Черкаські волонтери виготовляють окопні свічки. Ними можна освітити приміщення, підсушити одяг чи зігрітися. Першу партію із трьох сотень вже відправили Збройним силам України та теробороні, розповів волонтер Ігор Жуков, пише Суспільне.

da415fd6fc0ca6fe


Виготовляють окопні свічки черкащани, які за мирних часів проводили гуртки на станції юних техніків. Волонтери використовують для створення бляшанки, картон та віск. Працюють у десять пар рук. Кожен виконує певну функцію: хтось під лінійку вирізає смужки картону, волонтерка Клавдія згортає його у "равлики", аби вони помістилися в бляшанку.

4184212072172896

"Ми виконуємо свою роботу і долучаємося до волонтерства. Це нам за щастя, бо хоч чимось допоможемо", – розповіла вона.

Пан Борис подрібнює віск. Він — викладач судномоделювання. Понад місяць тому вони з учнями конструювали човни та вантажівки. Нині заняття не відбуваються.

a3be2135c3bab19f

"Вдома в учнів немає ні матеріалу, ні інструменту, можна робити паперові, але їх надовго не вистачить", – пояснив чоловік.

За словами Ігоря Жукова, всі матеріали привозять небайдужі люди. Бляшанки додатково обробляють.

"Зазвичай люди відкривають старими ножами. Гострі кути прибираємо, щоб не поранився персонал, який їх збирає і виготовляє", – пояснив волонтер.

За словами Ігоря Жукова, готовий виріб можна використовувати по-різному. Свічка горить від двох до шести годин залежно від розміру. Він у цій справі професіонал, адже окопні свічки виготовляє з 2016 року. Нині військовослужбовці попросили відновити цю справу. Він розповів, для чого використовують окопні свічки:

"Хлопці підпалюють її в окопі. Або гріються, або на цій свічці щось підігрівають (чай, каву, вермішель швидкого приготування). Були випадки, коли хлопці на трішки більших свічках варили борщ".

За словами волонтера, свічка є багатофункціональною.

"Незалежно від вітру. Навіть якщо залити водою і відразу вилити, вона продовжить горіти. Це багатофункціональна свічка. То хлопці нас попросили про такі свічки, бо нині і холодно, і немає електрики на фронті", – прокоментував Ігор Жуков.

У кімнаті, де працюють волонтери, пахне воском і панує дух перемоги, сказала черкащанка Юлія. Вона приходить щодня.

"Хочемо якось допомогти воїнам на фронті, щоб вони відчули нашу підтримку", – сказала Юлія.

acd8d4a47d777275

Волонтерка Діана вдячна українським воїнам.

За словами пана Бориса, кожен із волонтерів чимось вмотивований:

"Тут кожен чимось мотивований. У мене троє дітей та семеро внуків. Я хочу, щоб вони жили в європейській державі, тому я стараюся допомогти, чим можу".

Ігор Жуков сказав, що нині є потреба у воску, запаси якого закінчуються:

"Зібрали матеріали і почали робити. Процес роботи нескладний. Але є нагальна потреба у воску чи парафіні.

За його словами, робочих рук вистачає, картону та бляшанок теж.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100