реклама

реклама

У черкасців та внутрішньо переміщених осіб, які приїхали в наше місто, часто виникають питання, пов’язані з закінченням термінів груп інвалідності та оформленням різних видів допомог. Зокрема, як у період військового стану пройти комісію з медико-соціальної експертизи та які документи при собі мати?

353811927_636272395197261_648676649587755054_n

Заступник директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова пояснює, що медико-соціальна експертиза (МСЕК) проводиться для встановлення інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання та особам з інвалідністю. Експертизу проводять за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів.

Під час звернення до МСЕК людям необхідно мати з собою документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, зумовлене захворюваннями,  наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності.

Крім того, необхідно пред’явити:

  • паспорт або ID картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
  • військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);
  • направлення на МСЕК (форма №088/о);
  • медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форма 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого;
  • інші додаткові документи у разі необхідності підтвердження тієї чи іншої причини інвалідності.

Катерина Бінусова звертає увагу людей, що на період дії воєнного стану процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. У цей час МСЕК здійснює свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності, тобто експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності. Якщо людина не має змоги безпосередньо прибути на огляд, МСЕК може прийняти рішення заочно. Крім того, інвалідність продовжується на весь час дії воєнного стану та 6 місяців після його скасування (якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження)».

«Людям, у яких завершується термін дії інвалідності, треба вчасно переоформити довідку і за потреби перевстановити групу інвалідності. Оскільки неправильно  нараховані виплати доведеться повернути державі, – говорить Катерина Бінусова. – За детальнішою інформацією радимо звертатися до сімейних лікарів чи безпосередньо до обласного центру медико-соціальної експертизи».

Про це повідомляє Черкаська міськрада.

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 jack 16.06.2023 07:05
Цитую Алекс:
Коли перестаните піарити обласну лікарню? :-|

Ти де тут про обласну лікарню прочитав? І чому нею мариш?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Алекс 15.06.2023 11:32
Спитайте що коштує ... в обласній лікарні
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Алекс 15.06.2023 10:58
Коли перестаните піарити обласну лікарню? :-|
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100