реклама

реклама

Хоч різке зростання вартості газу і вплинуло на тарифи, проте черкащани цього не відчують. Про це повідомляється у нових платіжках, які віднедавна отримали споживачі послуг КПТМ «Черкаситеплокомуненерго».

1

Щоб не навантажувати сімейний бюджет, виконавчий комітет Черкаської міськради за ініціативи міського голови Черкас Анатолія Бондаренка 28 грудня 2021 року прийняв рішення №1571 не застосовувати до населення новий тариф на теплову енергію. Відповідно рішенням влади компенсовано різницю з бюджету міста між економічно обґрунтованим тарифом та фактично застосованим протягом усього опалювального сезону.

– Держава, незважаючи на збільшення тарифів, встановила виробникам тепла для населення порівняно низьку ціну на газ — 7420 грн. за тис. куб. м. А реально, відповідно до меморандуму з органами місцевого самоврядування, люди платять ще менше і міська влада компенсує до кінця опалювального періоду різницю, бо кошти закладені в бюджет у нас в повному обсязі. Що буде в наступному опалювальному періоді не можна сказати. Бо ми не знаємо, що буде з ціною газу на європейському ринку, – зазначає директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась.

Чи допустимо, що тариф не зростатиме? Фахівець міркує, що впринципі, таке можливо, бо зараз зростання газу – це все ж таки політичний чинник через ситуацію з Російською Федерацією. Зараз іде шантаж Росією європейського споживача газу, адже сусідня держава підняла ціни і створила стучний дефіцит на ринку газу. Проте святе місце пустим не буває. Вже брак газу на ринку стали компенсувати інші країни, зокрема, йдуть поставки американського, катарського газу, збільшились поставки газу з Нідерландів. У цей час Росія втрачає ринки.

– Прогнози невдячна справа, та все ж можна припустити, що з заміною російського газу на інший ціна на ринку збережеться. Тоді ми можемо добитися непідвищення тарифу. Говорити ж про альтернативу газу не доводиться. Система теплопостачання у нас побудована так, що газ є основним паливом. Для того, щоб перейти на інше паливо, треба десятки років великих інвестицій. Тож я б говорив не про альтернативу газу, а про утеплення та енергоефективність, щоб зменшити використання газу. А це цілком реально, – каже Павло Карась.

За словами директора підприємства, слід зменшувати споживання газу, утеплюючи мережі, модернізовуючи системи теплопостачання, утеплюючи будинки можна зменшити споживання природнього дуже істотно.

– Потреби економіки України близько 30 млрд куб. м газу, зараз країна видобуває близько 14 млрд куб. м газу. Це трохи менше половини потреб. Якщо вдвічі знизимо споживання, що цілком реально, то взагалі не потребуватимемо зовнішньої покупки. Наприклад, у Черкасах є приклади, де проведена тепло модернізація, встановлені ІТП, там фактично вдвічі менше споживання тепла і менші платіжки за тепло. До слова, вважаю дещо несправедливим, що міськрада компенсує усім без різниці кошти за опалення. Я прихильник, щоб різницю за тепло компенсувати насамперед енергоощадним будинкам. А тим жителям, які не утеплені, слід утеплюватися, подаватися на програми, об’єднуватися. Бо виходить, що з економічної точки зору, різницю в тарифах покривають всім однаково. Підтримка сімей з бюджету це добре, але люди мають зрозуміти, що економічний зиск буде, коли вони й самі будуть діяти і економити тепло, а це можливо за рахунок утеплення, – роз’яснює Павло Карась.

Водночас, враховуючи розмови про альтернативні джерела енергії, Павло Карась зазначив, що і деякі клієнти КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» переведені на альтернативні джерела, наприклад, пелети. Та думка про те, нібито це економічно вигідніше, хибна. Бо в Україні є державне регулювання вартості газу. І є механізми компенсації різниці в тарифах. А по паливній сировині, як щепа, немає таких механізмів, окрім того, ціна пелетів дешевша від ціни комерційного газу, а від ціни газу, яка встановлена для населення, не дешевша!

Про це інформують на підприємстві.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #10 Стас 24.01.2022 10:05
Якщо вдвічі знизимо споживання, що цілком реально, то взагалі не потребуватимемо зовнішньої покупки-Як вам таке? Схоже на те,як циган кобилу привчав не їсти-зменшив наполовину раціон-тягне! Ще зменшив-важкувато,але тягне! І ще...І ще...А тоді зайшов до хліва-а кобила здохла! -От дурне ,каже циган.Ще б тиждень та й звикла б...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #9 Слюсар 24.01.2022 09:47
Цитую Зінченко:
уявляю яка буде ціна опалення в наступному сезоні, якщо ціна на газ у Європі залишиться на рівні січня 2022-го, тепер треба на цю ціну рівнятись, а не на український видобуток...

Керівники не сидять склавши руки, готуються вже до цього. Вже ввели податок-абонентську цілорічну плату на обслуговування труби з горячою водою, якою ви не користуєтеся через те що встановили собі за власні кошти бойлер. А за труби у квартирі ви заплатили при купівлі квартири.
На черзі податок на дощ, а якщо дощ з грозою, то і не кожен потяне.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #8 Українець 24.01.2022 05:32
Вони мабуть з іншої планети, здорощання всіх товарів та послуг, що надаються підприємствами та ПП більше 20%, за рахунок підвищення вартості комунальних послуг, втричі!!! А вони все переживають за сімейний бюджет пересічного черкащанина...Не смішно...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #7 Відключуть газ наріду 23.01.2022 22:17
То той і не відчує його здорожчання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #6 ЮЗР 23.01.2022 18:29
Ещё премию Б. и тех Т. с К. в гор.бюджет вернуть 8) То и тарифы на проезд в городе, можна было бы неповышать
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #5 стабилизец 23.01.2022 16:41
без проверки экономического обоснования тарифов мэрско-... пиар - пустой звук.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Родовища 23.01.2022 16:06
Цитую Зінченко:
уявляю яка буде ціна опалення в наступному сезоні, якщо ціна на газ у Європі залишиться на рівні січня 2022-го, тепер треба на цю ціну рівнятись, а не на український видобуток...


Належать вірним РПЦ (УПЦ МП), від якої Мер отримав залізяку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Якщо палети 23.01.2022 15:59
Везти з Європи, то дорогі, а якщо свої на закинутих територіях заводів то дешевше. А ще якщо Мер та ЧМР не присосуться до виробництва то все буде гарно і дешево. На території міста стільки чагарників, дерев, особливо полігон заріс. Величезний ... чи ....? Приведи приклади, ціни ітп, а так остання інстанція, дорого і все.Нормальні мени, К. не читають, а для піпла пройде, бо це сказав великий ....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 А звідки гроші? 23.01.2022 15:48
У міської влади? Це наші податки. Робиться все аби газові компанії отримували надприбутки.Але ж не робиться модернізації ТЕЦ, особливо приватне житло,не здійснюється ПЕРЕХІД НА економічні системи опалення, утеплення житла, будуються нові будинки по застарілим стандартам. Зрозуміли, що багато буде не платників, то вирішили зі своїми. ..., а видали нібито зі своєї кишені оплатили.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Зінченко 23.01.2022 15:34
уявляю яка буде ціна опалення в наступному сезоні, якщо ціна на газ у Європі залишиться на рівні січня 2022-го, тепер треба на цю ціну рівнятись, а не на український видобуток...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100