реклама
Sucurity Police

реклама

Переможцем номінації «Найкраща фотографія Черкаської області 2021» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стала світлина Троїцької церкви у селі Драбівцях. Автор роботи — Андрія Мозоля.

aHR0cHM6Ly9tY3VzZXJjb250ZW50LmNvbS8xYjc4YmM4YmE4ZGZmZTU5YzFlOGIzMjc4L2ltYWdlcy9iOGM0N2U3OC1mODdhLTY0ODctNmVmNS0zZWM2ZTE4ZjcyYTUuanBn-1

Про це «Прочерку» повідомила пресслужба ГО «Вікімедіа Україна».

При оцінці світлини членам журі сподобалось те, що автор зробив світлину не дуже відомої, але вкрай цінної пам'ятки. «Приваблива презентація нерозтиражованої перлинки дерев'яної архітектури», — так прокоментувала фотографію членкиня журі, фотограф та мандрівниця, Наталія Шестакова.

Свято-Троїцька церква була побудована в 1764—1765 роках, але внаслідок великої перебудови у 1864 році, що була пов'язана з необхідністю збільшити церкву — вона була підігнана до взірців типових так званих єпархіальних церков. Врешті церква була спотворена ще й зовнішнім декором, прибудовою портиків при вході в дзвіницю та бічних крил, ліквідацією граней вівтаря і піддашшя, заміною форми дахів та бані. У 1990 році бригадою Львівської реставраційної майстерні під керівництвом Миколи Якимовича церкву було відреставровано до первісного вигляду (окрім форми бані).

Мета конкурсу «Вікі любить пам’ятки» — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті та маловідомі сторінки своєї історії.

Загалом у списку пам’яток Черкаської області 2973 об’єкти. За всі роки конкурсу вже 1975 пам’яток представлені фотографіями у Вікісховищі (66%). Цього року за перемогу в номінації змагались 28 авторів, а за ввесь час проведення фотозмагання — 233. Вони подали 1205 світлин 651 пам’яток культури (з них 75 — завантажені вперше цього року).

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроєктах. Конкурс проходить щорічно у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією «Вікімедіа Україна». У 2021 році в Україні проходив удесяте. Загалом протягом 2012—2021 років у межах конкурсу було завантажено понад 350 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 39 тисяч пам’яток із території України (42%), взяло участь майже 3500 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є єдиним регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні. Вона займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія; залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів, а також розвитком вікіспільноти в Україні.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100