реклама

реклама

Музей Пушкіна і Чайковського у Кам'янці перейменували на меморіальний музей «Зелений будиночок». Переймеуменували музей у межах дерусифікації. Про це Суспільному розповів завідувач музею Олександр Мушта.

Зі слів пана Олександра, питання про перейменування порушили ще у 2022 році.

ad152fc09a33948b

"На початку березня 2022 року ми зібралися в мерії щодо питання долі культурної спадщини у Кам'янці та громаді. Вже тоді заповідник піднімав питання демонтажу пам'ятників та перейменування музею. Щодо пам'ятників — поки що не склалося, але вже відправили подання в управління культури ОВА та Міністерство культури про виключення наявних пам'ятників із державного реєстру", — розповів він.

Щодо музею, додав Олександр Мушта, заповідник був мав право діяти самостійно:

"Тому рішенням науково-методичної ради заповідника від 15 квітня 2022 року ми вирішили переназвати музей. Вже у травні-місяці управління культури Черкаської ОДА подало означену зміну на ознайомлення у вищі культурні інстанції".

Будівля, де знаходиться музей, офіційно у документах має назву "Зелений будиночок". Це пам'ятка історії та архітектури, яка входить до державного реєстру національної культурної спадщини України. Орієнтовний час будівництва — початок 19 століття.

"Це був будинок відпочинку тодішніх власників Кам'янського маєтку — родини Давидових. Вони стали власниками наприкінці 18 століття. В будівлі раніше були більярдна, столики для ігор, частина бібліотека Давидових та інші кімнати. Там відпочивали власники містечка та їхні гості. Назва «Зелений будиночок» походить від домінування цього кольору в екстер'єрі приміщення — зелений дах, зелені віконниці — та садово-паркового масиву з дерев та кущів. Така назва використовувалась із початку 19 століття. У 20 столітті там були складські приміщення, будинок культури цукрового заводу тощо", — переповів Олександр Мушта.

Пояснюючи, чому ініціюють процес перейменування та реекспозиції музею Пушкіна і Чайковського, у заповіднику зазначали:

"Росія активно використовує пропагандистську зброю, і це безпосередньо стосується представників культурної сфери – письменників, композиторів, художників тощо. Інструментами путінської пропаганди стали постаті Пушкіна і Чайковського, імена яких носить літературно-меморіальний музей. Упродовж 85 років він був осередком культури й духовності Кам’янського краю, однак у зв’язку з обставинами, що склалися, ми не можемо залишатися осторонь тих трагічних подій, які відбуваються в Україні. На жаль, імена як Пушкіна, так і Чайковського нині асоціюються у світі перш за все, зі збройною агресією путінської Росії, адже сприймаються як невіддільна складова «великої російської культури». Тому в умовах війни неприпустимо і надалі залишатися її частиною. Ми не ведемо боротьбу з поетом і композитором, яких не можна викреслити з історії Кам’янки. Вони будуть представлені в оновленій музейній експозиції. Але маємо намір згідно з чинним законодавством України провести реекспозицію та змінити назву закладу. Докладемо всіх зусиль, щоб музей став ще кращим та набагато цікавішим".

278567756_4995240783862679_7519702408250708729_n

З початку повномасштабної війни музей не приймає відвідувачів, зазначив Олександр Мушта. Однак, додав, уже є попередня концепція оновлення та реекспозиції "Зеленого будиночка".

"Але втілення його в життя потребує немалих коштів. Через це ми звертались як до органів влади, так і грантових проєктів, щодо виділення коштів. На жаль, успіху ми не досягли, але продовжуємо подавати наші ініціативи на розгляд. Однозначно, якщо музей буде знову приймати відвідувачів, наявний тематико-експозиційний план буде змінений. Будемо прибирати окремі експонати, пам'ятки та оновимо наявну експозицію. Але в ідеалі хочемо зробити новий проєкт експозиції та втілити його в життя", — розповів завідувач музею.

У заповіднику розуміють, що це амбітний та затратний проєкт, але щоб музей надалі приваблював людей, потрібні зміни, пояснив він.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100