Цілу ніч колеги чергували під Соснівським райвідділом міліції в Черкасах, щоб домогтися звільнення оператора сайту «0472» Олега Огілька.


 

Оператора було затримано 23 січня уночі під час висвітлення подій біля Черкаської обласної адміністрації. 

Як розповідає редактор черкаського сайту Інна Онищенко, близько 23-ої години група журналістів, що працювала на висвітленні пікету ОДА, повернулася в редакцію, аби подати на сайті інформацію та скинути знімки із фотоапарату.

– Я залишилася дописувати, а Олег пішов знімати далі. Буквально через 5 хвилин вийшли з колегою знову, але в місті стояла вже тиша. Побігли до облдержадміністрації. Дорогу вже перекривала міліція. Біля приміщення стояло ще 3 чи 4 групи правоохоронців. Ніхто нічого не казав, куди поділися всі люди, – розповідає Інна.


Каже: лише після численних звернень до представників міліції, пояснення ситуації та прохань вдалося таки дізнатися, що затриманих повезли в Соснівський райвідділ міліції.

Тим часом на зв'язок вийшов і сам Олег.

– Він подзвонив і сказав, що його побили, посадили в машину і кудись везуть. У міліцію Інну та ще одну колегу (дружину Олега Огілька, яка також працює на сайті) відвезли голова обласної «Батьківщини» Анатолій Бондаренко та голова обласного «УДАРу» Віталій Ілляшенко.

У приміщення райвідділу журналістів не пустили.

– Ми сиділи у їхній машині, чекали з першої ночі до ранку. Політики намагалися телефонувати до правозахисників, шукати способи законного звільнення нашого оператора. У нього не було при собі документів, все погубилося, коли затриманих побили і повалили на підлогу. Дружина привезла його паспорт, але міліція до ранку навіть по паспорту не могла встановити особу, – розповідає Інна Онищенко.


Врешті після численних прохань та переговорів була поставлена умова, що оператора відпустять після допиту редактора сайту.

– Мене допитували, чому я пішла на зібрання, чому вирішила, що воно мирне. Склали протокол. Коли я зайшла в приміщення і побачила Олега, то була вражена його виглядом: весь у крові, побитий, брудний. Він спромігся сказати лише «Привіт» і все. Не міг навіть спуститися по сходах.

Після годинного допиту журналістів відпустили. Далі вони поїхали знімати побої в 3-ю міську лікарню. У Олега – численні садна, забої обох нирок, голови.


Зараз Олег удома, радиться з юристами, чи варто подавати в прокуратуру заяву.

Як розповідає Інна Онищенко, під час затримання в Олега відібрали професійну камеру вартістю 17 тис. гривень. Він бачив, що забирали люди у формі, але без будь-яких впізнавальних знаків.


– Це наша єдина камера. Зараз сайт залишився без техніки, ми не маємо чим фотографувати та знімати, – розповідає Інна Онищенко. – Олег розповідав, що камера висіла на грудях, він до останнього її тримав. Зараз міліція обіцяє вжити всіх заходів, щоб зайти камеру.

Сайт «0472» поки що не оновлюється. Журналісти, виснажені тим, що трапилося, обіцяють уже ввечері продовжити інформування своїх читачів.

реклама

Коментарі  

 
-2 #4 Лікар 24.01.2014 23:14
Не плутайте підбурених неадекватних громадян (платників податків) та силові структури, які знаходяться "на службі народові" і отримують солідну зарплатню з бюджету. Знайти і покарати винних потрібно! Але перше: саме ВИННИХ а не всіх кого не страшно зловити і побити! І друге: всіх - це всіх, в тому числі Беркут, який к..тує і к..лічить невинних, чинить зл...ни (і це той хто повинен їм протидіяти) використовує заборонені спецзасоби і т.д. Бо сьогодні сотнями пакують і катують активістів і при цьому ЖОДЕН беркутовець не відповів за к...тування громадян! Саме ці безкарність влади і провокує наступні хвилі повстань. Чим безкарніше і жорстокіше буде вести себе беркут там більше ймовірність того, що ситуація стане кровавою, в тому числі зі смаком птиці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Сева 24.01.2014 22:31
КАКОЙ ЛЕС?????? А РАЗРУШИТЬ ОБЛДЕРЖ - ЭТО ЗАКОННО, РАЗВОРОВАТЬ ЛИЧНЫЕ ВЕЩИ КЛЕРКОВ - ЗАКОННО??? НАСИЛИЕ ПОРОЖДАЕТ НАСИЛИЕ!!! НЕ БЫЛО БЫ ШТУРМА - НЕ БЫЛО БЫ ТЕЛЕСНЯКОВ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Мдя 24.01.2014 19:59
Професійна камера за 17 штук :D Зараз стало модним ліпити слово "професійний" куди завгодно :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Старожил 24.01.2014 19:52
Янукович любит спекулировать фразой "все треба робити по занкону". А теперь вопрос: ТО, ЧТО ПРОИЗОШЛО С ОЛЕГОМ ОГИЛЬКО - ЭТО ПО ЗАКОНУ? ПО КАКОМУ ЗАКОНУ МИЛИЦИИ МОЖНО БИТЬ ПО ПОЧКАМ, А ПОТОМ ПОЛУГОЛОГО ВЫВОЗИТЬ В ЛЕС??? ЛИЧНО Я НЕ ЗНАЮ ТАКОГО ЗАКОНА.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100