реклама

реклама

karas1 Тендерний комітет Черкаського міськвиконкому – одна зі структур, на адресу якої чи не найчастіше лунають звинувачення в хабарництві, корупції та відмиванні грошей. Ось і днями на прес-конференції для журналістів поки що чинний заступник міського голови, депутат обласної ради Любов Майборода назвала його роботу неефективною, безперспективною і такою, що «має корупційну складову».

Свої ж стосунки з директором департаменту економічної політики міськвиконкому, головою Єдиного тендерного комітету Павлом Карасем називає складними.

- Я практик, я лікар. Мені потрібно, щоб проводилися аналізи. І коли Павло Миколайович починає теоретично розказувати, що мої пропозиції суперечать закону, що він краще знає, як проводити закупівлі, я вважаю, що тут просто якась відсутність мудрості. Але не персонально в людині справа. Недієздатною є сама організація роботи комітету, - вважає Майборода.

Такі заяви сам Павло Карась називає популізмом.

- Любов Володимирівна не є ні практиком, ні лікарем, - відповідає він на звинувачення. -  Півроку роботи з нею було достатньо, аби це зрозуміти. Вона популіст-демагог і  будь-якою ціною хоче сподобатися виборцю. Стає зрозуміло, чому її звільнили з посади заступника мера. І те, що вони  з Одаричем побили горшки, сталося якраз через небажання Любові Володимирівни бути службовцем.

Павло Карась каже: у Майбороди місяцями лежала на столі нерозписана пошта. Вона не хотіла підписувати листи, якими треба було комусь відмовляти.

Павло Карась має намір подавати до суду на Любов Майбороду

Павло Карась має намір подавати до суду на Любов Майбороду

- «Погані» листи підписували керівники департаментів, а вона – лише «хороші», бо це може вплинути на рейтинг. І їй абсолютно байдуже, що тендери економлять міському бюджету 10 мільйонів гривень, котрі йдуть на ті ж ремонти шкіл, дитсадків… Для неї головне – задовольнити апетити головних лікарів і директорів шкіл, при тому, що без тендерів немає жодної економії. Її не цікавлять прозорі процедури, головне – аби були ліки. Я теж хочу, щоб були ліки, але я хочу, щоб ці ліки були придбані дешевше! – обурюється посадовець.

Утім, з паном Павлом «Прочерк» спілкувався ще за кілька днів до цих заяв. У розмові з журналістом посадовець не приховував, що робочі стосунки з Любов’ю Майбородою у них не складалися. Нині ж він налаштований більш рішуче. Каже: її популістські заяви матимуть продовження:

- Я маю намір подавати до суду за те, що Любов Майборода заявила, буцім вона не дала мені вкрасти три з половиною мільйони гривень під час укладання договору на очистку зливової каналізації, де нібито була вказана в кілька разів завищена ціна. Це неправда. Любов Майборода бреше, як вона бреше завжди.  І найбільше, що я хочу – не згадувати це прізвище.  Не дай Боже, щоб такі люди потрапляли до Верховної Ради!

"Який сенс фірмі брати участь у тендері, коли після перемоги в ньому її будуть перевіряти всі?"

"Який сенс фірмі брати участь у тендері, коли після перемоги в ньому її будуть перевіряти всі?"

«Машину від Івана Івановича купувати не можна»

З Павлом Карасем зустрічаємося в останній день перед його відпусткою. Звільнившись після наради в першого заступника міського голови Беззубенка, він швидко ксерокопіює документи, викликає когось зі співробітників, і, продовжуючи  роздавати доручення, запрошує журналіста.

Сідає не за робочий стіл, а за, так би мовити,  «круглий». На ньому вперемішку із паперами – ножиці та рулони скотчу.

Павло Карась роз’яснює процедуру проведення торгів  «від і до», креслячи рукою по столу уявні плани.  Переконаний: усі розмови про те, потрібні тендери чи не потрібні, - зайві, бо тендери передбачені законом:

- Якщо в розпорядника коштів передбачено на товари і послуги 100 і більше тисяч гривень на рік, а на роботи – 300 тисяч, то обов’язково має проводитися тендер. Це уведено ще в 2000 році. І це виправдано, бо дозволяє купувати за нижчою ціною й істотно економити бюджетні гроші.

Складнощів у проведенні тендерів, за його словами, чимало. Перші - у заявках від учасників, де мають бути всі технічні параметри й характеристики предмета закупівлі.

Поки що Павло Карась очолює департамент економіки. У результаті змін структури мерії  цей департамент об’єднається із управлінням власністю міста та утворить департамент економіки та розвитку

Поки що Павло Карась очолює департамент економіки. У результаті змін структури мерії цей департамент об’єднається із управлінням власністю міста та утворить департамент економіки та розвитку

- Закон вимагає, щоб усі параметри були вказані правильно і не спричиняли дискримінації учасників, - пояснює Павло Карась. – Тобто, не можна вказувати, що потрібен «автомобіль мерседес марки такої-то і щоб директора заводу звали Іван Іванович». Не можна називати марку, виробника і таке інше. У тому числі заборонена дискримінація учасників за країною походження товару. Тут виникає друга проблема, бо обласна адміністрація хоче, щоб надавали перевагу не тільки вітчизняному виробнику, але й місцевому. А ми не маємо права надавати перевагу. Мені абсолютно байдуже, де зроблена труба для того ж Водоканалу – в Китаї, в Росії, чи на заводі українського олігарха. Мені головне купити цю трубу дешевше.

Саме тому оцінка пропозицій у тендерному комітеті відбувається найчастіше за єдиним критерієм – ціною. І якщо на результати торгів ніхто не скаржиться, з переможцем укладається договір. Утім, скаржаться учасники нерідко. Найчастіше – на тендерну документацію.

- Ми любимо ці скарги, вони вказують на ті речі, які ми пропустили. Ми ж не можемо розбиратися в усіх галузях і знати всі технічні характеристики. Це може бути не обов’язково скарга, а лист-запит, у якому вказує, приміром, що за всіма вказаними технічними параметрами ми обмежуємо конкурентне середовище, бо такий товар виробляє тільки одна фірма, - розповідає Павло Карась, крутячи по столу рулончик скотчу.  – А загалом поскаржитися можуть на все - і на документацію, і на те, чи правильно ми розкрили конверти…

Своє незадоволення учасники можуть висловлювати як на адресу тендерного комітету, так і на адресу Міністерства економіки. Лише воно має право визнати торги недійсними. Але таких випадків було не більше 1% від усіх проведених торгів.

«У нас дика кількість правоохоронних органів»

Найбільша проблема тендерів полягає зовсім не у скаргах, а в тому, що нерідко провести їх просто неможливо: немає жодного учасника.

- Таке трапляється по всіх галузях, та чи не найбільше – в медицині. Який сенс фірмі брати участь у тендері, коли після перемоги в ньому її будуть перевіряти всі. І на юристів витратиш більше грошей, ніж отримаєш прибутку від перемоги в тендері. А в нас дика кількість правоохоронних органів – перевіряють і УБЕЗ і УБОЗ, і прокуратура, і СБУ, і КРУ, і податкова міліція. І як тільки ти виграєш, до тебе прийдуть усі! І щоб брати участь у тендері, треба мати відповідний рівень зв’язків у цих же органах.

"Чесно кажучи, хочеться кинути цю роботу тільки через кількість перевірок. Он навпроти кабінет, там у нас спеціальний стіл для перевіряючого" (фото - газета "Вечірні Черкаси")

"Чесно кажучи, хочеться кинути цю роботу тільки через кількість перевірок. Он навпроти кабінет, там у нас спеціальний стіл для перевіряючого" (фото - газета "Вечірні Черкаси")


Якщо немає учасника, мерія змушена оголошувати новий конкурс. Усе це час – по кілька місяців. І нерідко виникають дуже великі проблеми, особливо в медицині, коли хворим не надходить ліків.

- Постійно чую звинувачення на свою адресу. Але я нічого не можу зробити. Я повинен виконати процедуру, яка передбачена законом, бо за її невиконання передбачена кримінальна відповідальність. Думаєте, до мене лікарі не направляють хворих? Ідіть, кажуть, до Карася, це він тендер не провів. І приходять. Це дуже важко, - емоційно розповідає посадовець.

Каже, єдиний вихід із такого становища – просити в Мінекономіки, щоб дозволили закупівлю в одного учасника. Але на це в міністерстві йдуть неохоче.

- У нас двічі тендер не відбувся по наркотичних засобах. Бо такими препаратами торгує лише «Фармація». Ми звернулися до міністерства, а нам відповідають: шукайте учасників у інших областях. Але ж вони не продають на іншу область! Ніде у світі немає вимоги, щоб було два учасники. На жаль, у нас так. Ми повинні ще раз і ще раз оголошувати нові торги і сподіватись що хтось у них візьме участь, - обурюється ситуацією Павло Карась, стукаючи скотчем по столу.

У комітеті для ревізорів відвели спеціальний стіл

Запитую, чи не набридло постійно бути винним.

- Набридло. А перевірки безкінечні? А кримінальні справи нізащо? За весь час моєї роботи не було жодного звинувачення від учасників. Натомість постійно – від політиків і правоохоронних органів, - каже Павло Миколайович. – Проти мене порушено кримінальну справу за те, що неправильно купив томограф. Тендерний комітет – це колегіальний орган. Всі його члени проголосували за те, що він відповідає усім характеристикам. Експертиза підтвердила. А от працівники КРУ і прокуратури, вважають, що не відповідає, і порушують безглузду кримінальну справу. При цьому звинувачують не тендерний комітет, а мене. А що ж я  мав із того, що купив томограф за найнижчою ціною, де шкода нанесена державі?

Ще одна тема для критики департаменту економіки мерії - комунальні тарифи. Їх підняття ініціюють одні посадовці, але затверджують їх з подачі Павла Карася

Ще одна тема для критики департаменту економіки мерії - комунальні тарифи. Їх підняття ініціюють одні посадовці, але затверджують їх з подачі Павла Карася

Павло Карась розповідає: не рідше, як раз на місяць ходить на різноманітні судові засідання – і по розгляду скарг у тому числі. З деяких робить висновки – дехто  навмисно затягує процес виконуючи замовлення в тому числі деяких місцевих політиків.

- Чесно кажучи, хочеться кинути цю роботу тільки через кількість перевірок. Он навпроти кабінет, там у нас спеціальний стіл для перевіряючого. І за ним постійно хтось сидить. В мене не було такого дня, щоб в департаменті не було якоїсь перевірки. Як ви вважаєте, так можливо працювати?

Зізнається: протягом останнього року не раз подумував, аби кинути роботу в мерії. Хоча нинішню обстановку в мерії вважає непоганою. Гірше було, коли більшість у виконкомі мали «вороги Одарича з БЮТу».

Про самого міського голову відгукується, як про дуже вимогливу людину. Працювати з ним хоч і важко, але цікаво.

- Він дуже вимогливий, завжди чимось незадоволений. Він практично не буває задоволений. Навіть коли ти все зробив ідеально, вчасно, те, що він хотів і так далі – його реакція буде одною – це буде відсутність реакції. Такого, щоб він людину похвалив – я не пам’ятаю. Але якщо буде хоч на міліметр  не так, про це тобі обов’язково буде сказано. З іншого боку, я багато чому в нього навчився, - розповідає Павло Карась.

Карась (крайній праворуч) - член команди Одарича. Фото з виборчої конференції міської конференції Партії вільних демократів

Карась (крайній праворуч) - член команди Одарича. Фото з виборчої конференції міської конференції Партії вільних демократів

До політики сам уже повертатися не хоче, має бажання працювати  у реальному бізнесі. Каже, що його ліберальні погляди не знайдуть підтримки у людей.

- В Україні політика – це демагогія. А я не хочу брехати.  Ми бідні. Ми не можемо дозволити собі таку кількість лікарів, учителів, чиновників. Як гадаєте, це сподобається виборцю?

реклама

Коментарі  

 
+4 #45 Фелікс 09.08.2011 23:31
НЕДУРНИЙ ХЛОП, ТІЛЬКИ ДУРАКАМ ПРОДАВСЯ.
А ВОНИ ПАШУ ВИКОРИСТАЛИ, ВИЧАВИЛИ ТА АБОРТУВАЛИ!!!!....
ПРИКРО, АЛЕ ДОВІКУ НЕ ВІДМИЄШ ТЕ ЛАЙНО, В ЯКЕ ВИМАЗАВСЯ, ПЛАЗУЄЧИ ПЕРЕД *** ТА ТОРГУЮЧИ ЧЕРКАЩАНАМИ!!!! !!!!!!1

ОПОЗОРИВ ЛИШЕ ХОРОШЕ ПРІЗВИЩЕ СВОГО БАТЬКА- ТРУДЯГУ!!!11111111111
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #44 Депутат сільскої ради 04.08.2011 23:14
Цитую Ксюха:
Да пусть будет Паша он то хоть говорить умеет, а начальница управления собственностью города, которая прется на место Паши и говорить то толком не умеет. дважды два не свяжет но руководить хочет.


Бачу і сміюся. Паша почав себе лобіювати через Інтернет-ресурси. Ги-ги.
Порядність й вихованість Удод набагато кращі риси ніж просто мати хист до
Балаканини. Щонайменш юридична освіта набагато краща ніж медична…
Цей «нєвмєня’ємий» самоучка нехай їде добудовувати свій дім у геронімівці за заощадженні кошти від тендерів. Або відразу до Бортніка за своїм звернеться.
Не місце цій людині у вертикалі міської влади. А якщо його так любе мер – нехай його зробить радником на громадських засадах. Саме там йому місце.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #43 Ксюха 03.08.2011 21:35
Да пусть будет Паша он то хоть говорить умеет, а начальница управления собственностью города, которая прется на место Паши и говорить то толком не умеет. дважды два не свяжет но руководить хочет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #42 Семен Семенович 03.08.2011 12:52
Паша є! Паша був! Паша буде!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #41 Еля 02.08.2011 23:52
Одарыч не умеет дорожить кадрами,он дорожит только теми, с кем профукивают майно города,что Паша, что Одарыч, Беззубенко одного поля ягоды. Только смешат народ а ничего не делают.Есть в бюджете деньги, только они не умеют ими распоряжатся.Штат себе вон какой сделали, а ведь обещал сколько сократить, но они сокращают неугодных, кто им правду говорит в глаза. А с Пашей все понятно, его уберут а другую, которая далека от економики поставят. Эта еще похлеще Паши.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #40 Мойша 01.08.2011 13:38
Хоче кинути.... :-* :-* :-*
Но, давайте заспорим, на что угодно - НЕ КИНЕ :P :P :P :P
Бо присосався Карась, як карась, к кормушке.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #39 Бурулька 31.07.2011 11:53
Держу парі: Одарич Пашу не здасть. :P Немає в виконкомі ріднішої і ближчої йому за духом людини. Хам, невіглас, відданий меру до останньої клітини. Виконає любу команду "ФАС", аби догодити господарю..Такого побратима немає ким замінити, без Карася Одарич здується як пузир. :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #38 Україна 30.07.2011 21:11
Паша ти подивись що з тобою зробили ці політики, ти хоч в дзеркало дивишся? у тебе вигляд хворої на голову людини а міг бути хорошим лікарем, а що з тебе зробили?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #37 SMOSH 29.07.2011 23:49
36 комментариев и ни одного положительного. Карась - это страшно, честное слово! Наверное гореть тебе в аду! Задумайся!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #36 Фелікс 29.07.2011 16:53
Цитую Володимир:
Цитую Фелікс:
НАКАЗАВШИ ЛІСОВОМУ
ПОРУШИТИ ПРОТИ ПАШІ ДВІ КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ,
ОДАРИЧ "ЗЛИВАЄ" ПАШУ НА ГНОЯРКУ.
ТАКА ДОЛЯ ВИКОРИСТАНИХ ***!

А він йому може наказати??? :lol: Спеціалісти, блін...


МОЖЕ! БО ГОДУЄ! А ТОЙ - ПРОДАЄ ЧЕРКАСИ І ЧЕРКАЩАН! ПРО ЧЕСТЬ І СОВІСТЬ МОВЧУ, БО НЕМАЄ СМИСЛУ ГОВОРИТИ ПРО ТЕ, ЩО ВЖЕ ДАВНО ПРОДАНО І ЗАБУТО!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100