Майже 5 мільйонів гривень планують виділити з спецфонду для закупівлі в Черкаську інфекційної лікарні 2 апаратів штучної вентиляції легень, цифрових пересувних рентгенапаратів, безконтактних термометрів, моніторів цілодобового нагляду.

У Черкасах зараз 64 одиниці наркозно-дихальних апаратів і апаратів штучної вентиляції легень.

Про це каже директор департаменти охорони здоров’я і медичних послуг Черкаської міськради Олег Стадник на сесії Черкаської міськради.

876

– Кажуть, є апарати дешевші, таких десять придбали в Третю міську лікарню в 2015 році. Торік два придбали для дитячої лікарні. Є й інші апарати. Ми ж говоримо, що треба два для інфекційної лікарні для штучної вентиляції легень на першому етапі, я ж розповідав до цього про апарати, потрібні для доліковування. Зараз мова про два апарати по 900 тисяч кожен. Плюс один апарат, що інфекційна лікарня отримає з держрезерву – це теж портативний апарат штучної вентиляції легень. Чи цього достатньо? Якщо поступить двоє пацієнтів, то досить, а якщо їх поступить 23, то не знаю чи й 20 апаратів вистачить, – сказав Олег Стадник.

Водночас депутат Олександр Радуцький зазначив, що коштів треба виділяти на боротьбу з коронавірусом більше, бо такі міста як Запоріжжя і Дніпро виділили по 100 мільйонів на боротьбу з коронавірусом і закупівлю необхідних медикаментів та апаратури.

Радуцький сказав, що треба купити хоча б 7 апаратів штучного дихання, а не 2, тобто запропонував додати ще 5 апаратів.

– Поки не буде рішення Кабміну щодо спрощеної системи закупівель, ми не зможемо цього зробити, – сказав мер Анатолій Бондаренко.

– Популізм не має межі. Я поясню, як працює апарат штучної вентиляції легень. Він працює, коли людина не може адекватно дихати. Зазвичай тоді є набряк легень. І відбувається інтубація людини, вводиться в гортань дихальна трубка під наркозом. Це можуть зробити лише спеціалісти певного профілю – реаніматологи-анестезіологи. Жоден інший спеціаліст не може це робити. І треба вберегти таких людей. Бо коли робиться цей процес, з людини летять бризки. І реаніматолог має бути обладнаний певними скафандрами, в кожній лікарі таких лікарів декілька, а на місто Черкаси всього близько десяти. Накупивши дорогого обладнання, ми не зможемо ним користуватись, бо нема скафандрів, щоб забезпечити лікарів і вберегти їх! А ви лиш піаритесь! – сказав депутат Павло Карась, який за освітою медик.

– 11 лікарів анестезіологів-реаніматологів поставлені на чергування на добу цілодобово, щоб вони були готові. У нас є 80 костюмів біологічного захисту. Ще 264 костюми біологічного захисту для всіх, хто працюватиме в інфекційній лікарні в час кризи, - теж замовлено. Звичайно, хотілося б мати більше і апаратів і масок. Та поки ми не знаємо, як буде ситуація, – роз’яснив Олег Стадник.

Він сказав, що ми стоїмо на порозі інфекційної загрози. І порадив депутатам подумати, чи не встановити доплати тим медичним працівникам, хто буде працювати в зоні загрози.

Дискусії на сесії тривають.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #2 Любов Майборода 16.03.2020 20:39
Чому на сесії ні піднімалось питання про щоденне іноформування громадськості на сайті міської ради про кількість обстежених на коронавірус та результати досліджень, а також інші заходи карантину? Адже без виявлення хворих на коронавірус та визначення контактних осіб, карантинні заходи малоефективні. Більше того, вони породжують паніку, наслідком якої є недовіра до дій влади та переконання значної частини населення у тому, що влада їх обдурює, що є цілі штабеля хворих, які лежать по лікарнях. Вихід з ситуції один: конкретна статистика захворівших. Якщо їх немає, треба говорити, що їх немає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Жуля 16.03.2020 20:04
Карась правий: буде як завжди "все украдено до вас" :D :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100