реклама

реклама

Очевидно, перед майбутніми виборами (президентські, парламентські чи місцеві) партія влади повинна була не впасти у грязь лицем і довести, що вона таки має кредит довіри виборців. Це показали, зокрема, довибори на Черкащині, де про перемогу провладного кандидата Віталія Войцехівського офіційно ніби й не говорилося завчасно, проте неофіційно всі все розуміли, пише «Український тиждень».

2efc2be68775ff7d3fb5bdd89ecf91cd

«Виграє Войцехівський, це зрозуміло. Ви подивіться, скільки вкладено. І так просто попустять? Тож я б навіть не сумнівався. Мені більше цікаво, хто буде потім мером Золотоноші», – говорив мені таксист ще у липні, коли вибори лише повільно набирали обертів. Міський голова Золотоноші Віталій Воцехівський дійсно за попередніми підрахунками лідирує на довиборах, набираючи майже 47% голосів. На другому місці самовисуванець Владислав Голуб (25,4%), на третьому «свободівець» Андрій Іллєнко (9,5%), на четвертому порошенківець Роман Сущенко (8,4%). «Клони» забрали у Голуба дещо більше 1,5 % голосів. Владислав Голуб (1992 року народження) займає сьоме місце (дані паралельного підрахунку голосів від ОПОРИ). Виходить, технологія однофамільців хоч і трішки, але таки спрацювала. Таким чином Войцехівський фактично стає п’ятим «слугою народу» з семи мажоритарників, які представляють Черкащину в парламенті. «Повірте, я виправдаю кожен ваш голос. Працюватиму для кожного – незалежно від політичних уподобань. Я робитиму все від мене залежне для розвитку рідної Золотоніщини, Канівщини й усієї Черкащини!» – заявляє з партійних прес-релізів Войцехівський (особисто його коментар отримати не можна, бо телефон перебуває поза зоною). «От і завершилася найбрутальніша та найбрудніша виборча компанія на 197-му виборчому окрузі!» – у цей же час обурюється Владислав Голуб, головний опонент Войцехівського.

Що порушували

Про порушення дійсно говорили у своїх звітах організації, що моніторили вибори: ОПОРА, ЧЕСНО, КВУ. Як зазначила в день голосування голова правління ОПОРА Ольга Айвазовська, в окрузі на 1,5 відсотках виборчих дільниць зафіксовано факти демонстрації виборцями заповнених бюлетенів. Також були випадки, коли виборці отримали бюлетені без наявних документів (особливо це явище поширене у селах, де всі один одного знають), фотографування виборчих бюлетенів. Таких порушень дуже небагато. Водночас, усе більше надходило повідомлень від спостерігачів ОПОРА щодо контрольованого голосування. – Непокоїть те, що про такі факти спостерігачі повідомляли із самого приміщення дільниці. Того, що відбувається за межами дільниць, спостерігачі не бачать, але якщо таке відбувається на самих дільницях, то це вже вселяє занепокоєння. Про всі ці факти вони повідомляли поліції. Сподіваємося на відповідне реагування, – сказала Ольга Айвазовська.

Так само бачать порушення в КВУ. – Маємо підстави говорити, що на Черкащині відбулися не просто брудні вибори із використанням цілого букету негативних технологій, а ми припускаємо, що на цьому окрузі була застосована надзвичайно масштабна «виборча сітка» із підкупу виборців, яку «засвітили» так звані «контролери» у день голосування, – каже в інтерв’ю Depo.ua генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель. А звіти від активістів Нацкорпусу, що до дня виборів агітували за свого кандидата, який зараз за ґратами, Дмитра Кухарчука, взагалі нагадують нотатки з поля бою: «…наші спостерігачі на всіх дільницях фіксують один сценарій: поруч з дільницями стоять люди зі списками виборців та їх особистим даними та відмічають тих, хто вже проголосував за провладного кандидата… Дільниця 710189 село Деньги - підкуп виборців за списками… Дільниця 710187 село Гладківщина - підкуп виборців за списками… Дільниця 710212, село Нова Дмитрівка: підвіз людей на дільницю для голосування за списками від провладного кандидата… Дільниця 710174 село Антипівка - підкуп виборців за списками», – рясніє фейсбук від повідомлень їх активістів.

«Я такого не пам’ятаю навіть в 2004 році при повальному залученні всіх структур», – пише у фейсбуці черкаський журналіст, який в ті роки працював в органах правопорядку, Олександр Рибалка. Емоції дісталися вже і до парламенту. Лідерка фракції та однойменної політсили «Батьківщина» Юлія Тимошенко на засіданні погоджувальної ради в парламенті виступила і сказала наступне: «Я щойно почула з якою помпою партія влади звітує про перемогу своїх кандидатів до Верховної Ради. І хочу сказати, що такого цинізму в цих стінах ще ніхто не бачив. Справа в тому, що в Черкаській області на окрузі 197, де балотувався від влади Войцехівський, там не просто були підкупи, а підкупи були офіційно встановлені ОПОРА і рухом «Чесно». Зараз всі звернення пішли до поліції. Якщо там не відреагують, будуть, без сумніву, подання до суду. Зараз зрозуміло, чому міняли міністра МВС. Бо треба всі ці підкупи до ВРУ покривати, покривати злочини… Для нас Войцехівський ніякий народним депутатом не буде. Це буде чергова куплена маріонетка», – зазначила Тимошенко.

ОВК поставили на двадцятигодинну паузу

Ці вибори починають за істерією нагадувати вибори в окрузі у 2012 році, коли за протистоянням між кандидатом від об’єднаної опозиції Леонідом Даценком та Богданом Губським спостерігала вся країна. Тоді теж були заяви нардепів, була дивна поведінка ОВК, лиш замість поліції тоді був «Беркут». До речі, щодо ОВК в Золотоноші і її дій цими вихідними. Ось нотатки спостерігачів руху ЧЕСНО: «До уваги міжнародних спостерігачів, ЦВК та ЗМІ. Те, що зараз відбувається на ОВК Черкащини не можна класифікувати як нормальний виборчий процес. Членів ОВК немає на засіданні. Засідання, нагадаємо, має бути БЕЗПЕРЕРВНИМ. Мають приймати протоколи в членів ДВК і бюлетені. Повторюється сценарій Франківщини (округ 87), де цієї весни ми рахували голоси довго і нудно тому, що не було кворуму…» - інформувала спостерігачка Руху ЧЕСНО Ірина Латиш та в прямому розумінні бігала і ловить членів ОВК, закликаючи їх працювати.

До слова, з 1 листопада ОВК оголосила так звану «перерву». Друга перерва тривала майже добу. Знаючі люди казали, що все йшло до сценарію, який був свого часу в окрузі 194, коли відомий в Черкасах політик Микола Булатецький двічі майже став нардепом, але якісь таємні сили весь час заважали. Однак різниця у тому, що тоді Булатецький представляв фактично опозицію і не мав під рукою для підтримки правоохоронної системи. Нині ж контрольовані (непідконтрольних і незалежних членів ОВК в українських реаліях фактично немає) одним з кандидатів деякі члени ОВК нібито отримали вказівку не приходити: хтось не брав слухавку, хтось захворів. Врешті, керуючись законом, їх таки знайшли, нагадали про права і обов’язки, кворум вдалося назбирати.

Загалом, у виборах в окрузі взяли участь трохи більше 25,57% виборців. Явка така ж незначна як і кількість тих експертів, хто хоче коментувати ці вибори. А намальована невідомим дуля навпроти кожного кандидата яскравий приклад того, наскільки сучасні виборці вірять у «справедливість» вибору. Станом на ранок 3 листопада опрацьовано всі протоколи. За результатами голосування перемагає Золотоніський міський голова Віталій Войцехівський, якого висунула партія "Слуга народу". За нього віддали голоси майже 47% виборців. Якщо пригадати результати на виборах мера Золотоноші в 2020 році, то на його підтримку віддали 4434 голоси (55,67%). Скільки зараз проголосували за Войцехівського в Золотоноші - невідомо, грають в мовчанку навіть в штабі кандидата, стверджуючи, що скажуть, коли будуть всі дані ЦВК. Саме ЦВК чекає остаточних даних від ОВК. Замкнене коло…

– Хоч вір, хоч ні, але рейтинг кандидатів на окрузі справді майже всю компанію показував подвійну перевагу над Голубом. І той, і інший займалися стимулюванням явки. Плюс «ЄС» системно працювала зі своїм активом. Тому і такий відрив від інших. Я думаю, що явка «органічна» була до 15 відсотків. 10 - привели штаби в різний спосіб, - каже редактор телеканалу «Антена» Валерій Воротник. Кандидат в нардепи Леонід Даценко, який не встиг знятися на користь Войцехівського, але заявив про його підтримку, каже, що і Владислав Голуб не святий. – На минулих виборах у 2014 році він обдурив наших матерів, батьків, поставивши на вибори двох Даценків. Вважаю, це була його технологія і тоді ця технологія розтягла голоси. Нині я по настроях в селах бачив, що багато хто був за Войцехівського, інші за Голуба. Я мав підстави сказати ні Голубу, тому вирішив підтримати Войцехівського. Щодо нинішніх істерик з-приводу можливих фальсифікацій, то всі після виборів говорили завжди про підкупи і фальсифікації. Особливо, хто програє. Хай наведуть приклади, зафіксовані приклади. Ми всі знаємо, як відбувалися вибори, коли перемагав на Черкащині Зубик, Поплавський. Чому тоді всі мовчали? Окрім того, є кошти, які платять фактично законно. Це нагорода, що обіцяють штабістам за роботу в штабі, на дільниці. І це всі знають. За певну роботу кандидати (принаймні рейтингові) обіцяють розрахуватися, потім платять кошти за роботу в ДВК тощо. Але якщо дійсно є порушення, цим мають займатися правоохоронні органи, – сказав Даценко.

«На карту було поставлено надто багато. З коштами були і зобов’язання»

Про явку продовжують також говорити після виборів, вважаючи її вкрай низькою. Депутат облради, член команди «ЄС» Олександр Радуцький називає саму явку однією з перепон для кандидата від цієї політсили Романа Сущенка. – Люди зневірилися в тому, що їх голос може щось змінити, а тотальний підкуп можна зупинити. Вони втомилися від брехні влади , яка їм промиває мозок через засоби масової інформації. Як результат цієї інформаційної маніпуляції, одна частина виборців не йде на дільниці, а інша дає згоду на присутність в сітці, яка згодом принесе якусь суму за мотивовану позначку в бюлетені. Зараз прихильники «чесних виборів» можуть закинути, що фактів роздачі коштів в день виборів не було. З цим можу погодитися. Все це відбулося протягом місяця ще до 31 жовтня, – каже Олександр Радуцький.

До слова, сам Войцехівський давно піймав владну хвилю. Він, наприклад, у 2015 році балотувався в голови міста від Блоку Петра Порошенка. Тоді ж виграв. Раніше висувався (у 2010 році) від партії «Союз Чорнобиль Україна». Вже зараз він кандидат від СН. Діяльність на посаді мера проводив давно і відповідно мав певне електоральне ядро, тож саме на нього згодом зробила ставку партія влади, хоч до цього розглядався і колишній військовий комісар області Євгеній Курбет. Але ходили чутки нібито він був занадто зближений з компанією МХП, що працює на Черкащині. Тож в останній момент його замінили, що було несподіванкою навіть для штабу Курбета. Заминка в ОВК свідчила, що хтось тягне за нитки, десь вирішуються питання.

– Я витратив на виборчу кампанію десь до десяти тисяч доларів, геть маю небагато голосів, – каже журналісту один з кандидатів, серед тих, що зайняли перші місця з кінця. – Це копійки, порівняно з тим, які великі кошти вкладала команда Войцехівського. Та й Голуба також. На карту було поставлено надто багато. З коштами були і зобов’язання. Тож тепер треба це якось вирішувати. Тому й заминка з результатом була. Та все рівно зрозуміло, що в підсумку саме Слуги матимуть свого нардепа в парламенті і з цим треба буде Голубу рахуватися. Адже на Войцехівського і в суд подавали, і на використанні адмінресурсу ловили, і нічого. Там все було вже вирішено. Окрім того, на позачергових виборах і очікувалася низька явка, це в якійсь мірі грало на руку діючому меру, який так чи інакше мав популярність, підтримку владних структур, одним словом мав шанси і давно кував цю перемогу. У ОПОРА підсумовують, що вибори в двох округах – на Черкащині і Херсонщині цими вихідними були конкуренті, але з використанням адмінресурсу. Залишається лиш з’ясувати, нащо це все було потрібно самому Войцехівському, адже не за горами нові вибори до парламенту і він може втратити мандат, але Золотоношу вже собі не поверне.

реклама

Коментарі  

 
0 #4 Шара не прошла 04.11.2021 21:16
Ни разу! Очень всем интересно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 патріарх заїжджий 04.11.2021 10:56
в Кухарчука занизький рейтинг
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #2 Степанець 03.11.2021 20:48
Таки молодець.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Дід Сидір Артёмович 03.11.2021 16:14
Віталю змалечку знаю. Ми по сусідству в лісі жили. На молоці моєї кози Амальтеї, шо біля нашого лісу паслась, він і виріс. Мона сказать, вона його й вигодувала. На свою голову. Бо коли виріс, здер з неї шкуру, та під її Егідою пішов до влади. Оце й зараз, каже,- діду, по сєкрєту, добув крісло в Раді, буду тепер дерти по 3 шкури з кожного в окрузі і в кратчайшіє сроки, як колись дер шкуру з твоєї кози. По формулі свого знайомого Маркса (Егіда-Крісло-Егіда'). Шкура вичинки стоє. Практіка є. Тепер вже під Егідою "служок". Їм шкуру на крісло врєменно поміняв. Такий от план.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100