реклама

реклама

«Якщо ми хочемо жити в чистому довкіллі, то повинні відстоювати своє право на це», – вважає Валентина Маковей, жителька села Подільського, що входить до Новодмитрівської ОТГ. Питаннями екології в рідному селі пані Валентина зайнялась навесні цього року з моменту коли дізналась, що у громаді буде будуватися завод з протруювання насіння. Відтоді вона почала досконало вивчати роботу подібних заводів та приклади їх роботи в Україні.

Поспілкувавшись з мешканцями села Лозірок, що на Полтавщині вона дійшла висновку про небезпечність будування такого заводу. Лозірчани влаштовували мітинги, перекривали дорогу, щоб припинити подібну діяльність інвестора у них, про що писали в ЗМІ.

IMG-14fc7c3cc7c6630fa3e9a3f0e0db51f5-V

– На Полтавщині там в селі були великі проблеми, пил. Люди мали проблеми зі здоров’ям. Однак проблеми розпочалися саме на рівні громади. З моменту коли Новодмитрівський сільський голова, не порадившись з мешканцями села вирішив надати свою згоду інвестору на будівництво заводу. СТОВ «Придніпровський край» було передано в оренду земельну ділянку без громадських обговорень. Втім буквально на наступній сесії місцеві депутати змінили своє рішення та ухвалили розірвати даний договір. Ймовірно це відбулося під тиском місцевих мешканців. Однак, Орендар відразу повідомив, що розірвання договору є незаконним та готовий відстоювати свої права у судових органах. Чого і слід було очікувати. Тут варто відзначити, що не зважаючи на рішення депутатів позову про розірвання договору так і не було подано (станом на кінець жовтня), – каже Валентина Маковей

Як коментує виданню керівник громадської організації «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк, стратегічні рішення з розміщення будівництва об’єктів, які можуть мати вплив надалі на життя та здоров’я місцевих мешканців виносять на громадські обговорення. У даній ситуації відбувається недокомунікація місцевих мешканців з головою територіальної громади. Як наслідок постійно виникають конфлікти. Висловлюючи свою незгоду місцеві мешканці тричі ініціювали проведення громадських слухань у селі, на яких більшість висловилась проти будівництва заводу.

Пані Валентина зазначає , що багато людей проти, бо переймаються за своє здоров’я і здоров’я дітей то і проти будівництва.

– Ми як ініціативна група збиралися і до голови облдержадміністрації, до голови облради, приїздив представник обласного управління екології. На жаль, зустрічі є, але результату немає. Наш голова ОТГ продовжує говорити про те, що завод це добре, однак він зосереджується на економічній складовій, а ми на екологічній, – каже Валентина Маковей.

Нині громада, бачачи, що їх не особливо слухають, продовжує діяти, планує реєструвати громадську організацію, подавати навіть в суд, вважаючи, що сільські депутати ще раніше головуючи за договір про оренду землі, не вникали в питання. Розуміючи, що надалі можуть виникали подібні проблеми і в інших сферах, коли будуть порушувати права мешканців громади, пані Валентина нещодавно подалася і обралася депутатом громади від свого села.

Сама вона з села виїздити не планує. Тут має будинок сімей ного типу. Першою в тодішньому Золотоніському районі вона 16 років тому створила подібний будинок, коли допомагала держава й ініційовувала такі рішення. Каже, виховала не один десяток дітей. Дехто зараз навіть за кордоном, але більшість тут, в Україні, виросши, вони повернулися додому. «Мені тут жити!» - каже пані Валентина.

– Ці вибори якраз проходили, коли й проміжні вибори до парламенту в окрузі 197. По нашому округу №7 було 4 кандидати. Пройшло двоє, зокрема і я. Йшла самовисуванкою. Виникла потреба в нових депутатах, бо одна депутатка пішла заступницею до голови, інша – у старости, – розповідає «Прочерку» Валентина Маковей

Раніше вона мала досвід депутатства, була депутатом райради від «Батьківщини».

– Тепер, можливо, матиму якісь важелі впливу, щоб зробити комфортнішим життя громади. Зможу подавати депутатські запити, дізнаватися інформацію першою. Зараз це актуально в контексті можливого будівництва в селі заводу протруєння зерна, - каже пані Валентина.

Зі слів керівника Черкаського правозахисного центру, на даному етапі необхідно детально вивчити правомірність рішення про передачу в оренду земельної ділянки та повноваження голови громади на прийняття подібних рішень.

– Надалі потрібно провести перемовини з профільним Міністерством на предмет законності будівництва такого заводу у населеному пункті. Наша організація буде юридично супроводжувати мешканців громади, - каже Тарас Щербатюк.

Водночас на вказаному підприємстві зазначали, що діють у межах законодавства. Детальніший коментар отримати через прес-службу не вдалося, але видання готове його розмістити.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #8 Юліна школа 08.11.2021 07:20
Цитую Важіль впливу:
Про що і для кого ця плутана стаття?


Для інвесторів, щоб щербатому платили, тому що він хоче заробляти використовуючи ідіотів та валюх-повалюх.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #7 Не сложно 07.11.2021 18:47
Депутатом стать, с мандата длинным веком. Не лучше ль в этой жизни быть, приличным человеком?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Важіль впливу 07.11.2021 17:56
Про що і для кого ця плутана стаття?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 Браво, колего! 07.11.2021 17:01
Депутатство - це на все життя. Якщо вірно вибрати партію, вчасно перейматися її зрадою та переходом до нової, владної партії. Бажаю успіху. :lol: :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Степанич 07.11.2021 12:22
Подільске, Новодмитрівка.
Це який район? (за старим, нормальним поділом)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Юліна школа 07.11.2021 08:21
Якщо була депутаткою в БЮТ,то вона зробить погане для рідної землі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Забезробіття 07.11.2021 08:17
Дякують діти громади, батьки поїхали, а вони роблять, що завгодно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Популізм 07.11.2021 08:11
Вона стала депутатом, а 10 осіб поїхали за кордон працювати.Отримала мотивацію. від конкурентів, це вже проходили...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100