді до села.

03908803ea39fb8d

02d0ab17d7230c91  

Ірина Філенко

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #4 правда 21.09.2021 09:05
ів Звенигородськом у районі школи закривають
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Станіслав 21.09.2021 08:34
Нічого б поганого не було в цьому, якщо б держава виконувала до кінця свої абов'язання - а саме забезпечувала підвезення дітей відповідним і спеціально пристосованим ля цього бусом. А не так як у нас зараз відбувається.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Врятувати 20.09.2021 16:51
малокомплектні школи, може тільки звільнення і скорочення посад чиновників типу данилевського.При радянській владі,чомусь ці школи утримували,як зараз утримують чиновників.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Черкащанка 20.09.2021 15:46
а чому ж головне не написали. Як діти до школи та зі школи додому добираються. своїм ходом? Держава може і зекономила, а батьки?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100