реклама

реклама

На передноворічній сесії Черкаської обласної ради депутати прийняли рішення про зміну засновника обласної комунальної газети «Нова доба». Нагадаємо, ще раніше зі складу засновників газети вийшла обласна державна адміністрація…


– Тепер замість обласної ради засновником газети «Нова доба» виступатиме лише трудовий колектив, – повідомив у коментарі «Прочерку» заступник голови обласної ради Василь Касян. – Раніше газета отримувала прибуток за рахунок підписки і оголошення та реклами. А обласна рада лише виділяла певні кошти, якщо була потреба в друкуванні газети або придбання паперу. На інші цілі ми кошти не виділяли. А тепер, після прийнятого сесією рішення, і обласна рада і облдержадміністрація з 1 січня мають укласти з газетою угоди на висвітлення роботи влади і відповідно надані газетою рахунки будемо оплачувати.

На сесії обласної ради 28 грудня депутати передали право засновника (право на заснування) газети «Нова Доба» редакції цієї газети.

На сесії обласної ради 28 грудня депутати передали право засновника (право на заснування) газети «Нова Доба» редакції цієї газети.


За словами Василя Петровича, у коштах газета нічого не втратить. Мовляв, сума, сплачена газеті по угоді за висвітлення діяльності влади буде приблизно такою ж, як і сума, що надавалася газеті на друк і папір.

– Лише тепер ми все переводимо в правове поле, бо до цього воно все не зовсім правильно було. Раніше ми дотували газету, але ж вона сама повинна заробляти гроші, у тому числі, і за висвітлення роботи влади. Бо не може бути збиткових підприємств. У якійсь мірі можна говорити про роздержавлення видання. Але ж відповідний закон про роздержавлення комунальних газет не прийнятий в Верховній Раді. Ми зважаємо на матеріальне становище газети, залишаючи ціну оренди приміщення редакцією такою ж – одна гривня на рік, – роз’яснив Василь Касян. – Зменшення колективу чи зарплат не відбуватиметься. Усі преференції, які були, залишаються за колективом. але відповідне рішення щодо зміни засновника газети є правильним шляхом, якщо ми говоримо про якусь рентабельність і стимулювання відносин між владою і пресою.

– Виникає питання: чому в таке ж правове поле не переводять іншу обласну комунальну газету «Черкаський край»?

– Ми оцінюємо реальні можливості газет. У «Нової доби» нині кращі фінансові можливості для старту. Вона має близько десяти тисяч тиражу. Крім того, через рік ми святкуватимемо 60-річчя області, то не може ж влада залишитися без комунальної газети. Але в майбутньому справа дійде і до «Черкаського краю», – зазначив Василь Касян.

Чиновник запевнював, що рішення погоджувалося з колективом.

– У нас є рішення трудових зборів колективу, де вони піднімали питання цілий рік, що саме колектив є засновником газети, – зазначив Василь Касян.

Головний редактор «Нової Доби» Юрій Осипенко не зміг надати коментар нашому виданню пославшись на нараду. Однак він і не пояснив, коли ж таки зможе надати коментар.

У свою чергу, один з ветеранів «Нової доби» Сергій Хльобас у коментарі «Прочерку» зазначив, що прохання про організацію зустрічі обласної влади з колективом ігноруються.

– Ще коли наприкінці 2011 року облдержадміністрація вийшла зі складу співзасновників газети, з’явилося доручення про реорганізацію ЗМІ. Тоді ж ми пропонували себе в співзасновники видання. Та ми не казали, мовляв, беріть нас і все. У нас потужний колектив. Багато поважних установ вважають поганим тоном не рекламуватися в нас. Ми маємо біля десяти тисяч передплатників і більше половини – це власна річна передплата! Тож дійсно ми маємо напрацювання, але все це слід було обговорити детальніше за участю представників засновників. Проте зустрічі не було. І рішення, яке було прийняте на сесії, колектив досі не бачив, – зазначив Сергій Хльобас. – Проте колектив отримав запевнення, що всі стосунки будуватимуться на підставі чинного законодавства.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100