реклама
Sucurity Police

реклама

Видатний поет-шістдесятник Василь Симоненко взяв участь у політичній виставі  місцевого штибу.

Тільки якщо у 2006 році пам'ятник відкривали напередодні виборів і простояв він недовго, то цього разу сценарій інший — більш химерний.

Відкриття було заплановане на 12 годину. Ні, не так. Про відкриття оголосили ще місяць тому, перед виборами. Але тоді цю подію через сварку губернатора і мера скасували. Потім було оголошено про відкриття 16 листопада. Люди зійшлися, але пам'ятник так і не відкрили — перенесли через відрядження губернатора Сергія Тулуба.

- Я сам його зробив і сам не вірю, що він відкривається. Цей пам'ятник багатостраждальний. Я ще зараз не можу сказати — може до вечора будемо відкривати чи взагалі завтра відкриємо. Так що дай Бог, щоб ми сьогодні тканину віддали до музею пам'яті, - говорив у середу, 17 листопада, скульптор Владислав Димйон.

Але на щастя, до вечора чекати не довелося. Губернатор зі свитою приїхав о 13 годині. Люди були обурені такою неповагою і не приховували цього. Проте дипломатичний Тулуб і тут “викрутився”. Він надав перше слово міському голові Сергію Одаричу, щоб у його город летіли всі камінці обуреного люду. Хоча Одарич мало був причетний до проведення сесії обласної ради та до обрання голови цієї ж таки облради.

Прикметно, що після доленосного голосування Тулуб особливо не поспішав вирушити на відкриття пам'ятника. Натомість він виголосив у сесійній залі промову про економічний розвиток Черкащини, і тільки потім уся братія рушила на поклоніння до поета.

Перша публічна поява після виборчого "примирення" губернатора і мера - на відкритті пам'ятника Симоненку

Перша публічна поява після виборчого "примирення" губернатора і мера - на відкритті пам'ятника Симоненку

 

Щоправда, за годинне запізнення губернатор вибачився:

"Правді в очі дивіться прямо, Не відводьте погляду вниз..."

"Правді в очі дивіться прямо, Не відводьте погляду вниз..."

- Пробачте, що вам прийшлося при такій гарній погоді трошки почекати, бо сьогодні відбулася інша подія — сесія обласної ради нового скликання обрала нового голову обласної ради — Черняка Валерія Петровича, ви його знаєте як головного лікаря обласної лікарні. Давайте його привітаємо! - так розпочав свою промову Сергій Тулуб. Люди, які зібралися на відкриття пам'ятника, не поспішали плескати в долоні (на відміну від свити губернатора). Хтось закричав “Фу-у-у-!” і “Ганьба!”. Тулуб швидко себе опанував і почав далі читати з листочка “правильні слова” про Симоненка та цитувати його поезію.

 - Сьогодні є чимало людей, які говорять про любов до поета, спекулюють його ім'ям у своїх інтересах, забувають, що крім слів, треба на ділі дбати про пам'ять нашого великого земляка. Можливо тому невипадково ми так довго чекали цієї події, і я б хотів сказати, що відкриття пам'ятника, упорядкування скверу — це результат наших спільних дій — і міськвиконкому, і облдержадміністрації, обласної ради і всіх людей, які так довго хотіли цієї події. Я всім дуже вдячний, і особливо скульптору — подивіться, який гарний твір. Ми обіцяли встановити пам'ятник поету і ми це зробили спільно, обіцяли видати його твори, і ми це робимо. На черзі — розширення меморіального музею у приміщенні редакції, де працював поет. Ми не спекулюємо ім'ям великого поета. Таланти не належать жодній політичній силі, це надбання народу. Василь Симоненко був, є і буде сином України, жив і житиме разом із нами, - сказав голова Черкаської облдержадміністрації.

“Прочерк” спробував дізнатися про враження від пам'ятника. Місцеві митці були дуже скупі як на похвали, так і на критику. Так, Іван Фізер взагалі відмовився коментувати пам'ятник, мотивуючи це тим, що не роздивився його. Художник Віктор Афонін був більш відвертим. Він фотографував пам'ятник з усіх боків.

- Пропорції жахливі. Ніби карлик якийсь. Голова завелика. А це крило яке...

- Щось позитивне є?

- Ні, немає. Я взагалі до творчості цього скульптора ставлюся погано.

- Чого ж так погано? - запитала дружина Владислава Димйона, яка стояла неподалік  і слухала нашу розмову.

- Бо треба думати про монументальність, - відповів Афонін. Тут у суперечку втрутився син Димйона, який відвів матір убік.

Скульптор Димйон: "Спадщина Симоненка також неоднозначна..."

Скульптор Димйон: "Спадщина Симоненка також неоднозначна..."

Сам Владислав Димйон до критики готовий.

- Тут камерний монумент. Він хоч і маленький, але він досить монументальний. Я хотів, щоб відчулася і його хода, і його велич. Думаю, що все вдалося. Якщо я його погано зробив, то буде те ж саме, що колись було з тим, іншим пам'ятником. Автору є за що переживати. А духовна спадщина Симоненка — вона також неоднозначна і там також є за що переживати.

- На вашу долю якось вплинуло те, що ви створили цей пам'ятник?

- Я навчився розуміти, прощати і молитися. Кожен крок дає якийсь досвід. Мені це принесло духовний досвід. Бо раніше був досвід якогось змагання. І ми не могли зрозуміти причини, чому в нас пам'ятника немає. Я підійшов по-іншому, побачив духовний конфлікт, пов'язаний із його поезією. І вирішив, що всі ми по-різному живемо, у кожного свій шлях, але важливо полюбити і пробачити ближнього, і коли розумієш, що ти сам можеш оступитися, починаєш думати про більше, починаєш прощати, - розповів скульптор, натякаючи на вірш Василя Симоненка “Прокляття”. Він також зауважив, що пам'ятник відливали у Києві.

- Відливали у дуже відомій приватній ливарні “Саямат” по восковому литву — це самий древній технологічний спосіб лиття бронзи. Важить до тони. Хотіли до Покрови відкрити, поспішали. Так, хтось може сказати — дурня, поспішали, замість того, щоб ще місяць гуляти і в носі длубатися, так? Пам'ятник готовий, але треба було поспішити, тому людей трошки поганяли, ливарників змусили попрацювати, - підсумував митець.

Поет і друг Василя Симоненка Микола Сом зізнався, що пам'ятник йому сподобався.

Микола Сом: "Честь і слава черкащанам, які увічнили пам'ять Василя Симоненка..."

Микола Сом: "Честь і слава черкащанам, які увічнили пам'ять Василя Симоненка..."

- Дуже шкодую, що не приїхав зі мною ще один друг Василя Симоненка — Борис Олійник, він вибачався, хворий дуже і лежить у лікарні, - каже Микола Сом. -  Звичайно, Симоненко для мене живіший, ніж у цьому образі, але він тут не спотворений. Я його пам'ятаю трохи не таким, як на монументі на його могилі. Там він надто холодний. І звичайно я сьогодні вночі тихесенько заглядав під покривало із онукою Василя Симоненка Мирославою і з правнуком маленьким. Є схожість. Але якщо я знав Симоненка живим, то, ясна річ, я міг би зробити якісь зауваження. Проте, честь і слава черкащанам, які увічнили пам'ять Василя Симоненка.

Микола Сніжко: "Пам'ятники великим людям не ставлять на задвірках..."

Микола Сніжко: "Пам'ятники великим людям не ставлять на задвірках..."

Іншої думки про пам'ятник журналіст Микола Сніжко, який працював разом із Симоненком у редакції газети “Молодь Черкащини”. Він мужньо вистояв упродовж двох годин на площі, пропонуючи усім присутнім лишити свій підпис на книзі “Оводи Василя Симоненка”.

- Пам'ятники великим людям не ставлять на задвірках, а це задвірки. Треба обходити, щоб сюди потрапити. Пам'ятник Симоненкові повинен стояти на площі, на людному місті, а це відбувальщина якась. Його тут ніхто не помічатиме. Вибачте, але це ганьба. Він схожий на якогось, вибачте, пацана. А тут немає, не видно поетичного Симоненкового духу. Я працював із ним у відділі пропаганди “Молоді Черкащини”. Знав Симоненка добре. Написав про нього книжку, яка називається “Оводи Василя Симоненка”. Щодо пам'ятника, то обличчям він схожий, але в цьому пам'ятнику мало Симоненка як поета. І фігура якась мала, невиразна. Симоненко гідний кращого пам'ятника. Пам'ятаєте, є книжка Ігоря Осадчого, і там є фото, де Василь теж із блокнотом, і руку тримає біля серця, але там видно поетичну ходу. А тут він ніби десь присів у кущах. Вибачте, але в мене такі враження. Немає фігури поета. Скульптор, очевидно, не знав поета, і не впіймав образу, - вважає Микола Сніжко.


реклама

Коментарі  

 
+2 #15 Петрик 07.02.2011 22:06
Шановні, поїдьте у Моринці й подивіться на памятник матері Т. Г. Шевченка, цього ж автора. Це взагалі наруга над українською жінкою. Памятник поставлений в контражурі (проти сонця)Образ матері читається як образ Іуди - чорним силуетом. І стоїть вона на пєдесталі так, що коли президент України кладе квіти до підніжжя, а потім піднімає голову, щоб подивитися на матір Т. Г. Шевченка, то ніби заглядає їй під спідницю. Сором такму митцю й тим, хто замовляє такі монументи. А памятник де Симоненко виглядає маленьким мов із пасльону, взагалі потрібно закрити, бо він антихудожній.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #14 ОБЗТ 11.01.2011 08:35
погоджуюсь , що прикметно пам"ятник розташований на вул. Леніна 1
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #13 Will-o-the-wisp 01.12.2010 17:58
Ви взагалі бачили, який чудовий памятник встановили В.В. Городецькому у Києві? А приклади сучасної скульптури у Європі? Ось ця русичанська приказка "Авось!Нєбось!Ка к-нибудь" і не дає розвиватися модерному (чи вже постмодерному?) мистецтву України. А написи (я про саму форму, а не зміст!) на одній "хвилях" памятника мені нагадують написи в кївському метрополітені на станції метро "Театральна". Правда, там Лєнін із закликами працювати, обєднуватися і правами трудящих. До речі, порівняйте памятник гетьману Б. Хмельницькому (архітектор - Т. Довженко) та В. Симоненку. За формою подання вони мало чим відрізняються. Однак керманича козацтва вшановано у 1995 р! Ви вже вибачте мені мою акцентованність на новаторстві мистецтва, але ж ДЕ ВОНА ПОДІЛАСЯ у вказаному випадку?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #12 Will-o-the-wisp 30.11.2010 21:15
Дарованому коневі в зуби не заглядають...вже щось є...
Я б дав цьому памятнику назву "Афродіт". Виходить, як з морської пучини...А де ж творчість? Де ж політ думки? Де новаторські підходи? Де креативність? Де натяк на індивідуальніст ь Симоненка? Монумент такого роду морально застарілий. Якби поставили років 10-15 тому - було б great. А так...Чергова галочка в плані, яка надовго увійде в історію. Лишається сподіватися, що прихильники альтернативного мистецтва створять альтернативний монумент (даруйте за тавтологію). Звісно, я вже знаю, як поставиться до цього коменту більшість. Але ж, шановні, історія показує, що задовольнятися данністю не призводить до позитивних розвитків.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #11 Лмила 22.11.2010 09:05
Цитую Щира українка:
Шановна, Лмило!Вам,справ ді,дали лиш необхідне:"затишний скверик,можливо ,там поставлять ще й фонтанчик,як обіцяли..."і... пустять карасів.А місце під пам"ятник поетові,сприятл иве в містобудівному плані,здали в довгострокову оренду,а інше-не довели до логічного завершення,бо влада,за Вашими словами, нічого не повинна.Тому до неї апелювати у популяризації творчості поета марно.Це моя відповідь на сподівання,викл аденні у коментарі "Шешори".Підтримую лише Ваше:" А ми навіщо..."і сподіваюсь,що на поезії Василя Симоненка буде виховане ще не одне покоління українців,бо пам"ятаю той час,коли ми передавали збірку його поезій з рук в руки, примірників було обмаль,а владі цей поет був і тоді не цікавий.

Раніше були тільки балачки, як прихильників Симоненка так і влади. А зараз вже щось є більше. Початок є, працюймо..., а не тяжко вздихаймо! Більше оптимізму!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #10 Щира українка 21.11.2010 17:55
Шановна, Лмило!Вам,справ ді,дали лиш необхідне:"затишний скверик,можливо ,там поставлять ще й фонтанчик,як обіцяли..."і... пустять карасів.А місце під пам"ятник поетові,сприятл иве в містобудівному плані,здали в довгострокову оренду,а інше-не довели до логічного завершення,бо влада,за Вашими словами, нічого не повинна.Тому до неї апелювати у популяризації творчості поета марно.Це моя відповідь на сподівання,викл аденні у коментарі "Шешори".Підтримую лише Ваше:" А ми навіщо..."і сподіваюсь,що на поезії Василя Симоненка буде виховане ще не одне покоління українців,бо пам"ятаю той час,коли ми передавали збірку його поезій з рук в руки, примірників було обмаль,а владі цей поет був і тоді не цікавий.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #9 Лмила 21.11.2010 15:20
Цитую Щира українка:
Подія з відкриття пам"ятника Василю Симоненку нарешті відбулася,а на душі якось прикро,ніби тебе обікрали.Прикро тому,що новій владі важливо,насампе ред, формально пообіцяти -зробити.З цих міркувань,ймові рно,вибрали нове місце розташування,вр аховуючи наявні кошти.Скульптор ,вважаю,виконав своє завдання і розмір пам"ятника є масштабним цьому скверу,але ж місце у містобудівельно му значенні -не вдале.Формальність веде до бездуховності,т ому сподіватись,що влада сприятиме популяризації поезії Василя Симоненка,як і української мови та культури,-марно.

Чому такий песимізм? :-? І чому Вам та не подобається вибране місце? :sigh: Затишний скверик, можливо там поставлять щей фонтанчик, як обіцяли... :lol: Місце для проведення літературних читань, зустрічей - готове. :D І чому влада повинна займатися популяризацією? ;-) А ми навіщо, нам дали все необхідне, працюймо... :roll:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #8 Щира українка 21.11.2010 01:02
Подія з відкриття пам"ятника Василю Симоненку нарешті відбулася,а на душі якось прикро,ніби тебе обікрали.Прикро тому,що новій владі важливо,насампе ред, формально пообіцяти -зробити.З цих міркувань,ймові рно,вибрали нове місце розташування,вр аховуючи наявні кошти.Скульптор ,вважаю,виконав своє завдання і розмір пам"ятника є масштабним цьому скверу,але ж місце у містобудівельно му значенні -не вдале.Формальність веде до бездуховності,т ому сподіватись,що влада сприятиме популяризації поезії Василя Симоненка,як і української мови та культури,-марно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #7 Залізняк 18.11.2010 21:24
Цитую Небайдужий:
Дарованому коневі у зуби не заглядають... а черкаський "бомонд" тільки те й робив, що 20 років свої суперечки вів. Тож нині помовчте і ліпше подякуйте!

Хоть один сказав, те, що правда думав.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #6 Небайдужий 18.11.2010 15:55
Дарованому коневі у зуби не заглядають... а черкаський "бомонд" тільки те й робив, що 20 років свої суперечки вів. Тож нині помовчте і ліпше подякуйте!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100