Швидка допомога готова до роботи в умовах епідемії коронавірусу – незважаючи на тотальний дефіцит на ринку засобів захисту і шалений зліт цін на них.

60861707_606229323223024_5851073207636852736_o

Про це в коментарі «Прочерку» повідомив директор Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Фесун.

– Коронавірусу на Черкащині ще немає, але роботи вже зараз дуже багато. Чимало дзвінків від людей, які підозрюють у себе коронавірус. На всі доводиться реагувати, – сказав Ігор Анатолійович. – Крім того, в обласній диспетчерській швидкої допомоги з чотирьох дзвінків у середньому півтора припадають на різні вияви паніки. Хтось скаржиться на сусідню перукарню, яку ніяк не закриють на карантин. Хтось – на сусіда, який місяць тому приїхав з Італії, і його треба негайно «забрати в лікарню». На такі дзвінки також треба реагувати, витрачаючи час і ресурси.

Джерело у смілянській сфері охорони здоров’я повідомило нашому виданню, що наразі на випадок коронавірусу в районах готова виїжджати лише одна бригада швидкої допомоги – вона для цього повністю укомплектована. «Решта бригад мають звичайні маски (або хірургічні, або марлеві) та по одній укладці (протичумний костюм) на бригаду. А для виїзду на виклики з температурою та кашлем мали б бути маски з відповідним захистом та окуляри. Ну і хоч би кілька якісних костюмів. Якщо ситуація швидко не зміниться, такі люди з групи ризику переходять до потенційної групи ураження (одночасно і їх родини). Ну і, у випадку їх захворювання, буде не вистачати працівників», – сказав співрозмовник «Прочерку».

За словами Ігоря Фесуна, згадана спеціалізована бригада екстреної медичної допомоги свого часу була сформована на випадок спалаху коронавірусу наказом управління охорони здоров’я ОДА. Але зараз в області наказом управління сформовано вже шість бригад, а наказом по центру екстреної медичної допомоги – ще по одній резервній бригаді на кожний район.

– Всі бригади мають у достатній кількості тришарові захисні маски – саме такі, наявність яких вимагають нормативні документи, – сказав Ігор Анатолійович. – Але насправді маска не є достатнім захистом від коронавірусу. Для цього застосовуються спеціальні костюми. Вчора я особисто розвіз такі костюми по деяких районах. Це – не протичумні костюми, адже в протичумних костюмах працювати дуже незручно, і в них довго не пробудеш. До того ж, їх в Україні наразі практично немає.

Як наголосив Ігор Фесун, черкаському Обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф удалося придбати останні наявні в продажу протиепідемічні комплекти, які від вірусної загрози захищають не гірше, ніж протичумні. Кожна бригада для боротьби з коронавірусом матиме такий комплект. Але робота триває, і очікується, що до кінця тижня захисних комплектів у працівників черкаської екстренки ще значно побільшає. Костюм включає спеціальний халат, фартух, штани, бахіли, шапочки і маски з прозорим щитком. Крім того, до цих комплектів буде закуплено окуляри.

За словами Ігоря Анатолійовича, нині в Україні – страшенний дефіцит засобів противірусного захисту: обласні адміністрації готові витрачати на них кошти, а придбати – нема де. Черкащині дуже пощастило, що на території області, у Смілі, працює підприємство «Славія», яке випускає таку продукцію.

Крім того, черкаська екстренка встигла закупити по старих цінах засоби для дезінфекції рук, автомобілів і приміщень. Нині ціна на них виросла в 4-5 разів.

реклама

Коментарі  

 
+8 #3 ченчик 18.03.2020 21:41
а де ж влада- чому так зросла ціна і хто відповість за це?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 : 18.03.2020 20:48
Цитую мдаааа:
страна паникёров , спекулянтов и монополистов

Щодо "паникёров" - не погоджуся. А от щодо "спекулянтов и монополистов" - дуже схоже на правду :( На жаль :(
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 мдаааа 18.03.2020 20:04
страна паникёров , спекулянтов и монополистов
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100