реклама

реклама

На Черкащині провели першу заміну серцевого клапана на штучний. Таку операцію зробили пенсіонерці із Чорнобаївщини, розповів кардіохірург Олег Журба, пише Суспільне.

ebf09c08f7ad6dbd

За словами лікаря, операцію провели без розрізу та не зупиняючи серце.

60-річна Ольга Масилюк нині не відпускає руку доньки: минуло п'ять днів, відколи пенсіонерці зробили операцію на серці. Раніше хвороба клапана – "стеноз" не давала повноцінно жити:

"Задишка, біль у грудях, стискало, підіймалося все, боліли плечі, руки", – розповіла пані Ольга.

e18d0fbc5732dad6

Штучний клапан жінці вживили в Обласному кардіоцентрі. Серце не зупиняли, а на грудях не робили розрізу – втручання проводили не за класичним методом, пояснив кардіохірург Олег Журба.

"Через стегнову артерію, до серця, до зруйнованого кальцієм клапана заводиться спеціальний балон. Саме він звільнив від наростів кальцію. А потім уражений клапан замінили на штучний", – деталізував Олег Журба.

Така операція – мінімально травматична, а реабілітація після неї швидка, зауважив кардіохірург.

"Ця методика розроблена для пацієнтів, яким не мають змоги зробити відкриту операцію, але через те, що підходи до лікування цієї патології змінюються використовується і для тих пацієнтів, яким можна зробити відкриті операції", – пояснив лікар.

Такий штучний клапан коштує 800 тисяч гривень. А його протезування за кордоном обійдеться у 40 тисяч євро. Пані Ользі операцію зробили безоплатно. Її донька радіє, що тепер мама житиме без болю:

"Мама почуває себе добре і я дуже задоволена. Ми всі дуже переживали. Ми всі тримали кулаки. Всі родичі, всі знайомі".

698e3979e0de1f0c

Здоров’я берегтиме, говорить пенсіонерка. Але ще хоче погосподарювати вдома на клумбах:

"Це ж така велика радість – квіти. Я ж із села, там роботи дуже багато. Але саме перша мрія – зустрітися з рідними, я їх дуже люблю усіх вони мене чекають".

І, найбільше радіє, що змогла привітати з Днем народженням свою "цокотушку" – так називає 15-річну онуку Владу. Та ж від радості жінка не стримує сліз.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100