реклама

реклама

Потрапивши до лікарні, отримуєте списочок необхідного: голки, спирт, пластир, рукавички, бинт, ємності для аналізів, вакутайнери (пристрої для забору крові), паперові рушники тощо. Знайома ситуація?

“Чи дійсно я маю за це все платити? Невже держава нічого цього не закуповує?”, – з цим запитанням до редакції звернувся черкащанин, що регулярно мусить проходити лікування в стаціонарі Черкаської обласної лікарні, бо має інвалідність. Нещодавній курс лікування проходив наприкінці 2022 року. Він попросив не називати його прізвище назагал, оскільки остерігається упередженого ставлення лікарів під час наступних курсів лікування.

На згадані вище медичні засоби він витратив майже 300 гривень.

– Були ще платні обстеження, деякі аналізи та УЗД, – продовжує наш співрозмовник. – Виписані лікарями ліки він теж купував сам, витративши загалом на лікування близько п’яти тисяч гривень. З безкоштовних ліків, за його словами, дістався лише вітамін С.

Чи усюди так? Зібрати відгуки в усіх пацієнтів неможливо, але є й інші свідчення: «Нещодавно мама лікувалася в третій лікарні, урологія. Все було в наявності, купували тільки таблетки від тиску», - каже черкащанка Ілона Рекункова.

На сьогодні лікарні заробляють кошти наступним чином:

– виплати з держбюджету за угодою з НСЗУ (Національною службою здоров’я України);

– платні послуги, які надає лікарня (оплата за клінічні обстеження тощо)

– інші не заборонені законом способи фінансування: наприклад, здача приміщень в оренду, благодійні заходи, дофінансування власником. Якщо йдеться про комунальні медзаклади, то вони отримують додаткове фінансування з місцевого бюджету.

Кошти від НСЗУ витрачаємо на ліки (які внесені в національний перелік), на зарплати, також на харчування пацієнтів та інші виписані в угоді потреби, – пояснює директор Черкаської обласної лікарні Віталій Шило.Деякі пацієнти приймають дуже багато ліків. Наприклад, хворий, що потрапляє до лікарні, вже приймає якийсь препарат.  Але лікарня не може його купити, бо він дорогий. Та ми маємо замінник з міжнародною назвою – пропонуємо хворому, а той не завжди хоче.

Якщо ж йдеться про витратні матеріали, як голки і спирт, то це, як правило, є на складі, але, згоден, що можуть старші сестри писати списки і я завжди реагую на такі випадки через заступників, завідуючих відділень (тож радимо звертатися до директора, якщо у вас в обласній лікарні вимагають купувати витратні матеріали – Примітка від редакції.). Проте є випадки, коли йдеться про дорогі розхідні матеріали, наприклад, при заміні суглобів. Ми пропонуємо, що маємо. А пацієнт хоче найкращий суглоб і купує його сам. Та чим можемо, забепечуємо.

Директор обласної лікарні запевнив, що оперативно реагує, якщо дізнається, що персонал дає пацієнтам переліки витратних матеріалів, аби вони купували їх самі.

– У договорах між медичними закладами та НСЗУ (Національною службою здоров’я України) можна побачити довгі списки послуг і препаратів, що закуповуються на потреби лікарень у рамках державних програм. А на практиці багато чого пацієнти купують собі самі, – пояснює нам один з фахівців на умовах анонімності.

– Особливо зараз, коли війна, і лікарі кажуть, що насамперед повинні лікувати поранених! – пояснює співрозмовник. – У більшості випадків, люди не розбираються у списках ліків і все, що треба купують. При цьому є і дійсно офіційні платні послуги.

345865974_202274555959648_3638169613729988122_n

Щоб зрозуміти, за що повинен і за що не повинен платити пацієнт у звичайній державній чи комунальні лікарні, треба знати, як функціонує сьогодні система охорони здоров’я в Україні.

Сьогодні медична допомога надається мережею амбулаторно-поліклінічних, стаціонарних та спеціалізованих закладів. У кожному з них пацієнт має отримати гарантовано високий рівень меддопомоги. У 2023 році в Україні розширили перелік безоплатних медпослуг. Проте запланований бюджет на Програму медичних гарантій зменшився...

На сайті Міністерства охорони здоров’я йдеться: «програма медгарантій буде інтегрована у військові реалії та більше фокусуватиметься на потребах пацієнтів, викликаних війною. Загалом бюджет ПМГ на 2023 рік складатиме понад 142 млрд гривень. Із них 4,7 млн гривень виділено на лікарські засоби. Зауважимо, торік на 2022 рік держава виділила для надання безоплатної медичної допомоги за Програмою медгарантій 157 млрд гривень».

Загалом у Програмі медгарантій на наступний рік передбачено 39 пакетів послуг. З яких безкоштовно:

– реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах;

– реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах;

– секційне дослідження (зі сфери проведення патологоанатомічного розтину);

– забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню на території, яка перебуває в тимчасовій окупації;

– готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню  на території, де ведуться бойові дії.

Детальніше про закладені державою у Програмі медичних гарантій витрати на 2023 рік на кожного пацієнта можна дізнатися на Урядовому порталі (цифри розписані ось тут).

Але як ті цифри наблизити до людей? Аби скаржитися, треба знати процедури, а люди часто не мають ні сил, ні знань. Якщо ви знаєте, які послуги надає лікарня безкоштовно, можете суттєво зекономити.

Наприклад, у травні минулого року у Рівному родина пацієнта Центральної міської лікарні Рівного Юлія Бабія витратила на його лікування 40 тисяч гривень. Частина цієї суми була витрачена на ліки і послуги, за які лікарні платить Національна служба здоров'я і які для пацієнтів мають бути безоплатними.

Тож родичі пацієнта поскаржилися на дії лікарів до Національної служби здоров'я і отримали часткову перемогу у боротьбі зі здирництвом: пацієнту повернули 10 140 грн. Про це писала місцева агенція журналістських розслідувань «Четверта влада».

Ми надіслали інформаційні запити у п’ять лікарень у Черкаській області, щоб дізнатися про перелік медичних послуг, які надаються безкоштовно для пацієнтів стаціонарного лікування. Попросили надати:

– копію договору укладеного між лікарнею та НСЗУ;

– інформацію щодо загальної суми витрат на надання послуг пацієнтам;

– інформацію щодо кількості засобів наявних в лікарні, які підлягають безкоштовній видачі пацієнтам стаціонару у рамках угоди з НСЗУ на 2023 рік.

Ця інформація має бути публічною, але не всі лікарні готові нею ділитися.

Для запитів ми обрали лікарні, у яких угоди з НСЗУ укладені на найбільші суми. Йдеться про такі лікарні:

– Черкаська обласна лікарня;

– Уманська центральна міська лікарня;

– Третя черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги;

– Смілянська міська лікарня;

– Звенигородська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування.

Відповіді отримали не від усіх, що свідчить або проблеми з документацією, або можливе приховування інформації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Черкащанин обурений, що, кладучи дитину в стаціонар, від нього вже вимагали купу спеціалізованих аналізів по сину (роз’яснення НСЗУ)

Сміла: інформації немає або її приховують

Найдивніше відповіли у Смілі. У відповіді за підписом в. о. директора Олександра Озірського журналіста послали на сайт закладу, де, мовляв, буде інформація, коли… завершиться модернізація сайту. Окрім того, запевнили, що така інформація є на стендах у лікарні.

Власне, насправді (станом на 17 травня 2023 року) на сайті лікарні є лише інформація про залишки лікарських засобів станом на 1 березня. Нам довелося звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Адже окрім того, що лікарня порушила строки надання відповіді, то ще й у лікарні надали посилання на загальнодоступне джерело, яке перебуває в процесі модернізації та не містить станом на дату відповіді запитуваної інформації.

Отже, така відповідь цілком свідчить про неправомірну відмову у наданні інформації. При цьому, що в НСЗУ таки можна довідатися суму угоди з лікарнею на цей рік – 95 млн 153 тисяч 131,61 грн.

345020995_901369224290275_5393339124407941012_n

А от побачити самого Озірського теж не можна. На сайті він має наступний вигляд:

сміла

Обласна лікарня закуповує ліки і медзасоби по мірі потреби

В обласній лікарні повідомили, що відповідно до договору з НСЗУ, торік на медичні послуиг пацієнтам було витрачено 405 мільйонів 444 тисяч гривень. Цьогорічна сума, вказана в НСЗУ: 476 млн 422 тисячі 805,76 гривень. Звісно, це найбільша сума договору по області, адже в обласну лікарню з’їжджаються пацієнти з усіх районів. Сам договір на 173 сторінки включає перелік зобов’язань надавача послуг, зарплати медикам, вимоги до переліку обладнання тощо.

Водночас, як йдеться у відповіді, «постачання засобів за укладеними договорами здійснюється періодично відповідно до потреби закладу, що зумовлено технічно/законодавчо обмеженими можливостями зберігання (наявність місць та обладнання для зберігання, термінів придатності, законодавча обмеженість об’ємів зберігання), потребою в режимі реального часу, у зв’язку з чим заклад не закуповує відразу такі засоби на весь період дії договору з НСЗУ, тобто на весь 2023 рік».

Лікарня інформує про перелік безоплатних медичних послуг від хірургічних операцій і ведення вагітності до стоматологічної допомоги і допомоги при гострому мозковому інсульті.

1684698828843

1684698828824  

Лікарня також повідомляє про залишки медикаментів, закуплених за бюджетні, державні кошти, та ті, які надійшли як гуманітарна допомога станом на травень та водночас чітко роз’яснює на сайті, як оплачувати платні послуги через термінал «Приватбанку». Більш того, для цього навіть зняте спеціальне відео, яке є теж на сайті закладу.


Вказаний також перелік платних послуг, які надаються пацієнтам, що звертаються до лікарні без електронного направлення.

До речі, у переліках наявних залишків ми знайшли деякі найменування, які довелося купуват черкащанину, що звернувся до редакції. А це наприклад, голки і спирт.

Де подивитися перелік послуг і витрат ще у трьох лікарнях

Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги також має договір з НСЗУ, що включає пакет медичних послуг за різними напрямками, схожий з переліком в обласній лікарні. У черкаській лікарні інформують, що в 2022 році загалом витрати лікарні торік за рахунок коштів НСЗУ склали 215 млн 475,5 тис грн. Повний перелік пакетів медичних послуг вказаний на сайті лікарні. Цьогорічна сума, вказана в НСЗУ: 256 млн 356 518 грн.

Уманська центральна міська лікарня інформує на сайті про закупівлі і про платні послуги. Також про кількість наявних медичних засобів. Цьогорічна сума, вказана в НСЗУ: 116 мільйонів 307 тисяч 204 грн.

Звенигородська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування також інформує на сайті про закупівлі і про кількість наявних медзасобів. Цьогорічна сума, вказана в НСЗУ: 103 млн 404 тис 499 грн.

Загалом, весь список лікарень і інших медичних закладів (приватних також), які уклали договори з НСЗУ, можна знайти на офіційному сайті служби здоров’я.

Найбільше коштів спрямовано на первинну медичну допомогу, на другому місці – стаціонарна допомога, а на третьому – хірургічні операції.

Без назви

Чи вистачає лікарням коштів від НСЗУ? Не на диктофон лікарі запевняють, що хоча угода з НСЗУ нібито покриває 100% послуги, насправді це не так.  Наприклад, мова про пологи, гострі мозкові інсульти, ендопротезування суглобів тощо. Очевидно після підписання угоди, як стверджують лікарі, може змінюватися цінова політика на медикаменти. Чи дійсно це так? Ми запитали в НСЗУ і отримали відповідь:

8776

8764  

У НСЗУ діє Інформаційно-довідкова служба, тому для отримання даних щодо закладу охорони здоров’я, де можна отримати необхідну медичну допомогу, та для отримання додаткової інформації та роз’яснень, радимо звертатись за безкоштовним номером 16-77.

Ознайомитись із переліком закладів, які надають медичні послуги за ПМГ, зокрема, за напрямами «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах», або «Медична допомога при пологах», або «Медична допомога при гострому мозковому інсульті», можна на офіційному вебсайті НСЗУ за посиланням https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts, а саме:

1. Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг;

2. В розділі «Скинути фільтри»:

а) обрати Вашу область;

б) обрати населений пункт, якщо в Вашому населеному пункті є медичний заклад який надає таку допомогу;

в) вибрати вид допомоги «Спеціалізована»;

г) обрати напрям «Стаціонарні послуги загального профілю» або «Медична реабілітація», або «Амбулаторні послуги загального профілю»;

д) обрати групу послуг «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах», або «Медична допомога при пологах)», або «Медична допомога при гострому мозковому інсульті»;

е) подивитися детальну інформацію про заклади, які можуть надати допомогу за необхідним напрямом медичної допомоги.

Що робити пацієнтам, чиї права порушують

Якщо у закладі, який має договір із НСЗУ, безпідставно відмовили у наданні послуг або вимагали гроші, можна поскаржитися на неправомірні дії лікаря як на місцевому рівні, так й у НСЗУ.

А саме: написати скаргу до головного лікаря (медичного директора) медичного закладу; написати скаргу до Департаменту охорони здоров’я у вашому місті або регіоні; подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ: https://bit.ly/3L9IUdM

Крім того, можна звернутися у контакт-центр НСЗУ за безоплатним номером 16-77; зателефонувати зі скаргою на урядову лінію Кабінету Міністрів України — 15-45.

Адже, Програма медичних гарантій в Україні працює навіть під час війни.

“Публікація підготовлена в рамках проєкту “Посилення громадянської журналістики в Україні”, який впроваджується ГО “Платформа прав людини” за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF).

Назарій ВІВЧАРИК, для "Прочерку"

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #20 Стас 12.02.2024 17:01
Конституція України Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності. { Офіційне тлумачення положення частини третьої статті 49 див. в Рішенні Конституційного Суду N 10-рп/2002 від 29.05.2002 } Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя. ЦЕ ВИ ПРО ЦЕ? ТОДЫ ЩО ТАКЕ-КОНСТИТУЦЫЯ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #19 1 12.02.2024 15:02
Цитую Сергій:
Стаття, звісно, цікава. Але я б ніколи не ходив лікуватися в державні клініки. Там якість лікування на нулі.


Так то воно так, але ж лікарі одні ж ті самі.Зранку працюють в державній установі, а після обід в приватній.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #18 Сергій 12.02.2024 13:28
Стаття, звісно, цікава. Але я б ніколи не ходив лікуватися в державні клініки. Там якість лікування на нулі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #17 Німецька пацієнтка 26.09.2023 09:54
Цитую Валентина:
Пам`ятаю в 1990 році мені зробили операцію і я не заплатили ні копійки! А що зараз робиться ? Це жах !Жити людині чи не жити все рішають гроші ! Людей 80+ ззагалі не хочуть лічити ! В якій країні світу є така медицина, як в Україні ?

Була в Гірманії, гостювала, там цього року наших 60+ біженців прилічно поприїхало. Підлічіться, на соцпакеті. Бєзвозмєздно, тоєсть - даром. Медицінське біженство.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #16 Валентина 25.09.2023 20:26
Пам`ятаю в 1990 році мені зробили операцію і я не заплатили ні копійки! А що зараз робиться ? Це жах !Жити людині чи не жити все рішають гроші ! Людей 80+ ззагалі не хочуть лічити ! В якій країні світу є така медицина, як в Україні ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #15 Перехожий 21.08.2023 21:06
Цитую Перехожий:
Цитую БджОляр:
Варто подивиться, на яких авто заїзджають лікарі на територію обласної лікарні. Автопарк крутіше ніж престижні автосалони Европи чи США.

Особливо в онкодиспансері, там безкоштовних ліків немає ніколи.

Пам'ятаю давнє інтерв'ю Парамонова, на якому він невдало обмовився, що онкодиспансер забезпечений ліками тільки на 25 відсотків. Тут журналісти і запитали його, хто ж ті щасливці,які зекономили чверть на лікуванні. "Штірліц" же зрозумів, що дуже близький до провалу, подякув, закрив захід і швидко змився.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #14 українець 21.08.2023 17:37
Медицина у нас - тяжка справа - грішми пахне . Перефразовуючи Фата Моргана Коцюбинського .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #13 Ремарка 20.06.2023 15:59
Стаття 49 Конституції України.
"....Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно ...."

БЕЗОПЛАТНО!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #12 Перехожий 20.06.2023 14:57
Цитую БджОляр:
Варто подивиться, на яких авто заїзджають лікарі на територію обласної лікарні. Автопарк крутіше ніж престижні автосалони Европи чи США.

Особливо в онкодиспансері, там безкоштовних ліків немає ніколи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #11 морква 20.06.2023 11:59
Цитую БджОляр:
Варто подивиться, на яких авто заїзджають лікарі на територію обласної лікарні. Автопарк крутіше ніж престижні автосалони Европи чи США.

точно.
просто за здание нужно зайти...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100