реклама

реклама

З родиною Шамарових цьогоріч трапилася біда – померла їхня єдина донька Анастасія. Родина проживає у Черкасах, 5 січня дівчина повернулася від друзів, здавалося б, все гаразд. Лягла спати, наступного дня батьки знайшли дитину в ліжку без ознак життя. У вересні цьогоріч  дівчині мало виповнитися 17 років… Так само померла інша подруга Насті. Третя подруга, з якою тоді була Настя, дивом врятувалася.

Фото з давнього прес-релізу правоохоронних структур

Як виявилося, дівчата вживали невідому речовину. Поліція знайшла хлопця, у квартирі якого і виявили наркотики. Та підозру затриманому згодом відповідні органи не оголосили. І юнак утік до Польщі...

9090  

Чи знайде тепер українська правоохоронна система винного? У цей самий час не всі батьки трьох дівчат, які були того дня у квартирі юнака і вживали наркотики, готові говорити. Дехто каже, що їм вже поступали застережні дзвінки від невідомих, хтось міркує взагалі про закордон, щоб втекти від цієї ситуації.

– Для нас це страшна трагедія. Дитина прийшла додому, ніби в нормальному стані, лягла спати, наступного дня знайшли мертвою в ліжку. Потім ще у знайомих подібна ситуація. Третя дівчина вижила, бо саме пірсинг зробила в носі і мало нюхала тієї речовини, – каже батько Анастасії Олександр Шамаров. – Я досі не в статусі потерпілого. Поліція знайшла хлопця, у якого дівчата пробували невідомий наркотик. Але йому не оголосили підозру і він швидко виїхав з країни в Польщу на навчання. Ще до війни. Навіть писав в інстаграмі щось, співчував комусь. А де тепер його шукати? Мені сказали в прокуратурі, що чи впіймають винного, чи ні, а дитину не поверну. Але ж чому не оголосити його в розшук? Якби це була дитина прокурора, зразу б хлопця посадили.

Частина експертиз зараз була проведена. Визнано, що речовина мала наркотичний характер. Як справи в слідчих до війни не вдалося дізнатися.

– Таких, як той юнак, що запропонував дівчатам наркотики, треба зупиняти. Бо будуть ще хрестики на цвинтарі, куди ми тепер з дружиною ходимо, – каже батько загиблої.

Не на диктофон батьки дітей кажуть, що в лікарню доставляли й інших дітей в стані наркотичного сп’яніння. І обурюються, що тим ставлять серцеву недостатність. Але лікарі пояснюють, якщо в людини і є проблеми від наркотиків, то за медичним терміном це серцева недостатність. А вже умови, які призвели до цього, – це вживання наркотиків.

Та, наприклад, у Черкаській міській дитячій лікарні журналістам "Прочерку" кажуть, що з початку року до 23 лютого ніхто з дітей у стані наркотичного сп’яніння не звертався.

Також ми отримали відповідь від прокуратури області:

«Згідно даних відділу захисту інтересів дітей та протидії насильства установлено, що у провадженні Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінальних проваджень за фактом смерті неповнолітньої Ш. за ч. 1 ст. 115 КК України та за фактом смерті неповнолітньої Б. та зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів за ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 307 КК України.

В межах досудового розслідування у вказаних кримінальних провадженнях жодній особі про підозру не повідомлено та відповідно в розшук жодну особу не оголошено.

На даний час, вживаються заходи, спрямовані на повне, всебічне з’ясування обставин подій. Досудове слідство триває.

Щодо надання деталізованої інформації про проведені слідчі дії та прийняті процесуальні рішення, експертизи, зібрані докази тощо роз’яснюю, що відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації» його дія не поширюється на відносини, які регулюються окремими спеціальними законами.

Зокрема, право громадян на одержання інформації за результатами розгляду заяви чи скарги тощо, передбачено ст. 18 Закону України «Про звернення громадян», право на одержання інформації у кримінальному провадженні, урегульовані положеннями КГІК України, зокрема, ст. 222 КПК України, згідно вимог якої відомості досудового розслідування підлягають розголошенню лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і у тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Одночасно роз’яснюю, що відповідно до ст. 23 Закону України «Про доступ до публічної інформації» рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або до суду», - пише начальник відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Катерина Карпенко.

реклама

Коментарі  

 
+10 #3 Мені відомо все 07.03.2022 10:43
Я співчуваю батькам, але доки поліція кришує наркоту в Черкасах, то таке і буде продовжуватись. Необхідно очистити негайно верхівку поліції! А у воєнний час зазвичай таке розстріл, як і мародерам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Деньги 06.03.2022 10:35
правят этим миром,а прокуратурах и судах это основа существования.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 1 05.03.2022 15:46
Принципиальные работают не покладая рук :-|
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100