реклама

реклама

9 жовтня у Черкасах відбулась публічна презентація документа «Маніфест сталого миру: світ після нашої перемоги», розробленого українськими інтелектуалами, представниками громадянського суспільства – як візія повоєнного світу. Документ окреслює також і шляхи її досягнення.

Автори цього маніфесту – представники українського громадянського суспільства – переконані, що світ вже не буде таким, як був до війни, тому важливо буде не повертатися до передвоєнного стану, а врахувати його хиби, які уможливили війну. І метою є створення нового і більш безпечного ладу, який унеможливить наступну загрозу війни.

20231009111514

Цей документ був нещодавно представлений на Мюнхенській безпековій конференції. Більшість пропозицій Маніфесту розроблено у рамках міжнародного права, а деякі спрямовані на його розвиток, відповідно до нових загроз світовій безпеці.

Автори Маніфесту суголосні в баченні того, як забезпечити шанс на справедливе правосуддя тисячам постраждалих в цій війні.

За словами організаторів події, Маніфест зокрема написано і на запит військових з фронту, оскільки захисники також думають про важливість появи такого візійного документа.

Голова правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС», Міжнародний центр української перемоги (ICUV) Ганна Гопко каже:

– 4 березня 2022 року у Варшаві ми створили Міжнародний центр української перемоги, разом з колегами з Центру протидії корупції та ОПОРИ, й почали переконувати Захід, що Україна має перемогти. Тоді у березні, на першій зустрічі з Держсекретарем США Блінкеном, у нас склалось враження, що на Заході були сумніви в тому, чи Україна здатна перемогти. Я пам’ятаю скільки зусиль було докладено у міжнародній адвокації для того, щоб світ повірив в українську перемогу.

IMG_20231009_111928

Автори документу вважають: Вихід на кордони 1991-го року – необхідна, але недостатня умова настання миру, адже росія в своєму сучасному стані та розмірах неодмінно намагатиметься розширювати поле своїх хижацьких інтересів за рахунок сусідніх держав. Саме тому представники українського громадянського суспільства спробували окреслити рамки української перемоги.

За словами народного депутата України п’яти скликань, співавтора документа, Тараса Стецьківа, цей документ писали представники громадянського сектору, а не влади.

– Він носить носить максималістський характер: описує максимально вигідні, з нашої точки зору, сценарії закінчення війни для України. Ми не стверджуємо, що реалізація всіх, без винятку, пунктів відбудеться в реальності. На нашу думку, чим більше пунктів з цього плану ми виконаємо, тим краще. Документ має адресатів усередині країни, й серед української влади, адресатом цього документу є й Захід. Ми не в усіх питаннях сходимося з Заходом, як закінчимо цю війну, – сказав Тарас Стецьків.

IMG_20231009_120831

Як зазначив викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл Валерій Пекар, жодна війна не може закінчитися до того моменту, поки не зрозуміла картинка післявоєнного світу:

– Якщо немає картинки післявоєнного світу, це означає довгу війну, війну «на виснаження», до якої росія готова. Це і є стратегічною ідеєю путіна: продовжувати війну, поки Україна не зламається, а її партнери і союзники не припинять давати їй необхідну допомогу. Українців не влаштовує війна «на виснаження», ми платимо завелику ціну за неї. Наша стратегічна ідея побудована на швидкій перемозі, а для цього треба спочатку зрозуміти «Як влаштований світ після перемоги?». Які в цьому світі правила? Які системи безпеки? Які кордони? Як країни убезпечують себе від сильніших сусідів? І загалом, як у цьому світі взаємодіють?

Військовослужбовець, молодший сержант ЗСУ Андрій Андрушків детальніше розповів про пункт документа «Нічого про нас без нас».

– Третій сектор, неурядові організації, аналітичні центри відіграють зараз дуже важливу роль, ми хочемо, щоб вона зберігалася за Україною надалі. Раніше, питання, які стосувалися України, вирішувалися в Москві, Берліні, Брюсселі, інколи туди навіть не запрошували представників української влади чи аналітичних центрів, – пояснив Андрій Андрушків.

Захід провела Громадянська мережа ОПОРА в рамках проєкту «Маніфест сталого миру – стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

КОРОТКИЙ ЗМІСТ

Sustainable Peace Manifesto

Світ після нашої перемоги

Україна прагне реалізувати себе як європейська демократична країна, побудована на  засадах верховенства права. Безумовною передумовою цього є завершення війни.

Звільнення всієї території України і завершення військових дій не означає завершення  війни. І справа не лише у відшкодуванні завданої шкоди і покаранні винуватих:  розпалені антиукраїнські й антизахідні настрої та імперські амбіції як російської еліти,  так і простих росіян рано чи пізно призведуть до наступної ескалації та війни. Щоб  убезпечити Україну та світ від нової агресії, антивоєнній коаліції необхідно створити такі  умови, наслідком яких стануть глибокі внутрішні зміни в РФ, що стали би гарантією  сталого миру.

Ми, автори цього маніфесту, представники українського громадянського суспільства,  зобов'язані прямим запитом з фронту, запитом українських захисників і захисниць,  взяли на себе сміливість детально прописати ці умови. Світ вже не буде таким, як був  до війни, тому наша мета – не повернутися до передвоєнного стану, а врахувати його  вади, які уможливили війну, і створити новий, безпечніший лад, який наступну війну  цілком унеможливить. Більшість наших пропозицій є у рамках міжнародного права, а  деякі спрямовані на його розвиток відповідно до нових загроз світовій безпеці.

Цей маніфест містить візію такого повоєнного світу й окреслює шляхи її досягнення. Неможливо отримати мир ціною справедливості чи справедливість ціною миру. Для  сталої міжнародної безпеки справедливість і мир мають бути досягнуті одночасно.

Отже, агресор має понести відповідальність за війну.

Повний текст українською та англійською мовами за посиланням – https://sustainablepeacemanifesto.org/ua

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100