Те, що сьогодні відбувається на черкаському ринку нерухомості, багатьох дивує та шокує. На вторинному ринку трикімнатна квартира може коштувати так само як однокімнатна, стрімко ростуть ціни на оренду житла. Що ж насправді відбувається з черкаською нерухомістю з’ясовували у експертів.


– У мене збереження у валюті, однак сьогодні хвилююся, можливо, краще їх вкласти в нерухомість? Адже при перерахунку на гривню я сьогодні можу собі значно більше дозволити, ніж навіть півроку тому, — розповідає черкащанка Тоня Соловйова. Жінка має певні заощадження. Збирала їх про чорний день. А сьогодні, зрозумівши, що може їх вигідно вкласти, переживає, чи варто це робити.

Те що сьогодні відбувається на черкаському ринку нерухомості може збити з пантелику звичайного городянина. На вторинному ринку сьогодні можна знайти пропозицію на продаж трикімнатної квартири у Південно-Західному районі за 27 тис. у. о. та однокімнатної на Митниці ближче до центру за 24 тис. у. о.  Ріелтори пояснюють – нестабільність національної валюти збила людей з пантелику.

- Українці збідніли у три-чотири рази. Одні оцінюють свої квартири у доларовому еквіваленті і тримаються ціни, яка була на них встановлена ще півроку-рік тому, інші ж, зрозумівши, що живемо ми за гривні, і за виставлену ціну нерухомість у них ніхто не купить, почали спускати ціни. Саме тому ми сьогодні маємо такі непорозуміння із вартістю житла. Однак в найближчі місяці, думаю, ціни вирівняються і відповідатимуть реальності. Думаю, вони підуть у низ, – аналізує особливості черкаського ринку нерухомості директор агентства нерухомості «Март» Михайло Моторний.

Через нестабільний курс національної валюти важко зрозуміти, яка ж середня ціна на нерухомість.

— Мені зателефонував знайомий у захваті, бо знайшов оголошення, перерахував ціну, яку просить продавець у гривнях по курсу, і вийшло, що він може придбати однокімнатну квартиру усього за п’ять тисяч доларів, — розповідає власник агентства нерухомості «Зоря» Руслан Зоря. — Законодавство вимагає виставляти ціни на продаж нерухомості у національній валюті, однак сьогодні, маючи гривні, ви не зможете придбати квартиру, бо власники хочуть розрахунку у доларах. Також часто оголошення не оновлюються. Тож після обдзвону продавців може виявитися, що на ділі ціна абсолютно інша.

За словами Руслана Зорі, сьогодні ринок нерухомості практично повністю стоїть. Люди через суспільно-політичну обстановку та війну в країні бояться будувати плани на довгострокове майбутнє. Тож є частина населення, яка воліє все таки три мати гроші у валюті. Адже хто знає, яким буде завтра і чи взагалі воно буде для них в Україні і у Черкасах.

Вторинний ринок сьогодні є безпечнішим. При сучасних економічних умовах та фінансовій нестабільності ніхто не може дати гарантії, коли  новобудови будуть добудовані і чи будуть узагалі. Вже сьогодні є випадки, коли забудовники своїм інвесторам пишуть листи, що у зв’язку з нестабільністю національної гривні, будівельні матеріали здорожчали, тож вартість одного квадратного меру у їх будинку виросла.

Попит на оренду житла у Чекасах завжди був стабільно високим. Зняти хорошу квартиру за зручними цінами завжди було складно. Однак ціни на оренду пішли вгору. Експерти констатують, сьогодні за однокімнатну квартиру в Черкасах тепер просять, як минулоріч за двокімнатну. Щоправда в доларовому еквіваленті. Високий попит, який цьогоріч іще збільшився за рахунок переселенців із східних регіонів країни та Криму, підняв ціни на оренду житла. Експерти аналізують, у найближчий час вартість оренди у місті не значно однак стане нижчою. Сприятиме цьому те, що дехто з черкащан, хто мав намір продавати нерухомість, втратили на це сподівання та вирішили здавати квартири.

Ціни на нерухомість за минулий тиждень

Черкаси

Однокімнатна квартира: мін. – 20,5, макс. – 23,5, м2 — 612;

Двокімнатні квартири: мін. – 18,6, макс. – 52, м2 – 699;

Трикімнатні квартири: мін. – 31,2, макс. – 90, м2 – 817.

(Статистична інформація із сайту http://agent.ua/statistics по цінах га вторинному ринку житла в період з 27.02.2015 по 05.03.2015. Вартість вказується в доларах США)

* джерело: «Вечірні Черкаси»

реклама

Коментарі  

 
+2 #6 Черкащанин 09.04.2015 17:00
Стаття замовна. І замовили її самі ж експерти. У них нема заробітку, бо зараз нема дурнів за дешево продавати квартиру. Ось вони і збивають з пантелику продавців, щоб обдурити їх та заробити собі гроші. А що потім цьому продавцю робити, бо задешево краще житло людина не купить, вони не розповідають. Знову ж таки а чому вони не говорять про вартість приватних будинків. Там з ціною взагалі жахи. Ціни і досі станом до курсу по 8-10 грн. А будівництво за драмтеатром взагалі треба заборонити бо воно не законне і квартира там буде коштувати ну ніяк по тім розцінкам які вказали експерти, багато людей можуть постраждати, як каже Зоря.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #5 Сармат 13.03.2015 12:48
Цитую очі бачуть:
мені ось цікаво як Руслан Зоря - держслужбовець може бути власником агенства нерухомості?

він не держслужбовець, а депутат міської ради
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 Вжесь 12.03.2015 21:12
Цитую ЛВВ:
Ось так і вклади гроші в квартиру в 12-поверхівці за драмтеатром. Сьогодні за кв. метр треба заплатити всього 7000 грн., а під кінець будівництва кв. метр може подорожчати вдвічі. Вторинний ринок надійніший, як каже Зоря?

Найближчі 3-5 років ніяке будівництво не буде завершено. Це розвод.......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #3 очі бачуть 12.03.2015 17:06
мені ось цікаво як Руслан Зоря - держслужбовець може бути власником агенства нерухомості?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #2 незнайка 12.03.2015 10:40
В Киеве уже фирма строила жилье Некоторые до сих пор помнют-как она называлася-ЭЛИТА-ЦЕНТР Уперьод
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 ЛВВ 12.03.2015 10:19
Ось так і вклади гроші в квартиру в 12-поверхівці за драмтеатром. Сьогодні за кв. метр треба заплатити всього 7000 грн., а під кінець будівництва кв. метр може подорожчати вдвічі. Вторинний ринок надійніший, як каже Зоря?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100