реклама

реклама

Комунальне підприємство «Медіа-центр» (керівник Людмила Скороход) – це телестудія „Тясмин”, якій нещодавно виповнилося 30 років і радіо-FM „Тясмин”, яке звучить у кількох районах двох областей, а також присутнє в інтернеті та на автоприймачах. «Медіа-центр» працює і в соціальних мережах, зокрема у Facebook, має свій сайт «Сміла».

325202510_716276483385197_7644258368728193894_n

Колектив «Медіа-центру» складається лише з чотирьох осіб, включаючи бухгалтера. Та незважаючи на таке обмежене коло працівників, він виконує колосальну роботу. Адже, приміром, радіо-FM «Тясмин» мовить цілодобово на хвилі 106,4, телестудія виходить в ефірі черкаської телерадіомовної компанії «Ільдана» та має власний YouTube-канал. Окрім того, «Медіа-центр» надає допомогу приватному підприємству «Редакція регіональної газети «Сміла» у виданні газети, успішно займається книговиданням. Почали тут зі збірки краєзнавчого доробку колеги-журналіста Василя Гирича «На березі бурхливої ріки». За неї, до речі, були нагороджені премією «Прометей» Черкаської обласної організації спілки журналістів України. Потім пішли інші цікаві проекти, зокрема ґрунтовна і вагома праця краєзнавчих матеріалів «Сміла: крізь минуле вдивляємося в майбутнє», «Сміла. Край притясминський».

8e7ea9bd80fc0c07f20ac17f26ac9cad

Загалом разом із газетою «Сміла» «Медіа-центр» видав уже близько двадцяти цікавих і знакових для Сміли книг краєзнавчого напрямку. Збірник «Сміливі зі Сміли» узагалі тричі перевидавався. У ньому, серед іншого, йдеться і про смілянина Антона Меленного, який у 2014 році служив у Перевальному в Криму, присязі не зрадив, а зараз воює з російськими загарбниками. За цю збірку КП «Медіа-центр» отримало престижну обласну краєзнавчу премію імені Михайла Максимовича. У доробку підприємства є навіть пісенник «Сміла оспівана в легендах і піснях». І торік, незважаючи на гостру фазу війни, тут теж підготували і видрукували цікавий довідник «Сміла: вулиці, площі, бульвари».

1

2  

Є плани і на цей непростий рік, зокрема, вже підготовлено до друку книжку «А хто як не я» про загиблого земляка, колишнього сільського голову села Самгородка Степана Педченка, котрий свого часу пройшов пекло Афганістану. Там вижив. Смерть через загарбницьку політику росії наздогнала його на рідній землі. Він загинув влітку минулого року на Півдні України, захищаючи Батьківщину, яку дуже любив і цю любов виливав навіть у віршах:

Я не боюся вмерти, ні,

Але за вільну Україну,

Бо гартував себе в війні

Безглуздій, у чужій країні.

Я не боюся смерті, ні,

Віддам життя за Україну.

Якщо судилося мені,

Помру за неї чи загину.

Так писав захисник Степан Педченко, видання книги про якого залежить від його земляків, котрих він не зрадив, котрі тричі довірили йому долю свого села. Та в Ротмістрівській територіальній громаді, до якої нині належить Самгородок, задля вирішення цього, як виявилося, вкрай складного питання, створили комісію, яка все засідає і засідає… То тільки на війні легко, там ворог попереду. А в тилу важче, тут потрібно бути дуже обережним… От і вулицю в Самгородку іменем Педченка ніяк не назвуть.

Саме журналістам зараз дуже непросто. Щоб писати під час війни чесні матеріали, чи правдиві книжки про загиблих земляків, потрібно мати сумління і совість, бо написане вони пропускають крізь своє серце. Морально дуже важкою є також участь журналістів у всіх заходах прощання з загиблими на війні. Але вона важлива для родичів загиблих, для виховання підростаючого покоління, зрештою, для історії.

Але війна не тільки спонукала працівників КП «Медіа-центру» до ще більш напруженої, відповідальної журналістської роботи. З початку повномасштабного вторгнення росії вони займаються і значною волонтерською діяльністю. Бо мали вже подібний досвід, та війна його значно розширила, додала їм цієї суспільно значимої роботи.

322812518_3410510929227618_3543049347705280097_n

Нині щодня на медіаресурсах підприємства звучать не лише матеріали звичних уже для їхніх слухачів і глядачів рубрик «Культурний фронт», «Навчай заради Перемоги», «Нове в законодавстві», а й відповіді фахівців на питання воєнного часу.

– «Медіа-центр» співпрацює з волонтерським центром «Дозвілля» Будинку дитячої та юнацької творчості, – розповідає Людмила Скороход. - Зокрема, проводимо заходи з національно-патріотичного виховання для дітей з сімей внутрішньо-переміщених осіб. Спільно з волонтерами ГО „Січ” ми реалізували волонтерський проєкт «Літні мовленнєві екскурсії рідним містом». Ініціатором його та модератором була член НСЖУ Любов Дяченко-Лисенко, співавтором – член НСЖУ Юлія Харченко. Крім того, підприємство співпрацює з організацією ветеранів України, спілкою родин загиблих учасників бойових дій, бере участь у реалізації загальноміського проекту «Життя міста в сучасних реаліях».

322628373_557078239681603_604909148866453033_n Також, що є дуже важливим під час війни, КП «Медіа-центр» організувало пункт гуманітарної допомоги для переселенців, малозабезпечених, багатодітних родин.

Партнером тут виступив благодійний фонд з Києва «За майбутню Україну». Поповнюють запаси пункту і члени колективу, друзі та знайомі працівників «Медіа-центру», ветерани журналістики (найбільш активний тут Олександр Чорновіл). Пункт гуманітарної допомоги для нужденних працює щодня, також журналісти передають допомогу на передову, у польові шпиталі, лікарні, переселенцям у Білозірську, Тернівську, Ротмістрівську та інші ОТГ Черкаського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналістика сьогодні

Найбільше сприяє успішній роботі пункту згадуваний уже благодійний фонд. Як розповідає Людмила Скороход:

– Уже в березні 2022 року ми почали шукати шляхи, як долучитися до роботи з допомоги потерпілим від війни. Адже до Сміли почали прибувати люди з регіонів, у яких точилися бойові дії. Нерідко вони з речей мали тільки те, що було на них. А це якраз була зміна пори року, погодних умов. Тож потребували прибулі практично всього. На щастя, ми вже мали досвід позитивної співпраці з фондом «За майбутню Україну» (керівник Інна Богданова). Тому звернулися до перевірених партнерів. Вони й надали одяг, взуття, постільну білизну, засоби гігієни, миючі засоби, медикаменти, дитяче харчування, іграшки...

Коли потік внутрішньо-переміщених осіб на Смілянщині збільшився, до КП «Медіа-центр» по допомогу почали звертатися і територіальні громади, в яких теж селилися біженці.

325211341_466703965650240_86967425322422012_n  

„Медіацентр” почав набувати ваги і авторитету не лише як професійне журналістське об’єднання, а й як пункт допомоги. На нього стало надходити все більше необхідного не лише для постраждалих від війни, а й для наших воїнів, зокрема одноразовий медичний інструмент, медикаменти, перев’язувальні матеріали, які вони передавали лікарю районної лікарні імені Софії Бобринської, активному волонтеру Вадиму Козловському.

– Така підтримка дуже поліпшує надання допомоги хворим, – наголосив у розмові пан Вадим, – особливо в хірургічно-травматологічному відділені. Адже ми намагаємося забезпечити військовослужбовців безплатним медичним обслуговуванням. Це щастя, що є такі добровільні помічники, такі журналісти-волонтери, завдяки яким ми можемо отримувати те, що не завжди маємо. Ми також ділилися отриманим з медичними службами військовослужбовців у Смілі, а вони частину перев’язувальних засобів і протизастудних препаратів передавали на передову.

322681543_773766460834807_8996035221793935625_n

Дещо, зокрема і набори продуктів швидкого приготування, журналісти передали волонтерському центру в Смілі, який очолює Любов Терещенко. Звідти його теж відвозили на передову вже із зібраною ними допомогою.

– Співпрацюємо і з територіальною обороною Сміли, – каже Людмила Скороход, – приміром, передали волонтерам тканину для плетіння маскувальних сіток, зібрали тканину і для швейного цеху при гімназії імені Сенатора, з якої вони шиють необхідне, в т. ч. і веселу білизну для наших бійців. І таким чином піднімаємо їм настрій. Дещо передавали на фронт через військового капелана отця Михайла ПЦУ. Надали лікарні імені Софії Бобринської дитяче харчування та підгузки для новонароджених

Нині журналісти КП «Медіа-центр» допомагають переселенцям зимовим одягом. Приміром, цими днями одягли біженців з Авдіївки, ще й порадували іграшками їхню маленьку дитину. Про них і їхні проблеми дізналися через фейсбук. Виходять потерпілі на пункт допомоги і через колег «Медіа-центру» – редакцію газети „Сміла”, яка повідомляє на своїх шпальтах про його роботу.

Це все в загальних рисах, які, на жаль, не в змозі передати напружену щоденну працю журналістів Смілянського «Медіа-центру», зокрема і в плані гуманітарної допомоги постраждалим від війни, нашим бійцям на фронті. Як і вдячність тих, кому вони вже допомогли.

Публікацію підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України.

Олександр Вівчарик,

Сміла

Світлини надало КП «Медіа-центр»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100