реклама

реклама

Важлива подія, особливо для ветеранів російсько-української війни, а також волонтерів, відбулася сьогодні в Смілі. До Дня Збройних Сил України у міській раді було репрезентовано дуже гарний і якісний арт-календар на 2022 рік під назвою Непереможні.

На кожній його сторінці світлина когось з місцевих ветеранів або волонтерів. А відкриває календар світлина капелана, шанованого в смілі священика, настоятеля церкви Різдва Святого Івана Хрестителя ПЦУ, Митрофорного Протоієрея Михайла Шевчука.

1

Такий подарунок ветеранам – то, насамперед, центральна міська бібліотека ім. Олени Журливої. Адже це саме тут народилася ідея такого видання. Не дивно, що креативним менеджером проекту є директор книгозбірні Ірина Огус. Її задум утілила в життя фотохудожник Оля Іванченко.

Приємно, що коштами допомогла міська влада, яка не була байдужою, а підтримала ініціативу бібліотекарів. Надрукувало чудовий календар черкаське видавництво «Афіша». Сприяла його появі і Смілянська спілка ветеранів та інвалідів АТО.

Капелан Михайло Шевчук подякував усім дотичним до видання календаря за небайдужість

Капелан Михайло Шевчук подякував усім дотичним до видання календаря за небайдужість


Є у календарі і світлина ветерана війни Миколи Липового. Це дивовижна, небайдужа особистість. Микола пройшов Майдан у Києві, недарма і позивний мав Майдан, після Революції Гідності пішов на війну, пройшов чимало боїв, зумів вийти з оточення під Іловайськом, де йому було прострелено нирку. Але і після лікування він ще воював…

Секретар міської ради Юрій Студанс вручає подяку командиру військової частини у Смілі Володимиру Кульбашному

Секретар міської ради Юрій Студанс вручає подяку командиру військової частини у Смілі Володимиру Кульбашному


Починав свій шлях у складі 51-ї бригади, котра базувалася у Володимир-Волинському. Так склалася доля. Тож йому особливо прикро було дізнатися, що її розформували через нібито зраду. Микола Липовий, як і багато інших, вважає це фатальною помилкою, або помстою справжніх зрадників. Не дивно, що матеріал про нього було надруковано у книзі 51/14, яка вийшла у Нововолинську. Це спецпроект відомої журналістки з Волині Жанни Білоцької, в якому вона шукала відповідь на питання – чому несправедливо розформували 51-шу бригаду?

Креативний менеджер проекту, директор бібліотеки Ірина Огус (зліва) і фотохудожник Оля Іванченко

Креативний менеджер проекту, директор бібліотеки Ірина Огус (зліва) і фотохудожник Оля Іванченко


Тож такі проекти, як у Нововолинську і Смілі, утверджують у суспільстві повагу і шану до всіх, хто захищав і захищає Україну від російської агресії. Ми не можемо забувати імені тих, хто вберіг нашу державність, нашу честь у найважчий час 2014 року і продовжує робити це й зараз. Адже, як із прикрість говорили на репрезентації календаря ветерани, зокрема Сергій Водяний, їм доводиться стикатися і з нерозумінням того, що вони пережили, навіть з боку школярів. Тобто ми ще не навчилися, як належить, вшановувати своїх героїв. Але, як бачимо, вчимося…

Ветеран війни Микола Липовий

Ветеран війни Микола Липовий


Олександр Вівчарик,

Фото автора

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Перехожий 11.12.2021 12:17
22 вересня 2014 року Президент Петро Порошенко повідомив, що 51-шу бригаду Збройних сил України буде розформовано, а на її місці буде створена нова механізована бригада.
8 жовтня Петро Порошенко на зустрічі з бійцями та командирами 51 ОМБр анонсував створення 14-ї механізованої бригади, — на базі підрозділів 51-ї бригади, які зарекомендували себе як героїчні під час АТО.
І ніякої зради.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100