реклама Делікат

800 тисяч доларів грантових коштів на реконструкцію житла для внутрішньо переміщених осіб залучила Тальнівська міська рада.

Фото: viche.ck.ua


Про це розповіли міський голова Василь Сідько та архітектор ТМР Владислав Левченко, пишуть «Вісті Черкащини».

Тимчасове житло для вимушених переселенців облаштують у Гордашівці на вулиці Івана Богуна, 125 у приміщенні колишньої школи. Зі слів пана Владислава, у колишньому Тальнівському районі вона закрилася першою. У 2017 році приміщення на свій баланс узяла новостворена Тальнівська громада. Ось уже близько 10 років воно пустує й руйнується.

«Подати заявку на грант від Міжнародної фінансової корпорації IFC для реконструкції тимчасового житла для ВПО порадив та допоміг депутат Черкаської обласної ради Ігор Новицький, – говорить Владислав Віталійович. – Ми взяли участь у цій програмі. Згідно з вимогами, будівля має знаходитися в комунальній власності й розташовуватися в межах міста. Потрібної за розміром у Тальному не знайшли. Найоптимальніший варіант – приміщення колишньої школи в Гордашівці. У документі ми зазначили, що відстань до неї становить 4 кілометри, що між населеними пунктами – автобусне сполучення. Це надавача гранту влаштувало. ТМР з бюджету виділила кошти на детальний план. Оплачуємо й проєктно-кошторисну документацію. Інвестор дає гроші на будівництво та закупівлю побутової техніки. Якщо субсидованих коштів не вистачить, то дофінансовувати проєкт буде міська рада. За вимогами, будівництво має завершитися до кінця вересня 2025 року. Маємо два робочих варіанти. Сума фінансування залежатиме від кількості осіб, які проживатимуть у центрі. Якщо 126 людей, то грантова сума – 850 тисяч доларів. Коли 96 – 570 тисяч доларів. Про це буде відоме в середу після підписання угоди. Згідно з нею, виділять 50 % авансу».

Фото: viche.ck.ua


Оскільки приміщення в Гордашівці перейде на баланс Тальнівського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), то він і шукатиме підрядника.

«Депутати міської ради не забувають про Гордашівку й не влаштовують політичних ігрищ. Навпаки, створюють робочі місця. Наприклад, серед переселенців багато медичних працівників. Тепер вони матимуть у Гордашівці тимчасове житло й автобусом їздитимуть у лікарню на роботу. Люди на 5 років отримують тимчасове житло, а далі можуть використовувати його на власний розсуд», – додав міський голова Василь Сідько.

Фото: viche.ck.ua


«Займаюся грантовою допомогою міжнародних партнерів по багатьох напрямках. Один із них – допомога територіальній громаді, здобуття грантів на оновлення інфраструктури й майна громади, яке не залежить від розміщення в тому чи іншому селі. Бачимо, що велика увага приділяється усім населеним пунктам, у тому числі й Гордашівці. Ніколи за всю історію Тальнівської громади така велика сума – 800 тисяч доларів – зовні від міжнародних фінансових організацій у громаду не заходила, тим паче в село Гордашівка. Це сталося завдяки міжнародній діяльності та лобіюванню інтересів Тальнівщини під час багатьох моїх відряджень та спілкувань із закордонними інвесторами, донорами й грантодавцями. Ця робота увінчалася таким прекрасним результатом – грантом на оновлення інфраструктури села, яка б через кілька років розвалилися, як це сталося в усіх інших селах», – сказав депутат Черкаської обласної ради Ігор Новицький.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100