реклама

реклама

images 27 січня виповнюється п’ять років Черкаському перинатальному центру. П’ять років тому там були прийняті перші пологи. За цей час було прийнято 7500 пологів і народилося більше 7600 діток (адже були двійні і навіть трійні). Народилися тут і 180 діток з вагою до півтора кілограма. Загалом 86% діток, які пройшли тут відділення інтенсивної терапії, пішли з мамами додому.

І нині перинатальний центр – це сучасний заклад, що надає висококваліфіковану і високоспеціалізовану допомогу. Про це розповіла в ефірі телеканалу «Ільдана» керівниця Черкаського обласного перинатального центру Наталія Лакуста.

– Взагалі, перинатальні центри створювалися у рамках національного проєкту «Нове життя» щодо якості охорони материнства і дитинства. Розпочалася робота ще у 2013 році. І зараз такі центри є майже в усіх обласних центрах. Вони створювалися з метою надання допомоги жінкам при вкрай важкій патології вагітності, також жінкам з важкою гінекологічною патологією. Там створений замкнений цикл, жінка народжує і тут таки йде догляд за дитинкою, – каже Наталія Лакуста.

Сьогодні жінка, згідно з наказами МОЗ, сама може обирати, де народжувати. Та щодо перинатального центру, то тут жінку може направляти лікар або жінка сама може звернутися в центр.

– У нас приїздять народжувати з Київської, Кіровоградської областей, були жінки з Полтавської області, – розповідає Наталія Лакуста.

Багато жінок, що народжують в перинатальному центрі, потребують консультацій суміжних спеціалістів. Тож розташування закладу поблизу обласної лікарні є цілком доцільним, додає директор Черкаської обласної лікарні Віталій Шило.

Цьогоріч ще до обласної лікарні приєднано Центр планування сім’ї, який був самостійною структурною одиницею, а тепер входить до структури обласної лікарні і перинатального центру.

– Це нам дає можливість відокремити амбулаторний прийом вагітних жінок. Адже в пріоритеті надання амбулаторної консультативної допомоги у першу чергу жінкам, щоб вони не стояли в чергах. Також це дає можливість спостерігати цих жінок і у разі потреби класти в перинатальний центр. Якщо ж жінка потребує додаткового лікування, то теж це зручно робити в таких умовах, – зазначає Віталій Шило.

Наука не стоїть на місці. Керівництво закладу дбає, щоб постійно оновлювалося медичне обладнання. До слова, бракує неонатологів. Такі спеціалісти на вагу золота. Окрім того, йде мова і про підвищення зарплат, тож є сподівання, що й інші фахівці лишатимуться в закладі, а не плануватимуть їхати кудись.

Керівник обласного медичного закладу додав, що до червня 2021 року в Черкаській обласній лікарні працював госпіталь із надання допомоги хворим на COVID-19. Сьогодні відчуваються наслідки пандемії, бо одні пацієнти бояться їхати лікуватись, є також проблеми з плановою госпіталізацією, є певні вимоги, частина пацієнтів пішла і в приватні структури. Тож в закладі працюють над тим, щоб лікарня увійшла в той ритм роботи, який був до пандемії.

Сама ж Наталія Лакуста нагадала, що в 2010 році було близько 14 тисяч пологів в області, а нині близько 7,5 тисячі. Тож вона запросила жінок області народжувати в перинатальному центрі, де є всі умови для цього.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Б. Вова 26.01.2022 23:04
Надумана структура. Завантажена щорічно не більше 70% потужності при повних штатах. Призвела до закриття нормальних діючих пологових потужностях по всій області, в т. ч. в м.Черкаси. Смертність матерів та немовлят ГІРША ніж при звичайних пологових будинках. Ми з Тулубом, Черняком, Дудником гарно намили грошей. Шило обіцяв Дуднику, за неучасть в конкурсі на посаду, не ворушити це питання. Толік Бурський гарно виконував замовлення, теперішнім великобудівницн икам є у кого вчитись. Це - калька з таких установ в россії. Більше ніде в Світі немає. При Янику встигли забабахати 8 штук. Лакусту я встиг привезти з Чернівців під цей проект, а то місцеві були дуже прошені. Живемо нормально, нас не чіпають, потихенько витрачаємо вкрадене. Дякуємо Тулубу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Л 26.01.2022 21:55
Чому ж зразу не пишуть " таксу" , скільки грошей потрібно " відвалити" ?
Ці розцінки є. Навіть пакети нсзу не рятують. Готуйте багато бабла
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100