реклама

реклама

Лісівники Черкащини долучаються до висаджування нових дерев у рамках програми президента Зеленського «Зелена країна» та всеукраїнської акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом». Передбачається за три роки висадити в Україні мільярд нових дерев, а за десять років збільшити площі лісів на мільйон гектарів. Лісівники закликають громадськість долучатися до акції.

Безымянный

Про це під час сьогоднішньої пресконференції говорив начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.

Осінні заходи програми відбуватимуться у жовтні та листопаді, відповідно до сприятливих для висаджування саджанців погодних умов. Висаджуватимуть традиційні породи – дуб і сосну звичайну, а також супутні: ялину, модрину, сосну Палласа, плодові дерева тощо.

Дзюбенко На запитання журналіста «Прочерку», чи є сенс висаджувати сосну звичайну, адже наразі ці дерева висихають цілими гектарами, Олександр Миколайович зазначив, що рішення про зміну основних лісоутворювальних порід у зв’язку зі зміною клімату мають ухвалювати на урядовому рівні. Проте, за його спостереженнями, наразі висихають переважно стиглі та старі дерева, тоді як молоді сосни адаптуються до нових кліматичних умов: вони здатні сформувати кореневу систему, яка дотягується до ґрунтових вод.

Крім того, нині лісівники відмовляються від так званої монокультури: в хвойні насадження додають листяні породи, плодові дерева, що має зробити ліс більш стійким до поширення хвороб.

– У найбільш катастрофічному стані на Черкащині – Черкаський сосновий бір, де переважають хвойні насадження віком старше 80 років, – зазначив Олександр Миколайович. – Жителі Геронимівки звертаються до нас із запитанням, чому ми не прибираємо висохлий ліс. Проте, щоб здійснити цю санітарну рубку, потрібно пройти певні процедури.

Олександр Дзюбенко зазначив, що розмови про незаконні рубки, які точаться останнім часом у ЗМІ та соціальних мережах, часто подають ситуацію в більш драматичному ключі, ніж це є насправді.

Він зазначив, що лісові господарства проводять декілька видів рубок: заготівля стиглого лісу, санітарні рубки хворих дерев і суцільні санітарні рубки, там де більшість рослин хворі.

– За відкритістю щодо лісових рубок ми перегнали більшість європейських країн, – наголосив очільник лісового господарства.

На пресконференції було також оприлюднено інформацію для тих, хто бажає взяти участь в осінньому висаджуванні дерев. На сайті «Ліси Черкащини» та в соцмережах буде опубліковано контакти відповідальних осіб по всіх десяти держлісгоспах, до яких охочі можуть звернутися при бажанні висаджувати ліс разом із лісівниками. А на сайті «Зелена країна» кожна людина зможе відслідковувати хід висадки лісу в усіх регіонах, залишити заявку на отримання садивного матеріалу та майстер-клас із садіння лісу. Ті ж, хто з якихось причин не може садити дерева самостійно, але бажає зробити благодійний внесок, може внести 50 грн за одне висаджене дерево. Лісівники посадять дерева безкоштовно, а отримані кошти підуть для онкохворих дітей – підопічних фонду «Таблеточки».

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Мастер-лисивнык Безенчук 22.09.2021 15:17
Дубов надо садить побольше. Спрос на такую древесину давно вызрел и теперь будет только расти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Вася 22.09.2021 15:10
вот ета паварот!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100