Сьогодні на Черкащині представники опозиції розбавили владний офіціоз з нагоди Дня Соборності. Перед обласним драмтеатром гості мали змогу бачити розгорнутий опозиціонерами плакат з написом «Свободу політичним в’язням!» Заклопотані від очікування високоповажних чиновників – першого заступника голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Рябцева та його свити – керівництво драмтеатру не врахувало, що цей плакат за хвилину буде розгорнутий на сцені перед носом влади.



– Толя, я вам телефонуватиму на мобілку, щоб давати позивні, – домовляється з технічним працівником в.о. художнього керівника театру Сергій Проскурня.

По коридору заклопотано ходить директор Черкаського художнього музею Ольга Гладун.

За хвилину з’являється Сергій Рябцев з компанією. Тут і голова обласної ради Валерій Черняк, і секретар міськради Віктор Горкун, і гуманітарний заступник губернатора Тетяна Прітченко, і немісцева заступниця мера Черкас Людмила Зарічна.

Ольга Гладун розповідає про картини і намагається зробити реверанс у бік влади. Зокрема, вона звертає увагу Рябцева на те, що на картинах, виставлених у холі драматичного театру, є донецькі краєвиди. Уродженець Донеччини Сергій Віталійович задоволено посміхається. А голова облради Валерій Черняк зауважує, що хоч на картинах і є як донецькі, так і закарпатські краєвиди, проте мало черкаських… Інших, схоже, це не обходить.


Нарешті Сергій Рябцев поважним кроком заходить до зали театру. Клерки запопадливо розганяють глядачів, що скупчилися біля дверей.

Коли чиновники всілися, ведучий каже вступне слово. Саме в цей момент на сцену виходять депутати облради Любов Майборода, Наталія Старікова, а також інші опозиціонери і розгортають той самий плакат, що до цього мозолив очі владі на дворі.

Любов Майборода підходить до мікрофону і згадує українських політв’язнів, зокрема, Юрія Луценка та Юлію Тимошенко. Згадує вона і вчинок Олекси Гірника, який 21 січня 1978 року спалив себе у Каневі на знак протесту проти русифікації.

– Ми не можемо стояти осторонь! Колись ми сподівалися, що житимемо у вільній країні, де влада поважає людей і є відповідальною перед ними, – говорить Любов Майборода і на цих словах хтось за порадою чиновників завбачливо вимикає їй мікрофона.


Проте опозиціонерка продовжує під аплодисменти присутніх людей:

– Вимагаємо свободи політв’язням! Закликаю всіх встати! Звертаюся до чоловіків: якби на ваших жінок, матерів, дітей піднімали руки правоохоронці, то чи ви б мовчали? Чи можемо ми ховати голови в пісок, коли лідер опозиції Юлія Тимошенко сидить за гратами? Закликаю чоловіків до мужності, депутатів до стійкості! На сесіях місцевих рад піднімайте питання про звільнення генпрокурора з займаної посади! Сьогодні садять довічно ЇЇ, а завтра посадять кожного з вас! – виступала Любов Майборода.

Потім вона закликала усіх встати, щоб вшанувати День злуки і вшанувати пам'ять Олекси Гірника.

Частина людей в залі піднялася. Проте перший заступник губернатора Сергій Рябцев з чиновниками спокійно сидів, сердито поглядаючи довкола.

Коли опозиціонери зійшли зі сцени і слово надали Сергію Рябцеву, то перші його слова прозвучали якимось надірваним голосом. Очевидно, Сергій Віталійович розхвилювалися…


Далі все пішло за протоколом.

Фото і відео Назарія Вівчарика

Нижче дивіться ВІДЕО з події.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100