реклама

реклама

Між Черкасами й Смілою черкащани помітили вранці цікаве явище – «парування землі».

Одразу з’явилося багато домислів і пересторог. А дехто побачив в цьому і ризики від можливого застосування тих чи інших препаратів. Та науковець обґрунтував таку картинку цілком природнім явищем. Адже нині весна і земля просто нагрівається та випаровує вологу.

IMG_20240322_094639

– Це звичайне природне явище, особливо навесні. Ґрунт має низьке альбедо (фізична величина, що описує здатність поверхні чи космічного тіла відбивати та розсіювати випромінення – ред.) і поглинає багато сонячної енергії. Він розігрівається сильніше, ніж інші предмети навколо за рахунок того, що має темні кольори. При цьому волога, яка є у ґрунті, починає активно випаровуватись (особливо якщо її там багато, як цього року), швидко конденсуючись на ще прохолодному повітрі. Це спричиняє ось такий вигляд туману. У народі є навіть такий вислів "земля парує", - зазначив у коментарі «Прочерку» проректор з наукової та інноваційної діяльності, а в минулому завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького Олександр Спрягайло.

IMG_20240322_094644

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #2 умний 23.03.2024 20:47
Це спєцом зроблено, щоб дурні не гасали. Чим більші ями, тим повільніше їдуть. Все для вашої ж безпеки. Влада працює для вас! :P :roll: :sigh:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 правда 23.03.2024 20:45
і скраєчку видно клаптик убитої дороги траси.... Важко дивитись на поле, коли така траса убита Може колись поремонтують?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100