реклама

реклама

На Черкащині стає все більше переселенців. За недавньою інформацією, станом на 1 листопада в області обліковано 161 тисяча 398 внутрішньо переміщених осіб. Приїжджі стають на облік, шукають роботу. Зрозуміло, що коштів у розмірі 2 тисячі на дорослу людину і 3 тисячі на дитину недостатньо. То багато хто шукає роботу. І нині ВПО підсилюють Черкащину у різних галузях.

«Були думки покидати країну, але кожен раз я відчувала, що не хочу лікувати іноземців, хочу допомагати своїм»

312417615_3195962827323290_3756628722300552284_nГубченко Юлія – лікар-ревматолог зараз вже кардіоревматологічного відділення Черкаської обласної лікарні. До 24-го лютого проживала і працювала в м. Сєвєродонецьк, що на Луганщині.

У розмові з «Прочерком» вона розповіла, що втрапила на Черкащину з родиною не зразу.

– Як ви всі знаєте, в 2015 році наше невеличке місто звільнили від російських загарбників і ми почали повертатися до звичного ритму життя… Згодом ситуація з окупованою частиною області стала складна і до нас переїхали підприємства та Луганська обласна клінічна лікарня, яка починала свою нову історію. У той час лікарня поповнилася багатьма молодими працівниками, які стали розбудовувати кожен свою ланку медицини. Я очолювала ревматологічну служби, яка з маленького зернятка перетворилася на злагоджений механізм допомоги усім мешканцям Луганської області. Але подих війни ми відчували постійно, як ніхто інший і до останнього не вірили, що найстрашніше нас чекає попереду… – пригадує Юлія Миколаївна. – 24-го лютогго, як і вся країна, ми прокинулися від вибухів, які лунали на нашому місцевому аеропорті і зрозуміли, що почалася повномаштабна війна…. Чоловік на той час працював судинним хірургом Луганської обласної лікарні. Вранці він поїхав на роботу (вирішував питання виписки хворих, яких можна було швидко виписати, і переводу хворих, які потребували хірургічної допомоги). Вже після 15.00 ми вирішили виїжджати з міста….і, як зараз пам’ятаю, чоловік сказав, що ми сюди більше не повернемося…. На руках було троє дітей та повне нерозуміння, що далі робити…

Спершу всі їхали на Дніпро. Машин було багато.

– Дісталися Дніпра близько 22.00, там нас чекав мій рідний брат, який зараз боронить нашу країну. Через 5 днів ми виїхали з міста в напрямку західної України, через 3 диби виснажливої подорожі приїхали до своїх друзів в Трускавець, які радо нас прийняли та усіляко допомагали…. І далі треба було шукати окреме житло…. Житло, як кажуть, само знайшло нас, подруга моєї мами запропонували жити в її квартирі, яка довгий час працює в Італії. І так ми опинились в Дрогобичі Львівської області… Щоб хоч якось налагоджувати своє життя, почали шукати роботу…. В державних лікарнях ми чули тільки: « Пройшла реформа, вільних робочих місць немає…..» Були думки покидати країну, але кожен раз я відчувала, що не хочу лікувати іноземців, хочу допомагати своїм…. Так ми стали шукати спочатку роботу моєму чоловікові, а потім вже мені… – пригадує пані Юлія.

315002878_852373179229806_6164401514199228661_n

Зранку до вечора вона телефонувала своїм знайомим по роботі лікарям ревматологам і питала за роботу. В середині травня написала повідомлення своїй колезі з Черкаської обласної лікарні Кулик Анні Володимирівні, з якою, за збігом обставин, в жовтні 2021року брала участь в конкурсі клінічних випадків…

– Це був останній дзвінок з питанням допомоги по роботі мені та моєму чоловіку. У липні ми почали новий етап нашого життя, вже в Черкасах. Колеги допомогли не тільки добрим словом, але і житлом.  Перше враження про місто було приємним: ліс, Дніпро, привітні люди…. воно дуже схоже на Сєвєродонецьк, в нас також багато хвойних дерев та широка ріка (але не така, як Дніпро)! Чоловік працює судинним хірургом в обласному відділенні судинної хірургії. Зараз багато оперує наших військових, максимально допомагає відновити здоров’я. Той досвід, який ми здобули в 2014-2022 роках в нашій області максимально імплементується в обласній лікарні Черкас. Головне, що ми не почуваємося тут «чужими», наші погляди розділяють колеги і ми в сучасних умовах підтримуємо як військових так і цивільних людей. Як буде далі не знаю і повернення додому теж під великим питанням. Поки кожен працює на своєму фронті.

Найбільше роботодавці Черкащини потребують працівників зі сфери переробної промисловості

Переїздять на Черкащину не лише окремі люди, а й цілі підприємства. Не так давно сюди переїхав завод з виробництва захисних плівок для вікон і не тільки… Це компанія з виробництва тимчасових захисних та пакувальних матеріалів ТОВ «РУЛОН.юей». Раніше вони спрямовували роботу на виробництво полімерних та нетканих матеріалів. Проте війна внесла свої корективи і зараз, в основному, самоклеючу плівку використовують для заклеювання вікон для стримування розлітання уламків скла при вибухах.

3c28059a3ea0e5114cd9f1070bfbc838

Сучасне перспективне виробництво з пошиття одягу для поліції, нацгвардії,  рятувальників, ЗСУ відкрилося в Черкасах. Компанія переїхала з окупованого Херсону. Більше того, компанія не лише шиє, а й розробляє одяг. ТОВ «Швейна компанія «ВІД», що працювало на Херсонщині і мало там 6 виробництв, тепер налагоджує виробництво на Черкащині.

930f647723d178e9865d2d184a9232b8

Сьогодні підприємство дуже активно розвивається, готове до співпраці. З розвитком виробництва вкрай потрібні кваліфіковані фахівці. На даний час швейній компанії потрібні начальник виробництва, технологи, і багато професійних швачок.

ТОВ «Швейна компанія «ВІД» розвивається, набирає оберти та завжди готова до діалогу. Тож пропонуємо всім, хто хоче стати членом сильної команди, звертатися до за телефонами: 0634064880, 0962202050 (Наталія).

Все ж, Черкащина насамперед зараз приймає переселенців з інших областей, а підприємства переїздять не так легко, як люди. У цілому, за період дії воєнного стану, із 24 лютого по 31 жовтня 2022 року, до Черкаського міського центру зайнятості звернулись 1103 осіб із областей, які постраждали від воєнних дій, із них 714 осіб отримали статус безробітної особи (аналіз проведено за зверненнями громадян із 13 областей та м. Києва).

Найбільше звернень було із областей: Донецької області – 37,4%, Харківської – 17,2%, Луганської – 14,7%, Херсонської – 8,0%, Чернігівської – 4,8%. Про це «Прочерку» повідомили у Черкаському міському центрі зайнятості.

02db20bee5f3583fb3af96c39fe5a8d2

За даний період міською службою зайнятості працевлаштовано 253 громадян, із них у пошуковий період, до надання статусу безробітного працевлаштовано – 122 особи. У тому числі працевлаштовано 168 громадян, які мали «довідки внутрішньо переміщеної особи», у т.ч. 97 безробітних громадян працевлаштовані за направленням центру зайнятості.

Найбільше роботодавці Черкащини потребують працівників зі сфери переробної промисловості. Так, за видами економічної діяльності, більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (22,8%), у сфері освіти (19,3%), оптової та роздрібної торгівлі (13,3%), у сфері державного управління (10,0%), у сфері сільського, лісового та рибного господарств (9,6%). Про це інформують в Черкаській обласній службі зайнятості.

Перелік актуальних вакансій оголосила нещодавно Черкаська ТЕЦ. У свою команду шукають фахівців:

- майстра з ремонту устаткування (район теплових мереж);- машиніста-обхідника з котельного устаткування;- слюсаря з ремонту устаткування;- вогнетривника;- машиніста подавання палива;- вантажника.

За довідковою інформацією можна звертатися у відділ кадрів за телефонами: (0472) 39-73-59, (0472) 39-73-57.

Фахівці Черкаського міського центру зайнятості надають профорієнтаційні послуги та інформацію щодо актуальних вакансій у Центрі обслуговування громадян Черкаської міської ради. Аналогічні послуги надавались у приміщення ГО «Січ». Налагоджено співпрацю у телефонному режимі відділом рекрутингу із Черкаською обласною організацією Червоного Хреста.

ЗАКОН: У відповідності до ст. 3-3. Розділу VIII Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» в період дії воєнного стану

тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів. Безробітним, строк виплати допомоги по безробіттю яких на дату набрання чинності цим Законом перевищує 90 днів, виплата допомоги по безробіттю припиняється через 30 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом;

для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу, визначених частинами першою - четвертою статті 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування") тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів;

допомога по безробіттю призначається з першого дня після дня надання статусу безробітного;

виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування безробітним, який перебуває на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними, не рідше ніж один раз на 30 календарних днів;

максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року;

Згідно ч. 3 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» для осіб, зазначених в абзаці другому частини другої статті 6 цього Закону (молодь та одинока мати (батько), яка (який) здійснює догляд за дитиною з інвалідністю, та один з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновитель, опікун, піклувальник дитини з інвалідністю підгрупи) та в абзаці восьмому частини четвертої статті 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 120 календарних днів, а в період дії воєнного стану згідно ст. 3-3. Розділу VIII Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів.

Роботодавці та HR можуть самостійно подати вакансію через: чат-бот Державної служби зайнятості:  @DCZWorkNowBbot, або ж заповнити форму: https://u.to/dPMWHA. Одразу після модерації вакансія з'явиться на сайті і почнеться підбір кандидатів.

Якщо ж ви шукаєте роботу в Черкаській області, пропонуємо скористатися телеграм-каналом з вакансіями від місцевих роботодавців: https://t.me/cherkasyWork. Роботодавець залишає там актуальну заявку (вона проходить модерацію), а люди, які шукають роботу, зможуть зателефонувати за контактами, які залишив роботодавець.

Поради-фрагменти з дорожньої карти, розробленої Черкаським обласним контактним центром:

02db20bee5f3583fb3af96c39fe5a8d2

Продовження про інтеграцію ВПО на Черкащині в аспектах соцзахисту, роботи та місць проживання згодом на «Прочерку» у розділі ПРАВЦЕНТР, де ми збираємо наболілі питання і відповіді у форматі журналістики рішень. Звертатись з запитаннями до редакції по e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Текст: Назарій Вівчарик

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Вам артисты нужны? 10.11.2022 16:37
Больших и малых театров.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 правда 09.11.2022 22:35
дякую!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100