Чим може обернутися роздержавлення для комунальних газет, чому дії «Укрпошти» впливають на зменшення тиражів і як можна вплинути на ці процеси – такі проблемні питання обговорювали представники черкаських ЗМІ під час зустрічі з головою Національної спілки журналістів України Олегом Наливайком, яка відбулася минулої п’ятниці в Черкасах. На розширеному засіданні секретаріату Черкаської обласної організації НСЖУ голова спілки поінформував про те, які проблеми галузі були озвучені днями під час зустрічі з прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Це, зокрема, законопроект про реформування комунальних і державних друкованих ЗМІ, який вносить Держкомтелерадіо, а також питання фінансування обласних державних телерадіокомпаній.

Голова НСЖУ Олег Наливайко (справа) розповів черкащанам про ініціативи Спілки

Голова НСЖУ Олег Наливайко (справа) розповів черкащанам про ініціативи Спілки


– За підсумками зустрічі вже є доручення прем’єр-міністра про те, що проект по реформуванню зупиняється і починається робота над змінами. Тут для нас важлива підтримка кожної редакції, – зауважив Олег Наливайко.

Він розповів, чому НСЖУ вимагає перегляду деяких пунктів проекту. Зокрема, в проекті Держтелерадіо пропонується як один з варіантів реформування перетворення державних комунальних газет у офційні друковані видання.

– Ми категорично проти цього підпункту, бо відразу почнеться створення бойових листків влади, а куди піде майно, куди підуть журналісти – невідомо. Нині й так відбувається так звана «тиха приватизація». Поки немає закону про роздержавлення ряд владних структур використовує різні методи і технології. Наприклад, виходять з ряду співзасновників і намагаються до прийняття закону забрати майно редакцій, – коментує голова НСЖУ.

Звідси випливає ще один «підводний камінь»: у проекті Держкомтелерадіо зник пункт про безоплатну передачу майна. Третім пунктом, перегляду якого вимагає Спілка, є питання оренди приміщень.

– В проекті записано про термін оренди на 5 років. Але вони швидко пройдуть, а що буде далі? Ми вимагаємо продовження терміну на 15 років і застосування орендної ставки як для бюджетних органіацій, – пояснює він.

Також НСЖУ наполягає на формулюванні про  те, що рішення про реформування має прийматися трудовим колективом, а не «засновниками за участю трудового колективу», і на фінансовій підтримці ЗМІ на час реформування.

– Потрібна підтримка принаймні на 3-4 роки, бо в тих умовах, в яких живуть зараз районні та навіть обласні ЗМІ, це смерть для видань, – каже Олег Наливайко.

У представників комунальних ЗМІ було багато запитань до голови НСЖУ

У представників комунальних ЗМІ було багато запитань до голови НСЖУ


Серед питань, які також піднімалися перед прем’єр-міністром і по яких дано відповідні доручення, зокрема, визнання журналістики як творчої спеціальності в системі вищої та середньої спеціальної освіти. Це дасть змогу залучати до навчання на факультетах журналістики практикуючих журналістів, не вимагаючи науково-педагогічного стажу та наукового знання.

– Також порушили питання про те, щоб фотографів і телеоператорів було прирівняно до журналістів, аби вони могли за законом відстояти свої права на професійну діяльність. Тому що на них неабияка відповідальність – це апаратура, а саме їм нерідко перешкоджають у проведенні зйомок, – пояснює Олег Ігорович.

Складною нині є і ситуація з обласними держтелерадіокомпаніями.

– Держава поводиться як собака на сіні. Вона недофінансовує, недорозвиває, але й інших кроків не робить. Треба це питання розглянути на засіданні  РНБО і дати відповідь,  чи хоче влада мати цей ресурс і чи може? І якщо буде хоча б одна відповідь ні, треба оголошувати перехідний період і роздержавлюватись. Впевнений, що буде стояти черга інвесторів! Але це буде помилка з боку держави. Не секрет, що телеканали нині збиткові. Але ж наші олігархи розуміють, за що вони платять.

Однією з найбільших проблем залишається співпраця з «Укрпоштою». Доставка – чи не найболючіше питання для газет.

– У нас є проблеми з передплатою. А хто буде передплачувати, якщо газету не доставляють? Це система «Укрпошти», тому ми робили заяву, що засуджуємо її в частині доставки. Нині директори відреагували, сподіваємось на зрушення, – каже голова НСЖУ.

Також на зустрічі секретаріт НСЖУ звернув увагу прем’єр-міністра на постанову Уряду про нормативи мінімального забезпечення сіл, селищ і міст кіосками з продажу друкованих засобів масової інформації.

– Відповідно до постанови на певну кількість населення має бути певна кількість кіосків, де продають періодичну пресу. Насправді ж ситуація така, що там продають що завгодно, але не газету. Ми попросили Миколу Азарова дати доручення і проаналізувати, хто насправді отримав ці кіоски, – зазначив Олег Наливайко.

Олег Наливайко вручив відзнаки Спілки та Кабінету міністрів черкаським журналістам

Олег Наливайко вручив відзнаки Спілки та Кабінету міністрів черкаським журналістам


Поінформував голова НСЖУ і про ті законопроекти, спрямовані на підтримку галузі, які нині перебувають у роботі. Ведеться робота, зокорема, над змінами до Закону про інформацію в частині зняття поняття презумпції недостовірності інформації, Законом про захист суспільної моралі в частині ліквідації комісії з моралі, оскільки вона не несе ніякого навантаження.

– Працюємо над Законом про суспільне телебачення і радіомовлення, про який багато говорили, піднімаємо питання про те, щоб була передбачена кримінальна відповідальність за перешкоджання роботі журналістів, над законом, який допоможе запобігти обмеженню свободи слова в зв’язку із захистом права на приватність, хочемо змінити законодавство щодо права на відповідь та спростування у ЗМІ, пропонуємо ввести законопроект про добровільну реєстрацію інтернет-ЗМІ, – розповів Олег Наливайко.

Черкаські медійники погодилися: проблем у галузі чимало. Особливо в комунальних та державних газет.

Головний редактор районної газети «Шполянські вісті» Анатолій Вікторук розповів: ще 15 років тому газета ввійшла в так званий пілотний проект по роздержавленню. Але жодних кроків влада в цьому напрямку не зробила.

– Зверніться до будь-якого голови райдержадміністрації, він чекатиме відповідь від обласної влади. Проблеми є з продажем газет. Від пошти ми рік можемо чекати копійки від продажу. Кажуть: Київ забрав гроші. Дуже хвилює питання доставки. Ми друкуємося в Смілі, забираємо своїм транспортом тираж. Нині ставлять умови везти в Черкаси, а звідти доставляти в район. Це обійдетсья дорожче десь на 4 тисячі в місяць. Ми не розуміємо, чому «Укрпошта» проводить такі дії! – обурюється пан Вікторук.

Утім, черкаські журналісти не лише скаржилися голові своєї спілки на проблеми, а й внесли кілька пропозицій. Зокрема, журналіст газети «Черкаський край» запропонувала вести своєрідні літописи про життя редакцій, адже нині дуже мало хто може розповісти про те, як колись працювалося представникам професії. А через кілька років і нинішні події будуть дуже цікавими для майбутніх поколінь журналістів.

У Черкасах також відкрили капітально відремонтований офіс Обласної організації НСЖУ

У Черкасах також відкрили капітально відремонтований офіс Обласної організації НСЖУ

 

Крім зустрічі з журналістським активом, у Черкасах голова НСЖУ Олег Наливайко виступив в ефірі ОДТРК «Рось», а також відвідав експозицію історії черкаської журналістики в Обласному краєзнавчому музеї. За прикладом черкащан цього року планується відкриття музейної експозиції розвитку НСЖУ в Києві.

Фото Сергія Редька

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100