Режисер Сергій Проскурня став художнім керівником Черкаського драматичного театру. У коментарі «Газеті по-українськи» він розповів про те, як збирається повертати увагу публіку до театрального життя.

– Ми розпочали соціологічне опитування черкащан із професійними соціологами. На вулицях вже опитали 101 особу, з яких 51 відмовилися заповняти анкету, тому що жодного разу не були в театрі, – зазначив Сергій Владиславович. – До 20 вересня ми опитаємо 1500-2000 респондентів і не тільки на вулицях, а й в студентських аудиторіях, в мережі інтернету, в фойє театру. Ми одержимо надзвичайно цікаву статистику. Я б хотів, щоб у маршрутках люди обговорювали прем’єри нашого театру, а не те, чому Шушкевич з Кравчуком знищили Радянський Союз.

11 вересня театр відкриває сезон виставою «Великий льох».

– У цьому сезоні в нас буде 5 комедій, – заявив Проскурня. – Дирекція ставить нам завдання: потрібні веселі вистави, щоб публіка пішла. Зокрема і «Запорожець за Дунаєм», який буде відновленням ідеї Гулака-Артемовського, себто ми шукаємо зараз партитуру, яка виконувалася в Петербурзі на початку 19 сторіччя. Ми не будемо ставити оркестровку Майбороди. Ми хочемо поставити справжній текст Гулака-Артемовського.

Також театр буде влаштовувати прощальні вистави.

– «Кайдашева сім'я» – це вистава-годувальниця і я прекрасно розумію, що це проблема самого матеріалу. Це безсмертний текст, який ніколи не втратить своєї актуальності для України, бо це портрет нашої ментальності, кожна людина пізнає себе в цих героях. Але ми потихеньку будемо прощатися із старими виставами. Будемо випускати спеціальні афіші й робити прощальні вистави. Це теж хід, бо прийдуть люди, які пам'ятають цей спектакль молодим. 15 вересня можна буде побачити виконавців, які грали ролі дітей, а тепер вони гратимуть ролі батьків, – наголосив Сергій Проскурня. – Я не думаю, що «Кайдашева сім'я» для Черкаського театру – це «Принцеса Турандот» для театру Вахатнгова. Я б не хотів цього. Але ми також думаємо, що мусить бути спеціальний репертуар для вистав в районних палацах культури. І це, в першу чергу, будуть класичні п'єси, зокрема і нова «Кайдашева сім'я». Ми будемо працювати над тим, щоб були вистави, які не можливо уявити собі на клубній сцені і щоби люди з різних містечок, селищ могли спеціально організованими автобусами сюди приїздити на театральне свято. Цей процес буде потужним протягом 2014 року, тому що наша вистава-епос «Тарас» повинна пройти на цій сцені не менше 150 разів і ми будемо організовувати спеціальну агенцію, яка буде привозити сюди публіку з цілої України, і навіть з цілого світу.

реклама

Коментарі  

 
-1 #2 Оксана Колісник 11.09.2012 12:48
Цитую Мы с мамой эстеты:
...А прививать новые вкусы театралам, которые в Черкассах в большинстве- люди почтенного возраста- дело пустое...
Дайош нових театралів! Якщо ж серйозно, то до театру люди ходять мало (сама така:() Більшість можуть згадати хіба що тут ж "Кайдашеву сім'ю", на яку водили організовано зі школи як на виставу, що підсилює вивчення програмного твору української літератури. Треба віддати належне Володимиру Осипову, який бодай на тиждень робить наш театр епіцентром культурного життя міста щороку під час фестивалю "Сцен людства". А Сергій Владиславович,я к не тільки творча, а й "бита" ( у т.ч. Одесою) людина, думаю, щось придумає, аби всім було цікаво і на користь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Мы с мамой эстеты 11.09.2012 12:34
Проскурня- большой авантюрист в хорошем смысле слова.Но...Есть одно опасение- примет ли черкасская публика его новации? Кассу собирают именно те трактовки спектаклей, которые новый не приемлет.А прививать новые вкусы театралам, которые в Черкассах в большинстве- люди почтенного возраста- дело пустое.Ой, не знаю, не знаю...Помню, как в свое время Одесса на дыбы встала.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100