У Черкасах в національному університеті імені Богдана Хмельницького студенти разом з викладачами провели андріївські вечорниці. Відтворили обряд кусання калити, співали та ворожили.

fa1266bf11cc550d

Вечорниці провели в Музеї рушника, розповіла Суспільному директорка навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Оксана Іванченко.

Цьогоріч святкування припало на вечір із 29 на 30 листопада – за новим церковним календарем. Студенти разом з викладачами кусали калиту, ворожили та співали українських пісень.

"Також традиційні святкування називають Калитою. Тому що випікали калиту – круглий корж, що нагадував місяць", — розповіла професорка кафедри української літератури та компаративістики Наталія Ярмоленко.

Відтак студенти підвісили калиту на висоту трохи вище людського зросту, аби провести головний ритуал – відкусити калиту без допомоги рук. Кусали усі присутні по черзі, утім, як це робити показав професор кафедри української літератури та компаративістики Василь Пахаренко:

0c0282ffccca1eaf

"Їду-їду калиту кусати!", — вигукував професор осідлавши рогачі.

"А я буду по зубах писати", — зніяковіло відповідав студент, якому довелося грати роль пана Калитинського.

e0c2544be104f656

Василь Пахаренко наполягав: "А я вкушу", утім не дострибнув до калача і його "обмастив" пан Калитинський.

Опісля вкусити калиту спробував кожен охочий.

d82849148f989425

Згодом студенти відтворили ще один обряд андріївських вечорниць — ворожіння. Крапали долю воском, розкладали на картах, дивилися по руці.

6ad7f94265574acb

06b1b8c5684c5fd0  

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100