Фахівці Громадянської мережі ОПОРА дали оцінку ходу голосування на виборах у 197-му окрузі станом на 16 годину з погляду наявності порушень.

опора

Як зазначила голова правління ГМ ОПОРА Ольга Айвазовська, в окрузі на 1,5 відсотках виборчих дільниць зафіксовано факти демонстрації виборцями заповнених бюлетенів. Також були випадки, коли виборці отримали бюлетені без наявних документів (особливо це явище поширене у селах, де всі один одного знають), фотографування виборчих бюлетенів.

Таких порушень дуже небагато. Водночас, усе більше надходить повідомлень від спостерігачів ОПОРи щодо контрольованого голосування.

– Непокоїть те, що про такі факти спостерігачі повідомляють із самого приміщення дільниці. Того, що відбувається за межами дільниць, спостерігачі не бачать, але якщо таке відбувається на самих дільницях, то це вже вселяє занепокоєння. Про всі ці факти вони повідомляють поліції. Сподіваємося на відповідне реагування, – сказала Ольга Айвазовська.

Вона додала, що наявність самих по собі списків «мережі агітаторів» на дільниці не є порушенням, проте, вона може свідчити про контрольованість голосування, а вже вона є явно незаконною.

– Законом не передбачено комунікації між суб’єктами виборчого процесу в день голосування. Голосування повинно відбуватися без будь-якого тиску, – наголосив старший аналітик ГМ ОПОРА Олександр Клюжев.

Інформація, яка надходить від спостерігачів, може свідчити, що контроль за прибуттям виборців на дільницю може здійснюватися на виборах як на Черкащині, так і в інших місцях, де сьогодні голосують, – на Херсонщині та у Харкові.

– Важливо не лише встановити законність дій кожного фігуранта цих кейсів, а й установити, наскільки ці явища є масовими, щоб потім зробити висновок, чи вплинула ця ситуація на результати виборів, – сказала Ольга Айвазовська. – Масовість цих епізодів може встановити Національна поліція.

Член ЦВК Сергій Постівий відзначив високий рівень спостереження незалежних громадських організацій на відміну від спостереження представників кандидатів у нардепи. Зокрема, незалежні спостерігачі фіксують як порушення справжні незаконні дії – такі як невчасне відкриття дільниць, відсутність печаток на контрольних листках тощо, тоді як спостерігачі від кандидатів часто роблять заяви з надуманих приводів.

– Якщо є спроби підкупу виборців, я впевнений, що вони мають бути покарані. Думаю, правоохоронні органи належним чином відреагують, – заявив член ЦВК Сергій Постівий.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Люди в чёрном 31.10.2021 19:35
Они как будто сами инопланетяне. Ведь всем местечковым с молоком матери приходят знания о том, что масовість любих епізодів які може встановити Національна поліція, залежить чисто від товщини кейсів, засіяних поліції кожним фігурантом дій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100