реклама Делікат

Сьогодні до Свято-Михайлівського гарнізонного храму на законних підставах уперше увійшли його парафіяни Православної Церкви України. Громаду було офіційно зареєстровано ще у липні цього року, але громада УПЦ (у єдності з московським патріархатом) чинила усілякі перепони, зазіхаючи на власність. Відтепер собор, що збудований визнаний українським патріотом, нині спочилим митрополитом Софронієм (Дмитруком), перейшов під юрисдикцію Черкаської єпархії ПЦУ на чолі з Високопреосвященнійшим митрополитом Черкаським і Чигиринським Іоаном.

Події сьогоднішнього розвивалися драматично. Зранку підбурений натовп прибічників УПЦ МП намагався взяти церковне подвір’я і сам собор під свій контроль, для цього був використаний сльозогінний газ і штовханина. Наразі відомо, що повні обставини інциденту з’ясовують слідчі, які визначають правову кваліфікацію події, а також встановлюють учасників інциденту. Безпосередню участь у цих подіях узяв керівник Черкаської єпархії УПЦ МП митрополит Феодосій (Снігірьов). Як з’ясували поліціанти, група осіб вчинила хуліганські дії на території та всередині храму, у результаті чого кільком громадянам завдано тілесних ушкоджень.

462364891_122112065954558353_8170974337293643037_n

Згодом ситуація нормалізувалася. Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який разом із депутатами прийшов привітати парафіян із визначною історичною подією, зазначив, що перехід Михайлівського собору під юрисдикцію ПЦУ відбувся на законних підставах. Трохи пізніше на події відреагував голова Черкаської ОВА Ігор Табурець у своєму Телаграм-каналі: «Закликаю присутніх зберігати холодний розум, не вдаватися до провокацій і подібного! Кожна релігійна громада має законне право на зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях. На сьогодні цим правом скористались уже 94 релігійні громади на Черкащині, змінивши своє підпорядкування з московського патріархату на Православну церкву України. Курс на духовну незалежність України незмінний».

Опівдні до Свято-Михайлівського гарнізонного храму увійшов митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, і уперше за всю історію цього красеню-храму під його величними склепіннями залунала молитва українською мовою, а по завершенні всі присутні в єднанні сердець заспівали Славень України.

463448627_122112065792558353_4490576104564515553_n

Митрополит Іоан звершив у храмі подячний молебень і оголосив ім’я теперішнього настоятеля і благочинного гарнізонного собору: ним став бригадний капелан, протоієрей Володимир Гладковський. Владика також вклонився нетлінним чудотворним мощам преподобномученика Макарія, які спочивають у цьому храмі, й оголосив, що відтепер це святе місце стане розрадою для сімей загиблих українських Героїв, а також для самих воїнів.

Вже післязавтра, 19 жовтня, тут відбудеться соборне богослужіння Димитрівської поминальної суботи. Буде також звершено панахиду на могилі фундатора Архангело-Михайлівського собору — митрополита Софронія. У неділю 20 жовтня очікується прибуття до храму старшого брата Владики Софронія, найстаршого священика Черкаської єпархії протоієрея Петра Дмитрука, котрий подав мужній приклад і ще на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, у березні 2022 року, разом із більшістю кліриків Сміли перейшов до ПЦУ.

462779217_122112066494558353_5986973557338660452_n

Владика Іоан сказав, що на території собору буде створено осередок національно-патріотичного виховання, недільну школу та підготовку капеланів. Є ще багато інших проєктів, які будуть спільно втілюватися українською громадою. Нинішнім законним власникам собору наразі є час розгрібати той «спадок», який залишили по собі прибічники московського патріархату. Одне з таких беззаперечних свідчень приналежності до нього — антимінси зі згадкою про патріарха кирила, на яких звершувалася Божественна літургія.

Розділити радість сьогоднішньої історичної події переходу до Православної Церкви України до собору прийшли численні черкасці, а на соборну молитву з’їхалися священики з усієї Черкащини.

Управління Черкаської єпархії ПЦУ - УПЦ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100