реклама

реклама

Нині в Черкасах працює 8 приватних перевізників, а на маршрути міста кожного дня виходить 150 автобусів. Ще десять років тому їх кількість була вдвічі більшою. Про це розповів начальник управління транспорту Віталій Москаленко.

98d51f5cbad0b61644dc525ac981236c


– На жаль, сьогодні і в Черкасах, і в Україні загалом, досить складна ситуація на ринку перевезень. Водії виїжджають за кордон, де за таку ж роботу отримають більшу заробітну плату, – говорить він. – Нестабільна економічна ситуація призводить до закриття автотранспортних підприємств та зменшення кількості транспорту. Для прикладу, десять років тому в місті працювало 18 перевізників та 350 автобусів. Ми системно підвищуємо стандарти надання послуг із перевезення пасажирів, ставимо чіткі вимоги до підприємців в умовах конкурсу, але охочих взятися за обслуговування того чи іншого маршруту не так і багато.

За його словами, наприкінці минулого року за порушення умов договору департамент розірвав угоду з ДП «Чарз-Авто», який обслуговував автобусний маршрут №33. У період із 24 грудня 2021 року до 12 лютого 2022 пасажирів цього напрямку перевозив транспорт приватного підприємства «Медіт-Сервіс». Через збитковість маршруту – відмовився працювати.

Зараз міська влада готується до оголошення нового конкурсу на обслуговування 14 автобусних маршрутів.

– Ми запрошуємо перевізників із усієї України, чесних та відповідальних. Усіх охочих, хто може виконувати цю роботу, має рухомий склад та готовий надавати якісні послуги жителям нашого міста, – прокоментував Віталій Москаленко. – Ми, зі свого боку, гарантуємо чесні й прозорі умови конкурсу.

На сьогодні за проїзд у маршрутці пасажир має викласти 9 гривень, у тролейбусі – 7 гривень.

– Здорожчання вартості проїзду в міському пасажирському транспорті відбулося у всій Україні і це не забаганка перевізників чи чиновників. Ці зміни спричинені економічними факторами: підвищення цін на паливно-мастильних матеріалів, збільшення мінімальної заробітної плати та комунальних платежів, – пояснює посадовець. – За законом, перегляд рівня тарифів повинен здійснюватись у зв’язку зі зміною умов надання послуг, які не залежать від господарської діяльності перевізника. У тому числі й у разі зміни вартості палива більш як на 10%.

Це, за його словами, передбачено Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України №1175 від 17 листопада 2009 року.

Як приклад, тільки вартість дизельного палива зросла з 24 гривень до 32 (на 25%), а стисненого газу (метан) з 12 гривень до 42, тобто аж на 350%.

Для порівняння, ціна за проїзд у маршрутках зросла й у інших містах України. Так, у Сумах вартість проїзду складає 10 гривень ще з 8 жовтня 2021 року, у Хмельницькому – 8 гривень із 1 червня минулого року, у Івано-Франківську – 8 гривень із 12 липня 2021-ого,у Чернівцях – 9 гривень із 1 лютого цього року.

На сьогодні міська влада працює над впровадженням електронного квитка. Це, серед іншого, дозволить контролювати кількість пасажирів, які користуються громадським транспортом.

Зараз, за його словами, валідатори розпочали встановлювати в тролейбусах. Їх роботу в тестовому режимі вже запустили на маршруті №1 та 1А. У цьому транспорті за проїзд можна розрахуватися безконтактною карткою, мобільним телефоном чи годинником.

Після впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в комунальному транспорті, наголошує Віталій Москаленко, договори про функціонування системи електронного квитка будуть укладені і з приватними перевізниками, які нині працюють у Черкасах.

У разі наявності зауважень до роботи громадського транспорту в Черкасах, ви можете залишити скарги чи побажання:

– черговому оперативної служби за коротким номером – 1505 або 050 464 60 60, 067 610 75 05, 063 207 26 05 з мобільного,
– управлінню транспорту – (0472) 36 01 72.

Про це йдеться на сайті Черкаської міської ради.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Світлана 25.02.2022 11:10
Про себе ніколи не забувають. Все місто вже роздеребанили.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 Каркар 24.02.2022 19:02
Війна війною, а попил грошей за розкладом...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100