реклама

реклама

bt0 У Черкасах точаться суперечки навколо реконструкції Європейської площі

Того дня декілька десятків черкащан намагалися врятувати дерева. Але жменька природолюбів – ніщо проти великої грізної техніки. Зараз на місці дерев на Європейській площі біля черкаського Будинку торгівлі – пеньки…

Того ж таки дня - 19 травня - на сесії Черкаської міськради про те, що відбувається на Європейській площі, депутат міськради Валентин Орел просив доповісти міського голову Сергія Одарича. Мер повідомив, що «на Європейській площі проводяться роботи з благоустрою. Там буде замощено нормальний тротуар (заміна асфальту на плитку), облаштований паркінг, там будуть посаджені нові зелені насадження». Як повідомив Сергій Олегович, протягом місяця всі роботи повинні бути завершені.

bt11  

Детальніше про реконструкцію «Прочерку» розповів співвласник Будинку торгівлі, депутат міської ради Микола Мирза:

Мирза:Крім паркінгу зробимо алею, встановимо ліхтарі. Все обійдеться у півтора мільйони

Мирза:Крім паркінгу зробимо алею, встановимо ліхтарі. Все обійдеться у півтора мільйони

– Дивіться, тут на Європейській площі розвалений фундамент, обідрані дерева, асфальт попросідав. Коли ми стали співвласниками Будинку торгівлі, то вирішили зробити тут міні-парк і зробили проект. Це було ще при меру Анатолію Волошину. Я ходив на засідання архітектурної ради і тричі наштовхувався на нерозуміння. Нам казали, що нічого змінювати не треба. Потім влада навпаки казала, щоб ми навели порядок біля своєї території. А конкретніше – зробити паркінг. Адже це центр міста, у той же час немає де припаркуватися. Крім паркінгу зробимо алею, встановимо ліхтарі. Все обійдеться у півтора мільйони, – розповів Микола Олександрович. – До речі, як компенсація за зрізані дерева в центрі, посадимо 600 дерев у Дахнівці.

Співвласник Будинку торгівлі показує план реконструкції: ряд дерев, лінія тротуару і ще одна зелена зона.

– Буде дві зелені зони. Адже під землею йде лінія газопроводу. Машини на газопровід ставити не можна, – пояснює головний інженер Будинку торгівлі Микола Черненко. – Посадимо вздовж тротуару невеликі дерева – кущові, наприклад, туї. Стоянка вміщуватиме 79 автомобілів.

Співвласник Будинку торгівлі показує план реконструкції: ряд дерев, лінія тротуару і ще одна зелена зона

Співвласник Будинку торгівлі показує план реконструкції: ряд дерев, лінія тротуару і ще одна зелена зона

Між іншим, стоянку власники Будинку торгівлі планують зробити безкоштовною, у той же час, після облагородження території, паркінг планують передати місту.

– Щоб хоч не доглядати цю територію потім. Нас же влада змушує облагородити територію, бо це таки наша територія. Ми за неї платимо комерційну ціну, – зазначає Микола Мирза.

Проте розмови про доцільність зрізання дерев на Європейської площі не вщухають і досі. Так, найбільш небайдужі черкащани вже почали збирати підписи проти знищення дерев.

– Я живу у будинку біля Європейської площі. У центрі Черкас і так мало дерев, а тут ще 27 дерев зрізали. Це жахливо, – говорить черкащанин Валентин Прокопчук. – Я не громадський діяч і не політик. Можливо через те я з однодумцями і не зміг організувати більш масову акцію на захист дерев. Але й люди у нас інертні, їх важко спонукати до якихось дій. Але невже не можна було зробити стоянку, не чіпаючи дерева?

Черкащани, які протестують проти вирубки дерев, планують поставити в  центрі міста намет, де збиратимуть підписи й за відставку мера, який дозволив проводити реконструкцію площі

Черкащани, які протестують проти вирубки дерев, планують поставити в центрі міста намет, де збиратимуть підписи й за відставку мера, який дозволив проводити реконструкцію площі

Валентин Григорович розуміє, що збір підписів на захист дерев самих дерев не поверне, але він сподівається, що це принаймні приверне увагу громадськості.

– Поставимо в центрі міста намет, де збиратимемо підписи й за відставку мера, який дозволив зрізати дерева. Головне – привернути до проблеми увагу, адже дерева треба берегти! – наголошує Валентин Прокопчук.

– Замість старих і аварійних дерев вздовж площі будуть посаджені нові молоді дерева. Будуть встановлені і лавочки, – говорить міський голова Сергій Одарич. – Найбільша проблема, яка є в цьому кварталі, – проблема паркінгу. Бо ми маємо одну з найбільших торгівельних установ. І при цьому не маємо там нормальної можливості для паркування. Необхідно розвантажити цю територію. Дати відвідувачам і кінотеатру, і магазину, і інших закладів можливість припаркуватися. Бо зараз в нас автомобілі їздять по тротуарах. І хоч робити в центрі міста, де найбільша загазованість, зону відпочинку – це нонсенс, але при цьому благоустроєм передбачена достатня кількість сидячих місць для перепочинку тощо.

У свою чергу, як повідомив головний архітектор Черкас Микола Упир, перехрестя, яке прилягає до Європейської площі «найнапруженіше, бізнесово найвигідніше в місті Черкаси».

– І тому я б хотів розпочати не з того, що ми побачимо після реконструкції, а що ми бачили всі ці роки там. Фізичний і естетичний стан покриття як для автомобілів, так і для перехожих не те, що не достойне центральної частини, а взагалі недостойне міського середовища. Це десь якась околиця поганенького хутора. Оті черкаські калюжі… Ну, там ще свині не вистачало, щоб вона рохкала, як у Гоголівських творах. Тепер ті великі газони, обрамлені просівшими блоками, також підлягали ревізії. Щодо зелених насаджень, то тут ми базуємося виключно на висновках ботаніків, дендрологів, екологів. Згідно з актами, що нам були надані для ознайомлення, ті багаторічні насадження вже підлягали максимальній санітарній вирубці, або лікуванню, або заміні. А місце для парковки – це актуально для всіх великих міст. Бо рівень автомобілізації у десятки разів перевищив ті проектні розрахунки, за якими будувався Будинок торгівлі. Тож, щоб ми отримали більш-менш сучасне міське середовище, нам треба, крім парків, мати і торгівельно-адміністративне центральне перехрестя, – повідомив Микола Упир.

Замість зрізаних у центрі дерев обіцяють посадити нові. У мікрорайоні Дахнівка

Замість зрізаних у центрі дерев обіцяють посадити нові. У мікрорайоні Дахнівка

За словами головного архітектора міста, ідеальним варіантом вирішення цього перехрестя є реалізація проекту комплексу підземного переходу, який зараз на полицях проектних організацій і замовників покривається пилюкою.

На запитання журналістів, чому на парканах, якими огородили територію Європейської площі, не було вказано ні рішення виконкому про реконструкцію, ні будь-якої іншої інформації, Микола Упир відповів так.

– Згідно з чинним законодавство кожен будівельний майданчик повинен бути огороджений, і там повинен висіти паспорт будівництва. Чи вони несвоєчасно його замовили, чи як, але на сьогоднішній момент акціонерне товариство «Черкаський Будинок торгівлі» порушує певні правила вимоги до облаштування будівельного майданчика, – наголосив Микола Упир.

реклама

Коментарі  

 
-1 #24 Володимир 07.06.2011 10:15
Цитую Толик:
Назовите сумму отката

Толик, ти хоч рузумієш про що говориш? Будинок торгівлі виконує роботи за свої гроші. Про які откакти мова?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #23 ГАНЬБА 06.06.2011 21:32
всем губителям прекрасных деревьев ГОРЕТЬ В АДУ!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #22 Черкащанин 06.06.2011 21:20
Ну все через ж... прямо как Черновецкий.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #21 Толик 06.06.2011 18:48
Назовите сумму отката
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #20 Ле 02.06.2011 23:00
I ще одне - вагончики-палатки з їжею - це справа санітарно-епідеміологічни х служб.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #19 Ле 02.06.2011 22:58
У відповідь на коментар #18 Тсю:
Річ у тому, шо шоб перетворити площу з Перекусної в Європейську, не обов'язково вирубувати усю дерево-тінь задушливого та загазованого центру міста. Достатньо розумно підійти до обслуговування данного місця. В решті-решт, якби орендарі (власники Будинку Торгівлі) були проти хот-дого-цигаркового бізнесу, нікого б там не було. Всі ми розуміємо, що ніхто бескоштовно там не стояв би...
А річ більше йде не про перепочинок, а про те, що купа заліза на парковці спекотної площі влітку не замінить тіні затишної зелені і квітучої черешні, яка захоплює дух навесні.
А щодо циган))) Гадаю (всі погодяться), завелика їм честь - вирубувати близько трьох десятків дерев та ряду кущів лише аби ті не "відпочивали в центрі". Це по-перше. А по-друге, такий зухвалий відпочинок цих людей, який усіх лякає, має регулюватися правоохоронними органами, владою шляхом посиленого контролю порядку в центральній частині міста.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #18 Тсю 02.06.2011 15:19
Я майже 4 роки працювала в центрі в будівлі за адресою Смілянська, 23 і з усієї молоді, яка "відпочивала в центрі" під тінню зрубаних дерев були або цигани або бабусі з цигарками та жувачками. Де саме молоді не вдається тепер відпочити, від чого ж так втомилися? Дійсно, паркінг навіть і поруч не стояв з 5 вагончиками, де продавали хот-доги, шаурму, млинці. Чому не було коментарів щодо того, що площа "Європейська" схожа на "Перекусну" - купи хот-дог, кока-колу, кваску?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #17 Олена 30.05.2011 14:17
I ще одне...
якщо вже і хотіли облаштувати та реконструювати нашу площу, могли б організувати конкурс проектів, за які кожен зміг би проголосувати у відкритих ресурсах!
Ми маємо велику кількість талановитих черкащан, чиї ідеї підтримали б, і, впевнена, ці ідеї були б конкурентнішими , ніж данний проект, що впроваджується...
Сумна картинка, друзі, мої німі друзі...
Ні!!! не ми німі, це влада наша глуха і чиновники-бізнесмени, які лобіюють свої ідеї для покращення бізнесу, спекулюючи поняттям "центральна площа міста" та "благоустрій".
Капєц...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #16 Олена 30.05.2011 14:03
Черкащани вже вкотре не знайдуть розуміння з боку влади, і вже вкотре будуть праві (у випадку якоїсь прикрої ситуації на цій площі).
...Є речі, які має вирішувати лише громада, жителі міста, які змалечку ходили по цій площі, водили на свята своїх дітей, онуків. А не "близько 200 жителів данного кварталу, які були опитані перед реконструкцією..."
200 жителів! ХА! БРЕХНЯ!!! Ніхто б не підтримав цей проект на 100%, тим більше, жителі цього району, у яких вдома від пилу тюлі та штори чорні!!! Це по-перше, а по-друге, всі ми знаємо як округлюються усі цифри в усіх статистиках...
І по-третє: мовчали б вже про цих 200 жителів! - Це сором, зважаючи на значимість данного питання!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #15 Олена 30.05.2011 14:00
Цитую леся:
Влаштовуйте,вла штовуйте парковку, там водопровід проходить д=300 мм та каналізаційна мережа, от класно буде як в один прекрасний момент все провалиться разом з машинами, а потім Мирза та Одарич будуть платить власникам автомобілів матеріальний збиток.

Та куди там?!!!
Всі одразу куди й дінуться!
Одне на одного будуть тикати!
Та шукати крайнього з тих, хто підписував ці проекти та плани.
Потім буде загальний шумок, до якого всі звикнуть, і вся ця тема з часом вщухне, а папери та скарги будуть припадати пилом...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100