реклама

реклама

kapl0 — На кожну дію влади завжди знайдеться протидія, — каже генерал міліції 53-річний Микола Каплій. — Якщо влада влаштовує безпрєдєл, то мусить готуватися до того, що народ улаштує їй такий же безпрєдєл. І я не хотів би опинитися на місці цієї влади.

Микола Каплій 2004 року керував службою безпеки черкаського штабу Віктора Ющенка. На початку 2005-го очолив обласну міліцію. Кілька місяців тому очолив виконком обласного осередку "Нашої України".

Зустрічаємося в Черкасах. Каплій приїздить на зустріч джипом "Мітцубісі Аутлендер" старого зразка. Від пропозиції розмовляти в кафе відмовляється. Сміється:

— Я по таких місцях не ходжу.

Нинішня влада затримує націоналістів — "тризубівців", "свободівців". У травні в Черкасах арештували хлопців за напис на паркані "Владу геть!". Як далеко можуть зайти "регіонали"?

Керівник черкаського обласного осередку партії "Наша Україна" Микола Каплій: "Якщо Партія регіонів залишиться при владі, то ставатиме тільки гірше" (фото - "Газета по-українськи")

Керівник черкаського обласного осередку партії "Наша Україна" Микола Каплій: "Якщо Партія регіонів залишиться при владі, то ставатиме тільки гірше" (фото - "Газета по-українськи")

— Вони поводяться так, ніби прийшли навічно. Однак це — обман зору. Найрозумніші вже починають прозрівати. Якщо рейтинг влади падатиме так стрімко, як зараз, кількість  прозрілих збільшуватиметься. Їх будуть мільйони. Твердолобі навпаки гнутимуть своє.  Боюся, що вони йтимуть до кінця. Тоді нового майдану не буде, бо майдан — це керована маса людей. При другому майдані ця маса вже буде некерованою.

Кровопролиття в Україні можливе?

— Нація, яка пройшла випробування 2004 роком і розрулила ситуацію, навряд чи дійде до цього. Але якісь стихійні прояви непокори можливі. Після того, як люди виберуть картоплю, або до того, як її посадять. Улітку протестів не буде.

Арешти противників влади — ініціатива міліції?

— Міліція арештовує в день акції. Якщо ж арешт відбувся за три дні, після вихідних і понеділкової планірки в губернатора, то ініціатором була не міліція, а влада.

Яка перспектива кримінальної справи проти Юрія Луценка?

— Навіть малограмотний юрист скаже, що справа Луценка — мильна бульбашка. За таке до тюрми не кидають. Однак "регіонали" кинуть. Скоріше за все, це — поєднання приємного з корисним. Хоча другого більше. Луценко належить до реальних політиків, які вміють "запалювати" людей. Тому за рік до виборів їх хочуть усунути як небезпечних конкурентів.

Луценко був чужорідний для міліції?

— Юрій Віталійович швидко ввійшов у курс справи. Запам'ятався своєю імпульсивністю, заводився з напівоберта. Терпіти не міг несправедливості й брехні. Але якщо висловити йому претензії прямо в очі — не сердився. Завжди вислуховував іншу сторону.

Чи варто йому було очолювати Міністерство внутрішніх справ без досвіду роботи в органах?

— При ньому міліція вперше перестала прислуговувати владі, а почала виконувати покладені на неї функції. Не те що зараз.

Кажуть, Луценко любив випити?

— Як пили по чарці, то й він випивав. Міру знав.

Ви давно з ним знайомі?

— Познайомилися на майдані 22 листопада 2004 року. Першу серйозну розмову мав перед моїм призначенням на посаду. Я нагадав міністру, що ми вже знайомі. Але він мене не пригадав. Я не ображався. На майдані скільки людей було.

— Доки не вирішив, чи балотуватимуся до Верховної Ради, — каже Микола Каплій. — Зараз завдання — додати "Нашій Україні" популярності на Черкащині

— Доки не вирішив, чи балотуватимуся до Верховної Ради, — каже Микола Каплій. — Зараз завдання — додати "Нашій Україні" популярності на Черкащині

 

Із нинішнім міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим знайомі?

— Знайомий, але гордитися цим не можу. Мені цей чоловік неприємний. Єдина якість, за яку він отримав посаду — слухняність і особиста відданість. Не люблю людей, які втравлюють міліцію в боротьбу з опозицією. Міліціонер не повинен ходити й погрожувати перевізнику, який погодився везти людей у Київ.

Могильов реформує міліцію у зворотньому напрямку. Ось свіжий приклад: відновлюють стаціонарні пости ДАІ. Свого часу ми ледве їх позбулися. Це анахронізм. Із ними ще покійний міністр Кравченко починав боротися. В Європі нічого подібного немає. Всім зрозуміло для чого вони — для викачки грошей із водіїв. У народі їх називають станціями машинного доїння.

Нинішній начальник черкаської міліції Валерій Дерновий був фігурантом скандалу 2004 року з фальшування виборів мера Мукачевого. Ви свого часу були друзями. Зараз підтримуєте стосунки?

— Ми довгий час працювали разом у Черкасах. Коли Валеру забирали до Мукачевого, я попереджав: "Дивися, на тих виборах із тебе зроблять відбувайла". Так і сталося. Коли Дернового засудили, а потім звільнили по амністії, підтримував його, як міг. Хоч я був начальником місцевої міліції, а він, по суті, — ніким. Тепер, коли він став великим начальником, нашій дружбі прийшов кінець.

У Грузії вдалося побороти хабарництво в поліції. Як цього добитися в нас?

— Грузія — невелика країна, де живуть кілька мільйонів громадян. У таких умовах нескладно звільнити всіх старих міліціонерів і набрати нових. В Україні насамперед треба оздоровити суспільство. Яке суспільство — така й міліція.

Чи можна бути порядним і працювати в міліції?

— Абсолютно. В міліції багато порядних людей. Інша справа, хто ними керує. Тобто, хто віддає накази.

Значить, реформи треба починати з керівництва міліції?

— Так. Насамперед слід скорочувати й оптимізувати склад міністерства. Не може бути такого, що керівник має одразу трьох перших заступників. Треба припинити практику перейменовування відділів. А то скоротили якийсь непотрібний відділ і тут же його перейменували. Люди залишилися на посадах зі своїми окладами. У підсумку скорочення й оптимізація торкаються лише райвідділів. У деяких сільських районах, як наприклад, у Драбівському, у період відпусток нема кому на чергування заступати. Треба створювати патрульну службу. Бо не може один дільничний інспектор об'їздити й обскакати п'ять-сім сіл. Злочинці це знають.

Влада каже, що активно бореться з корупцією, а підприємці говорять, що її стає більше. Чим це пояснити?

— У нинішньої влади значно краще виходить розправлятися з опозиціонерами. Цим і підміняють боротьбу з корупцією.

Чому не люблять міліціонерів?

— Так склалося історично. Їх ніде не люблять, навіть у США. Що вже казати за нашу державу — після репресій і Голодоморів.

На рівні районів начальники міліції, голови держадміністрацій, прокурори й судді складають нерозривну "сім'ю", як кажуть, мафію. Вони разом гуляють, стають кумами. Як розірвати цю спайку?

— Свого часу мав розмову з головою обласної адміністрації. Я одразу чітко сказав: це і це можна робити, а це — суперечить закону. Я на таке не піду. І ніяких проблем не було. Тих, хто порушував закон — одразу звільняв.

Чи здатна нинішня влада до реформ?

— А що таке реформи? Реформи, даруйте, це покращення життя вже сьогодні. А його нема й не буде, бо ми бачимо, що за публіка їх декларує.

Що чекає Україну в ближчі два-три роки?

— Якщо Партія регіонів залишиться при владі, то ставатиме тільки гірше. Якщо ж прийде справжній реформатор-патріот — зробимо ривок угору.

Джерело: «Газета по-українськи»

реклама

Коментарі  

 
+2 #13 Каплій Олена 04.07.2015 13:10
Цитую Стріха:
Ой а синочок у Каплія весь в ***

Вибачте,фільтру йте базар...Мій батько Каплій Юрій Миколайович найкращий! І я його люблю і я не дозволю так говорити про мою родину.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 ната 01.08.2011 13:49
пан Каплій "Якщо влада влаштовує безпрєдєл, то мусить готуватися до того, що народ улаштує їй такий же безпрєдєл. І я не хотів би опинитися на місці цієї влади".

а ви вже були при владі і такий самий БЕСПРЄДЕЛ влаштовували... чого варте ваше риторичне після подій 08.08.08 (війна Грузії та Росії) - лишень почую слово що хтось підтримує Росію - рапорт на звільнення і бувайте здорові...

Кожен судить по собі - так що ви пане Каплій не далеко від них пішли
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #11 ПЕНСИОНЕР 23.07.2011 13:13
ОТПАХАВШИЕ НА СЛУЖБЕ МИЛИЦИОНЕРЫ В 53 ГОДА НЕ ПИАРЯТСЯ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #10 Мойша 22.07.2011 15:53
22.07.2011. В команде бывшего главы государства Виктора Ющенко были люди, которые работали на интересы Партии регионов или личное обогащение. Об этом в интервью газете «День» заявил один из лидеров «Нашей Украины» Валентин Наливайченко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #9 Санитар 21.07.2011 14:00
Цитую Шелест:
Микола Васильович, знайте собі ціну і не слухайте холуйських посіпак.. Більше за все ваших недоброзичлівці в дратує те, що маючи гарну пенсію, - ВИ ВІДБИЛИСЬ ВІД ЗГРАЇ.. :P і зберегли людську гідність. Цього зграя не може зрозуміти і простити :sad:

Пенсию говоришь, Каплий маэ гарну :-x
А как же долги его партии перед пенсионным фондом страны? :D
Может не стоит ему платить пенсию, пока его партия не погасит долги перед пенсионным фондом? 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #8 Неоспоримый факт 21.07.2011 11:37
Завышенные амбиции пана Н.Каплия никогда не приносили пользы для качественной
работы черкасской милиции. Этому человеку присущ пиар и отсутствие конечного результата. По сути статьи, то нужно вернуть Каплия в 2005 год и изучить роль милиции в проведении масштабных люстраций и политических репрессий. Жаль только, что разбираться никому не хочется, в т.ч и пану В.Дерновому. Потянутся идиозные
личности, например И.Супруна и А.Рыбченка, а также других, которые и сейчас успешно работают в системе. Н.Каплий это понимает, поэтому спокойно пиарится.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #7 Україна 20.07.2011 20:29
Повністью підтримую "бивалого" у мене знайомий працює в міліції таке нарасказував за сина Каплія.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #6 Стріха 19.07.2011 19:56
Ой а синочок у Каплія весь в ***
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #5 Бывалый 19.07.2011 15:52
Николай Васильевич, а что же вы не рассказываете про своего ****, крышевавшего половину черкасских барыг? Или умалчиваете, как его приняли с подельником ВБ-шники на сбыте наркотиков, когда вы срочно помчались в Киев, решать судьбу ***? Кстати, джип на котором вы приехали, вам, случайно, не Леня-цыган подарил? А, может, Валера-Торпеда, которого, когда вы были при власти, милиция обходила десятой дорогой? Или Тимур, всю ОПГ которого накрыли лишь после вашего ухода, а до этого они обеспечивали травой большую часть г. Черкассы? Я бы на вашем месте вообще постыдился в Черкассы приезжать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #4 Шелест 18.07.2011 16:45
Микола Васильович, знайте собі ціну і не слухайте холуйських посіпак.. Більше за все ваших недоброзичлівці в дратує те, що маючи гарну пенсію, - ВИ ВІДБИЛИСЬ ВІД ЗГРАЇ.. :P і зберегли людську гідність. Цього зграя не може зрозуміти і простити :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100