реклама

реклама

До Черкаської ТЕЦ потрібна прискіплива увага, говорив на нещодавній сесії Черкаської міськради Павло Карась.

За його словами, “Черкаська ТЕЦ”, що обслуговує понад 50% містян, проіснує лише 10, максимум 20 років. Це пов’язано з призупиненням використання для опалення вугілля, яке було прийняте на кліматичному саміті в Глазго.

У Черкас ще є час, щоб планувати відмову від вугілля, вважає заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко. Водночас зараз каже, що всі інженерні мережі готові до опалювального сезону.

KCH_6867_a

– І ТЕЦ, і «Черкаситеплокомуненерго» підготувалися до опалювального сезону. З комунальним підприємством теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» легше, бо там виділили ліміт газу для населення. І ми розрахували, що газу вистачить на весь опалювальний сезон. А різницю в тарифі (вона суттєва: сто мільйонів) компенсуємо з бюджету. А що стосується ТЕЦ, яка може працювати і на вугіллі, і на газу, то вугілля в них рівно половина від потреби. Їм треба 60 тисяч тон в місяць, а вони отримують 30 тисяч. Зараз в них польське вугілля, яке й горить погано. Щоб підігрівати трохи, змушені палити газ, а от газ досить дорогий. Бо в них є певна кількість газу, який виділив Нафтогаз і затвердив НКРЕКП по минулому періоду. Якщо вони переберуть ліміт, то ціна з 7 тисяч стартує до 39 тисяч. Відповідно фінансово ні одне підприємство не зможе збалансувати свій бюджет для того, щоб надати послугу по теплопостачанню. Відповідно, на сьогодні параметри ТЕЦ нижчі. Тож звертаємося до голови ОДА, до міністрів, НКРЕКП, до «Нафтогазу», щоб змогли забезпечити нашу черкаську ТЕЦ вугіллям, – каже Віктор Беззубенко.

Щодо далекої перспективи відмовитися від вугілля, то тут він каже, що, наприклад, у комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго» є законсервовані котельні, які можна розконсервувати.

– Ми готуємося до найпесимістичніших сценаріїв, просто затримка може бути з наданням лімітів газу для населення. А щодо ТЕЦ, то вони подають нам інвестиційну програму на 72 мільйони, яка розрахована на 5 років. Там, наскільки знаю, передбачена і модернізація, і заміна лічильників. ТЕЦ тісно співпрацює з містом, – каже Віктор Беззубенко проте зазначає, що ТЕЦ не може повністю перейти на газ, бо в них виробництво електроенергії відбувається на базі вугілля, а тепло - це похідний продукт.

- Тож місто має замислитися. У випадку, якщо вугілля перестануть використовувати для виробництво електроенергії, місто має вже сьогодні започаткувати програму переведення на альтернативні джерела опалювання, особливо тих споживачів, які виключно отримують тепло від ТЕЦ, - сказав Віктор Беззубенко. - Це можуть бути котли на пелетах, але загалом до цього ще маємо десять років.

Чиновник підсумовує, що енергетична криза зараз вплинула на всіх, і ТЕЦ просто є заручником, як і інші компанії, в ситуації, що склалася.

Детальніше про енергетичну кризу в Україні читайте в матеріалі «Прочерку» ТУТ.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+11 #3 Зінченко 15.11.2021 09:55
уявляю скільки вагонів дров треба буде для цієї ТЕЦ, пелети теж із деревини виробляють- тут мільярд дерев швидко закінчиться.................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Партія регонів 15.11.2021 09:26
Кізяки! Тілько кізяки!
Дешево. Практично.
Автентично.
Героям слава.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 1 15.11.2021 09:12
Лишь бы что то ляпнуть :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100