реклама Делікат

Після оголошення про перехід Свято-Михайлівського собору в Черкасах до Православної церкви України, біля храму сталися сутички за участю прихильників УПЦ МП. Вони застосовували сльозогінний газ, ламали лавки та нападали на людей, які перебували в храмі. Внаслідок бійки кілька осіб отримали тілесні ушкодження, а поліція відкрила кримінальне провадження за фактом хуліганства.

photo_2024-10-17_11-47-53

«Вітаємо Черкащину і всю Україну з тим, що найбільший православний храм України, який тривалий час був під управлінням московського патріархату — повернувся в лоно Української церкви!

Відтепер Свято-Михайлівський кафедральний собор буде завжди відкритий для наших військовослужбовців, адже він вже став Гарнізонним.

photo_2024-10-17_11-43-50

Також на території храму буде створено осередок національного-патріотичного виховання, недільну школу та підготовку капеланів. Ба більше, є ще дуже багато проєктів, які будуть спільно втілюватися українською громадою.

«Усі прихожани, які були і залишаються в Українській православній церкві (московського патріархату) — запрошуємо до молитви в Гарнізонному храмі українською мовою. Повірте, ваше серце відкриється, коли церковнословянською, нам навʼязаною мовою, а почнете молитися українською мовою!» — зазначив капелан 118 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ Володимир Рідний 17 жовтня зранку під куполом Свято-Михайлівською кафедрального собору.

На це зранку у приміщенні храму завітали прихильники церкви московського патріархату, які використовували сльозогінний газ, аби зайти на територію храму. Далі вже між двома сторонами виник силовий конфлікт, писало видання Змі.ck.ua.

photo_2024-10-17_11-38-40

«Наразі у Черкасах біля Свято-Михайлівського собору працює слідчо-оперативна група Черкаського районного Управління поліції, поліцейські груп комунікації та патрульні. Наразі повні обставини з’ясовують слідчі та визначають правову кваліфікацію події, а також встановлюють учасників інциденту», – повідомила речниця ГУ НП Черкащини Зоя Вовк.

Як з’ясували поліцейські, група осіб вчинила хуліганські дії на території та всередині храму, у результаті чого кільком громадянам завдано тілесних ушкоджень.

«Поліцейські негайно прибули на місце, опитали учасників конфлікту. Наразі правоохоронці встановлюють свідків та очевидців інциденту, а також вивчають відеозаписи, оприлюднені в соцмережах», - заявили в поліції.

Лежачи, прихожанка московської церкви вирішила висловити протест проти української церкви

Лежачи, прихожанка московської церкви вирішиила висловити протест проти української церкви


Громаді Черкас вдалося потрапити до Свято-Михайлівського собору,

Про це писало видання “18000”. “Феодосій благословив розходитись”, – із цими словами прихожани УПЦ залишили храм.

photo_2024-10-17_11-43-49 (2)

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко у фейсбуці закликав містян прийти до Свято-Михайлівського собору і висловити свою думку.

За його словами влада не втручалися в це, громада добровільно перейшла до ПЦУ.


Згодом Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко взяв участь у спільній молитві за Україну та її захисників, яка вперше в цьому храмі зазвучала українською мовою.

Служба відбулася у Свято-Михайлівському кафедральному соборі, який відсьогодні перейшов у лоно Православної церкви України. Літургію разом зі священниками та капеланами ПЦУ провів Владика Іоан, Митрополит Черкаський та Чигиринський ПЦУ.

У храмі зібралася вся патріотично налаштована громада Черкас.

Як зазначив Анатолій Бондаренко, цей собор має стати гарнізонним храмом, а молитви тут мають звучати виключно українською мовою. Анатолій Бондаренко зачитав рішення зборів про перехід громади храму до ПЦУ.

Сьогодні до Свято-Михайлівського гарнізонного храму на законних підставах уперше увійшли його парафіяни Православної Церкви України. Громаду було офіційно зареєстровано ще у липні цього року, але громада УПЦ (у єдності з московським патріархатом) чинила усілякі перепони, зазіхаючи на власність. Відтепер собор, що збудований визнаний українським патріотом, нині спочилим митрополитом Софронієм (Дмитруком), перейшов під юрисдикцію Черкаської єпархії ПЦУ на чолі з Високопреосвященнійшим митрополитом Черкаським і Чигиринським Іоаном, пише Управління Черкаської єпархії ПЦУ - УПЦ

Настоятелем Свято-Михайлівського собору в Черкасах, який перейшов до ПЦУ став капелан, протоієрей Володимир Гладковський, - пише канал Антенна

На ситуацію, яка трапилась у Свято-Михайлівському соборі в Черкасах, відреагував очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

«На місці працюють правоохоронці. Очікую від них належну оцінку і реагування.

Водночас закликаю присутніх зберігати холодний розум, не вдаватися до провокацій і подібного!

Кожна релігійна громада має законне право на зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях.

На сьогодні цим правом скористались уже 94 релігійні громади на Черкащині, змінивши своє підпорядкування з московського патріархату на Православну церкву України.

Курс на духовну незалежність України незмінний», – пише в своєму телеграм-каналі очільник ОВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

19 жовтня у Свято-Михайлівському гарнізонному соборі відбудеться богослужіння Димитрівської поминальної суботи

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Загребля 17.10.2024 19:47
Давно пора. Якби не тягли той інцидентів би не було. Тепер пора виганяти матушек з Мотронинського монастиря. Засиділися ..........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Артем 17.10.2024 19:36
Вороги. Ви стали на незламну дорогу до пропастi. Суд буде над вами небесний. Ви вкрали в нас церкву в якiй нашi Попи були, приписували ви багато чого але життя покаже правду.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100