реклама Делікат

Що об’єднує екс-регіонала Віктора Беззубенка, екс-батьківщинівку Світлану Трофімову, екс-вільного демократа Нарека Казаряна та багатьох інших? Нині їх об’єднує нова черкаська політична сила з більш ніж промовистою назвою «ЧЕРКАЩАНИ», активісти якої планують брати участь у місцевих виборах та висувати кандидатів по всіх округах. Це вони задекларували ще в квітні на круглому столі з нагоди презентації партії. І нині в цій політсилі можна побачити найнесподіваніші обличчя, а ще з більшою кількістю осіб ведуться переговори про вступ до цього об’єднання. Але хто керує цим місцевим політичним утворенням та яка його історія?


– Наше законодавство породжує створення неправильних партій, якою вважаю і партію «ЧЕРКАЩАНИ». Це місцева партія. Що вона буде розповідати в Києві чи Донецьку? – каже міський голова Черкас Сергій Одарич, який має чималий досвід участі у виборах. – У Америці, Німеччині чи інших розвинутих країна місцеві ради маленькі (може бути до десяти депутатів) і обираються на основі мажоритарної системи, і це не обов’язково політики. Таким чином виходить, що в місті є мер і кілька міні-мерів, яких підтримує значна частина населення. А нинішня система в Україні передбачає, що тільки партії можуть бути представлені в органах місцевого самоврядування. Отже, в «ЧЕРКАЩАНАХ» ми бачимо спробу місцевих еліт виконати вимоги закону і боротися за вплив на місцеве самоврядування. Ці люди не хочуть бути залежними від партійного боса в Києві.

Народжувалася політична партія «Всеукраїнське об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ» на тому фундаменті, який ще торік створювала депутат Черкаської облради Наталія Старікова – це ГО «Об’єднання територіальних громад». Цьогоріч у березні Наталія Старікова очолила обласний осередок Аграрної партії України, віддалившись від «Об’єднання територіальних громад», де керувати залишився аграрій із Катеринополя Олександр Коваленко. Саме він сьогодні формально і є керівником «ЧЕРКАЩАН» на посаді секретаря ради обласної організації об’єднання.

– Громадську організацію «Об’єднання територіальних громад» я створювала з депутатами-однодумцями Черкаської облради. Нашою метою було впровадження реформ, розвиток економічного потенціалу Черкащини. Опісля я очолила обласний осередок Аграрної партії і до об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ», яке постало з нашої громадської організації, стосунку не маю, – каже Наталія Старікова.

Сьогодні, згідно єдиного реєстру громадських формувань, до складу керівних органів партії «ЧЕРКАЩАНИ» входять народний депутат IV-VI скликань Анатолій Семинога, аграрій Олексій Душейко, бізнесмен Андранік Казарян та громадський активіст Кирило Поліщук (щодо останнього, то це настільки не публічна особа, що навіть секретар ради Черкаської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ» Олександр Коваленко не зміг нам чітко сформулювати, хто це такий). А юридична адреса партії – у місті Києві.

Скрін-шот  з сайту єдиного реєстру. Для збільшення - натисніть зображення

Скрін-шот з сайту єдиного реєстру. Для збільшення - натисніть зображення


Як зазначає голова черкаського міського осередку партії Павло Карась, ні Коваленко, ні Казарян, ні Семинога чи хтось інший не здійснюють одноосібне керівництво партією.

– У нас у партію входить багато людей, успішних людей, які чогось досягли в області та, в більшості, раніше політикою не займалися. Це найбільші роботодавці області. І не секрет, що є тут і бізнесмен Казарян, і аграрії Душейко, Васецький (Олег Васецький – директор ЗАТ «НВФ «Урожай», – ред.). Але партія доволі демократична. У нас немає лідера чи вождя і в цьому наша основна перевага. Усі рішення ми ухвалюємо колегіально, – запевняє Павло Карась.

Таке політичне утворення з доволі строкатим складом утворилося у зв’язку з тим, що ніша місцевих політоб’єднань була вільна. Про це в коментарі «Прочерку» говорить керівник обласної організації КВУ Максим Михлик.

– Тепер ми бачимо спробу об’єднати грошовитих черкащан без оглядки на Київ. Ідея ніби хороша і правильна. Проте чи зможуть вони розкрутитися, щоб стати потужною політсилою і грати роль на місцевих виборах? Я не бачу тих важелів, які б допомогли їм дати великий відсоток. Адже треба набрати 5%. А враховуючи те, що кількість депутатів у радах буде зменшено, то мова йтиме про 1-2 депутати на всіх щаблях. Це невеликі шанси для активістів партії. Тому мені незрозуміло, чому багато знаних черкасців туди вступають, – каже Максим Михлик.

У своїх іміджевих прес-релізах у ЗМІ "ЧЕРКАЩАНИ" самі визнають, що до них входять найрізноманітніші особистості. Дехто з критиків політсили називає її збірною солянкою облич у черкаській політиці

У своїх іміджевих прес-релізах у ЗМІ "ЧЕРКАЩАНИ" самі визнають, що до них входять найрізноманітніші особистості. Дехто з критиків політсили називає її збірною солянкою облич у черкаській політиці


Одна з тих, хто йтиме від «ЧЕРКАЩАН» в облраду, – нинішня керівниця обласної ради Валентина Коваленко.

Валентина Михайлівна щиро зізнається, що у неї ще є сумніви щодо прийнятої пропозиції від партії, проте втішає те, що «в об’єднання входять люди, які так само були на Майдані і були зраджені тими чи іншими партіями».

– Нині діє диктатура партій, бо за законом одноосібно ми не можемо висуватися. І треба йти від котроїсь партії. Але бажання йти від розкручених партій, які у всіх на слуху і які «на плаву» за будь-якої влади, не хочеться. Ми стаємо свідками, як розвивається партійний бізнес, коли до списків заходять фінансово сильні люди. Такі партії мало що зробили для якісних змін в Україні. Усі ці партії мають керівництво в Києві. І центральна влада до нас часто не дослухається. Тож і економічні, і духовно-культурні проблеми вирішують насамперед люди, які живуть тут, а не центральна влада, – зазначає Валентина Коваленко. – Коли настала війна, то до кого волонтери насамперед звернулися? До місцевих підприємців. І частину з цих підприємців я бачу в «ЧЕРКАЩАНАХ». Це альтернатива іншим партіям, вони декларують намір об’єднуватися. Це те, що мені імпонує.

Разом із тим, Валентина Коваленко це нове політичне утворення не ідеалізує. Каже: у неї є і перестороги. Зокрема, у партії є ряд одіозних осіб, проте прізвищ називати не хоче. Мовляв, озвучила свою думку партійним ідеологам. Водночас, душу гріє те, що в партії є її земляк Семинога, який також зі Смілянщини.

– Вони з Васецьким практично стали ідеологами і організаторами створення на рівні області цього об’єднання. Але маючи сильне економічне крило, вони не мають соціально-гуманітарного крила. Сподіваюся, я цю сторону підсилю, – каже Валентина Коваленко.

Депутат Черкаської міськради Микола Булатецький, як і Коваленко, міг стати кандидатом від політсили «ЧЕРКАЩАНИ». Каже, що йому пропонували вступати в їхню команду, проте він відмовився.

– Безперечно, Валентина Михайлівна є авторитетною людиною. Я думав з нею свого часу робити місцевий проект, щоб бути достатньо незалежним. Намагався будувати проект із моїми контактами, але в мене не вистачило потуг. Щоб побудувати такий проект, то треба залучити максимум. Бачу, що для цього в «ЧЕРКАЩАН» сил вистачає. Незважаючи на неоднозначність кадрового наповнення і складність процесу, проект рухається. Імпонує те, що вони виносять питання на раду політсили і вирішують все колективно. Мені вони теж пропонували вступати в команду, проте бути там не на ключових ролях я відмовився, – пояснив Микола Іванович.

Булатецький, як і інші, вбачає успішність швидкого старту політсили в тому, що там є економічно потужні люди. Але не грошима єдиними слід об’єднуватися, вважає депутат Черкаської облради Любов Майборода.

– Там люди абсолютно різних політичних переконань. А політика не може будуватись на тому, що ми всі з одного міста. Це ж не земляцтво. Так, я розумію, що заснували партію «ЧЕРКАЩАНИ» відомі аграрні бізнесмени, і сьогодні це одна з найпотужніших фінансових команд. Але підбір кандидатів… Я вважаю, що в політиці мають бути цінності. А там ідуть за бізнес-інтересами вирішувати особисті питання. Тому моє ставлення до цієї групи негативне. Це популісти. Я скептично ставлюся до місцевих проектів, які не мають зрозумілої ідейної платформи, – каже Любов Майборода.

Із цим не погоджується Павло Карась. Він наголошує, що саме на місцевих виборах вирішується організація добробуту громадян.

– І наша команда – це люди, які хочуть зробити життя в Черкаській області комфортним. Це нас і об’єднує. Для цього їм не потрібні київські кабінети. Об’єднавшись в потужну команду і отримавши довіру виборців, ми можемо змінити життя черкащан на краще. І хоч люди в нас різні, але в цьому і є демократія, – зазначає Павло Карась.

Він інформує, що по місту список кандидатів вже готовий на 95%. Проте поки не озвучується, бо йдуть певні узгодження.

Колишній член команди Вільних демократів, а потім представник «УДАРу» Нарек Казарян (на фото - зліва) тепер носить футболку з написом нової політсили. Фото з «Фейсбуку» депутата

Колишній член команди Вільних демократів, а потім представник «УДАРу» Нарек Казарян (на фото - зліва) тепер носить футболку з написом нової політсили. Фото з «Фейсбуку» депутата та з архіву сайту «Прочерк».


Водночас, експерт Максим Михлик зазначає, що агробізнесменам, які складають основу «ЧЕРКАЩАН», треба насамперед в обласну раду.

Колишній помічник екс-регіонала нардепа Володимира Зубика Сергій Любивий також був помічений в осередку партії «ЧЕРКАЩАНИ».

Колишній помічник екс-регіонала нардепа Володимира Зубика Сергій Любивий також був помічений в осередку партії «ЧЕРКАЩАНИ».

– Думаю, вони будуть у виграші, якщо більше розраховуватимуть на наступні вибори. Пройде децентралізація і будуть нові вибори. А тоді будуть реальні бюджети, важелі впливу. Ось тоді якісна місцева партія може пограти мускулами, – каже він.

До речі, дехто в новій політсилі вже бачить конкурентів, зокрема, міський голова Черкас Сергій Одарич, який пройшов з командою Вільних демократів не одні вибори.

– Наша політсила розпочиналася як загальноукраїнська, ми маємо осередки активістів у різних куточках України. Але через те, що я переїхав до Черкас, то, звісно, найвища активність ПВД спостерігається тут. І ми зараз виконуємо, по суті, такого собі ліфта для позапартійних громадян для доступу до органів місцевого самоврядування, – роз’яснює Сергій Одарич, вбачаючи тепер у команді «ЧЕРКАЩАН» «серйозних конкурентів». – У всьому цивілізованому світі немає такого, щоб доступ до органів місцевого самоврядування мали лише політичні партії, як це є в Україні. І місцеві еліти так спокійно можуть впливати на життя міст. А в нас інше законодавство. От і з’являються місцеві політсили.

 Те, що партія «ЧЕРКАЩАНИ» є інструментом для проходження у владу, підтверджує і секретар ради Черкаської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ» Олександр Коваленко.

– Це примха законодавства. Лише від партій можливе висування. Але ми не хочемо бути під ковпаком якоїсь київської партії, тому об’єдналися в партію «ЧЕРКАЩАНИ». Вступати в партію і бути партійцем не вимагаємо. Проте я не погоджуюся з критикою, нібито в нас нема навколо чого об’єднуватися. Тут не лише люди з великими статками, а є й прості громадяни, які, разом із тим, чогось досягли, мають авторитет. Зокрема, мене не можна назвати грошовитим мішком, проте я не був у Партії регіонів, я займаюся волонтерством, їздив в АТО. І ми в партії об’єднані ідеєю розвитку Черкаської області, як економічно, так і культурно, – каже Олександр Коваленко.

Як і у всіх сучасних політиків, у Олаксандра Коваленка є фото, де він займається волонтерством. Фото з архіву сайту go-otg.ck.ua

Як і у всіх сучасних політиків, у Олаксандра Коваленка є фото, де він займається волонтерством. Фото з архіву сайту go-otg.ck.ua


На прохання назвати кандидатів до обласної ради по округах, Олександр Анатолійович називає лише декілька прізвищ: це сам Коваленко, який балотуватиметься від Катеринопільського району, це аграрій Олександр Лупашко – від Городища, директор заводу з виробництва м’ясокісткового борошна Анатолій Підгорний – від Тального, директор приватного підприємства «Северин» Микола Северин – від Маньківки. Повний список кандидатів Коваленко обіцяє озвучити після партійної конференції, яка відбудеться найближчими тижнями.

Шановні читачі, зауважимо, що з наближенням місцевих виборів «Прочерк» розпочинає публікувати серію оглядових матеріалів про помітні політичні проекти, кандидатів на посади в міські голови та іншу, дотичну до виборчої тематики інформацію, не обмежуючись лише повідомленнями прес-служб чи інформацією з прес-конференцій.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #54 мурчик 24.10.2015 15:39
а мені все рівно всі продажні за копійку вдавляться хто там думае про нас простих черкащан дороги всі в дірках ціни зашкулюють подсідалися на шию всім одні чвари уи
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #53 Швець М. 15.09.2015 20:05
"Як і у всіх сучасних політиків, у Олаксандра Коваленка є фото, де він займається волонтерством. Фото з архіву сайту go-otg.ck.ua"

Коментар до фото не коректний. Як волонтер не раз був на сході у складі груп допомоги на чолі з О. Коваленко. Наступного разу запрошою бажаючих у таку поїздку - можливість побачити і розвантажити тони продуктів та амуніції. А фото, вибачте, моє, а не сайту go-otg.ck.ua"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #52 Елена 15.09.2015 13:55
Цитую Сеня Рудик:
Я як житель Черкас - ЧЕРКАЩАНИН звинуваючую "партію Черкащани" в плагіаті. Вони вкрали назву в усіх жителів Черкас. Такого нахабства ще ніхто собі не дозволяв! Ганьба! Жодного голоса ЧЕРКАЩАН за "черкащан"!!!

ПРИВЕТ ОТ ПВД,ТОЛЬКО,ДОРО ГОЙ,ТЕБЕ В ШТАБЕ ПО-ДРУГОМУ СКАЗАЛИ ЭТОТ КОМЕНТ НАПИСАТЬ?ЧЕГО НЕ СЛУШАЕШЬСЯ?НЕ ЗАПЛАТЯТ!!!! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #51 Елена 15.09.2015 13:53
ТАК ПРИЯТНО ВСТРЕТИТЬ ЗДЕСЬ БЛОГГЕРОВ ОДАРЫЧА И РАДУЦКОГО!!!!!! ВСЕМ ПРИВЕТ БОЛЬШОЙ!СКОЛЬКО СЕЙЧАС ПЛАТЯТ ЗА ВАШУ РАБОТУ НАШИ БОССЫ???ВИТАЛЯ,ВСЕ ОК?НОВЫЙ КОМП ПАПА САША КУПИЛ,ЧТО ТАК РЕЗВО ПИШЕШЬ? :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #50 Елена 15.09.2015 13:50
Цитую мюллер:
Сборная солянка рвущихся во власть толстосумов, большинство из которых беспринципные перебежчики с "ярким" политпрошлым. ещеб мелю и нетовкину туда включили

ФУУУУ!ты просто безнадежный человек,базарна я баба.не разобравшись в сути уже метлой мелешь.толстосумов там нет.Толстосумы сидят в гор совете сейчас и с такими как ты будут сидет.В ВО Черкащаны даже стутенты есть!Сначала разберись!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #49 Елена 15.09.2015 13:47
Цитую Херсонці:
Вітаємо черкащан зі створенням такого сміттєзбирально го об`єднання! До нього, як до "липкої стрічки у літній кухні", всі навозні мухи поприліпають. Тепер виборці чітко знають - де зібрався всякий непотріб: у "Черкащанах" :D :lol: :D Нехай валюша побільше їх за собою тягне!

Ты зря такое ляпаешь,не зная сути.я уверена что в жизни ты просто ноль,ничего добиться не можешь,поэтому тебе дело только писать гадости.Очень жаль тебя!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #48 Катерина 15.09.2015 12:17
А чи можливо електорату догодити в принципі? Таке враження наче щоби не було - усе не так: цей т..пий, той багатий, той бідний, ой ніхто, а цей "занадто довго в політиці". Шановні, робити може той, хто має можливості і бажання. Коли Коломойський захищав свій бізнес, то ніхто не був проти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #47 Степаныч 14.09.2015 10:40
Эти все людишки должны быть на помойке истории!
Там клейма негде ставить! А они снова во власть рвутся!
Думайте головой, за кого будуте голосовать!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #46 Сеня Рудик 13.09.2015 02:45
Я як житель Черкас - ЧЕРКАЩАНИН звинуваючую "партію Черкащани" в плагіаті. Вони вкрали назву в усіх жителів Черкас. Такого нахабства ще ніхто собі не дозволяв! Ганьба! Жодного голоса ЧЕРКАЩАН за "черкащан"!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #45 Сеня Рудик 13.09.2015 02:41
Зараз важко знайти партію з ознаками ПАРТІЇ. Але це утворення перейшло всі межі. невже Черкащани поведуться?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100