IMG_1086w Головний черкаський соціаліст Олексій Малиновський не приховує: нині він - чи не права рука Олександра Мороза. Активно підтримує лідера партії у внутріпартійній боротьбі з претендентом на місце голови Миколою Рудьковським і переконує: тільки залишивши Мороза керувати партією, можна зберегти її ідеологію й бути справжніми опозиціонерами. Інакше Cоцпартія буде опозиційною лише формально. А насправді домовлятиметься й управлятиметься владою. Попри розчарування багатьох виборців і в партії, і, зокрема, в її лідерові, Олексій Малиновський упевнений: якщо вдасться сформувати молоду команду, нагадати людям про добрі справи, підтримка серед черкащан буде. Хоча й відзначає, нині робити добрі справи стало важче. Коли був народним депутатом, було більше ресурсів…

 -  Навіть досі не всі знають, що я не народний депутат, - розповідає він. - Відчувають люди, які менше звертаються по допомогу, бо я не маю вже такого ресурсу, як раніше. Тоді була зарплата 15 тисяч і 10 тисяч – «депутатських». То тут черги були. Хоча ось сьогодні прийде жіночка зі школи для дітей  з вадами слуху. Просить проплатити деякі рахунки. То я знайду ці дві з половиною тисячі й проплачу.

"Ми розгубили голоси, бо в нас з’явилися такі люди, які не виправдали довіри"

"Ми розгубили голоси, бо в нас з’явилися такі люди, які не виправдали довіри"

Олексій Малиновський жалкує, що за браком фінансування довелося позакривати офіси в районах, бо немає з чого платити зарплату працівникам. Але, разом з тим, йому приємно, що люди його досі знають і пам’ятають.

- Завжди, коли приїжджаю в район, зі мною зустрічаються і нинішні керівники, й колишні. А недавно провів у Черкасах такий собі експеримент. Вийшов у місто  й рахував, скільки людей зі мною привітається. То був шокований: за три квартали – тридцять осіб.

Нині він з дружиною живе в Черкасах у будинку її батьків. Після автомобільної аварії, в яку потрапило подружжя, їй потрібна дороговартісна операція, а чи вдасться знайти гроші, Олексій Петрович не знає.

У інтерв’ю «Прочерку» політик зізнається: за 20 років партійної роботи трохи втомився. Але здаватися не збирається. Каже, що на виборах має намір балотуватися у Верховну Раду від Лівобережжя, де суперниками можуть бути губернатор Тулуб і олігарх Губський.

"Ми зараз працюємо з людьми в іншому напрямку – допомагаємо вигравати в судах "дітям війни"

"Ми зараз працюємо з людьми в іншому напрямку – допомагаємо вигравати в судах "дітям війни"

- Олексію Петровичу, яка ваша політична позиція зараз і чи знаходите ви спільну мову з об’єднаною опозицією в Черкасах?

- Наша конференція чітко визначила, що ми в опозиції. Ті соціальні програми, які виконує Уряд, не відповідають нашим програмним засадам. Тому єдиний контакт із владою в нас може бути лише в плані економіки. Хоча від влади готовності йти на контакт немає. Вона жорстко визначила свою позицію й чітко в цьому напрямку діє. Правильна вона чи не правильна, то вже інша річ. На мою думку, неправильна, на їхню – правильна. Але вони ні з ким не консультуються і навіть не мають бажання. Щодо об’єднаної опозиції, то, може, я ображу Леоніда Даценка, але я не бачу в цих людях опозиції. Це люди, які були вчора при владі і впливали на владу. І це просто намагання повернутися до влади й мати вплив, перш за все, там, де є гроші. Наведу приклад: у березні почалися акції протесту проти підвищення комунальних послуг. Один день збираються соціалісти і більше ніхто не приходить, на другий день – комуністи, на третій Даценко. Хіба це серйозні речі? Хоча ми всі сиділи тут і підписували спільну заяву… Тому ми зараз працюємо з людьми в іншому напрямку – допомагаємо вигравати в судах дітям війни. Консультуємо, як писати заяви, куди звертатися, і вони виграють. Більше 40 тисяч уже отримали гроші. Кажуть, що немає грошей на ці виплати, бо дефіцит Пенсійного фонду. Але ж ніколи в Кабміну їх і не буде. Тому треба або скасовувати цю виплату, або виплачувати ці гроші. А гроші знайти можна. Тільки по Черкащині можна навести десятки прикладів, де гроші пішли впусту. Скажімо, в Шполі зробили «центр  України». Лише на стоянку й знак витратили 90 мільйонів гривень. Хоч я й не будівельник, але більше 5 там не пішло. Те саме з вертолітним майданчиком у Пекарях. Немає там 95 мільйонів…

- Якщо така роз’єднаність в опозиції, то виходить, влада безальтернативна?

- Єдиний шлях виходу з нинішньої ситуації – це виборець. Як досягти цього, я не знаю, мабуть, пройде не один рік, а то й десятки років, поки молодь не зможе щось змінити в країні. Нині ситуація не міняється. Прийде той же Яценюк, симпатичний, молодий, гарно говорить, а через місяць люди будуть його клясти. Так було з Ющенком, так і зараз із Януковичем. Нічого не робить, усе навпаки. Сьогодні проблема ще й у тому, що депутати не впливають на розподіл бюджетних коштів. Якщо раніше можна було домовлятися, фінансувати важливий соціальний об’єкт, то зараз усе вирішує губернатор  розчерком пера. Він як Бог – хочу дам, хочу не дам.

Малиновський - один з небагатьох місцевих політиків, який гостро критикує "донецького" губернатора Тулуба

Малиновський - один з небагатьох місцевих політиків, який гостро критикує "донецького" губернатора Тулуба

- А коли ви востаннє спілкувалися з Тулубом?

- Давно, мабуть, десь ще перед Новим роком. Це була загальна зустріч і в нас не було контакту, бо він і не бажав контактувати. Тулуб – досвідчений керівник і управлінець, але це людина, яка не дослуховується до думки інших, навіть до свого оточення. Він вибудував свою роботу так: як скаже, так і роблять. І коло нього мало не пошепки говорять, бояться всього. Силою людей заганяють у партію. В мене керівники які були, змушені були вийти з нашої партії. Останній директор школи пішов, каже, не можу вже, дожимають – іди в «регіони» і все.

- Зважаючи на такі характеристики нинішнього губернатора, ви не шкодуєте, що свого часу жорстко критикували Черевка?

- Так, я його критикував і дуже сильно, але ми з ним завжди віталися, поздоровляли одне одного з Днем народження. Я ось і недавно його привітав. Часто були на спільних заходах. Тоді, правда, я мав інший статус, був депутатом, але все ж… Я не можу порівняти Тулуба з Черевком. До Черевка  я ставився, як і до Ющенка. Це людина-пластилін. Так, він мав силу волі, міг загрібати чужими руками, але він був демократом. І в плані бюджетних коштів, зокрема. Завжди слухав, може, робив не так, але слухав. А Тулуб – це практично диктатор. Але вони однаково неправильно роблять у тому плані, що однин розбудовував своє гніздо в Водяниках, а інший тепер на Золотоніщині.

- Багато розмов про те, що Тулуб може очолити міністерство. На вашу думку, це можливо?

- Міністерство він навряд чи очолить при цій команді. Він дійсно має серйозний вплив у Києві, але його не хочуть там бачити. Гадаю, він балотуватиметься від мажоритарного виборчого округу  на Лівому березі, оскільки має на Золотоніщині вплив. Туди й Губський хоче йти. То я думаю, може для цікавості й собі піти погратися. Додати якусь краплю на наступні вибори…

"Коли соціалісти були у Верховній Раді, то мали можливості надавати людям конкретну допомогу" (на фото - візит до Черкас голови Верховної Ради Олександра Мороза. крайній праворуч - колишній мер Черкас Володимир Олійник)

"Коли соціалісти були у Верховній Раді, то мали можливості надавати людям конкретну допомогу" (на фото - візит до Черкас голови Верховної Ради Олександра Мороза. крайній праворуч - колишній мер Черкас Володимир Олійник)

- Які прогнози ви можете зробити щодо майбутніх виборів і участі вашої партії в них?

- Черкащина - це область соціалістична. Це склалося історично ще з радянських часів. У нас є тут перспективи, якщо вдасться довести людям, що не можна бути пішаком на виборах. У нас відбуваються технологічні вибори. На минулих виборах по Соснівці мене обійшла Світлана Трофімова, яка жодного разу не була на окрузі. Її команда на кожній дільниці вибрала по 150 осіб, з якими працювала.  Я не кажу, що це фальсифікації – це технологічні вибори. А тепер люди страждають, бо нема такого депутата, який має бути. Наша біда, що люди продаються за копійки.  І наступні вибори також будуть технологічними. Вибір без вибору. От, приміром, у Партії регіонів уже черга на округи. Але все потрібно погоджувати з керівництвом партії. Навіть Губський ще не отримав погодження, бо на цей самий округ хоче Тулуб.

- Ви не відчуваєте відповідальності за те, що відбувається в країні, і як збираєтеся повертати розгублені показники?

-  Відчуваю, і саме тому ми сьогодні ведемо внутріпартійну боротьбу. Бо Мороз – той, хто відстоює ліву ідею. Ми розгубили голоси, бо в нас з’явилися такі люди, які не виправдали довіри. Але сьогодні треба шукати й висувати молодих людей. Тільки вони можуть зламати цю ситуацію. Я хочу створити в області команду з молодих перспективних людей. У нас серед таких – Олександр Радуцький. Люди розчаровані не стільки в нас, як у ситуації. Але ті речі, які ми проводили й проводимо по соціальному захисту, уже дадуть нам певну підтримку. Може, люди й позабували за цю допомогу, але ж ми їм на минулих виборах і не нагадали, бо не були готові, зокрема, й фінансово.

- Як зараз пояснити людям, чому ви брали в список кандидатів, які, зрештою, зрадили партію?

- Якщо говорити про того ж Вязьмітінова, Гуру, Єрмолова, то вони виконали зобов’язання перед партією. Кажу відверто: вони забезпечили процес. Так, трохи я помилився у Вязьмітінові, але більше мене здивував Володимир Олійник, бо це він мені його підсунув. Але це теж політичний досвід. Коли не маєш нічого, а треба забезпечити результат, то ми змушені були брати їх у списки. І ми цей результат забезпечили. Той же Тихомиров продався, здобув собі блага… Але, на жаль, така система. Вона не дає контролю над депутатом. Я часто буваю у Верховній Раді й можу порівняти: якщо раніше депутат – це була особистість, то зараз вони сірі, як мишки. Зарплати великі, депутатські великі, гроші непідконтрольні… І хто в регіони їздить? Навіть Сергій Терещук менше став їздити… Узагалі, зараз у Верховній Раді приймають явно лобістські закони. І коли я відмовляюся його підтримувати, а закон проходить, то я вже знаю ціну цього закону…

Офіс черкаських соціалістів знаходиться у окремому приміщенні в центрі Черкас. Були плани залучити інвесторів для спорудження на цьому місці сучасного офісного центру, але ці ідеї довелося відкласти. За словами Олексія Петровича - "до кращих часів"

Офіс черкаських соціалістів знаходиться у окремому приміщенні в центрі Черкас. Були плани залучити інвесторів для спорудження на цьому місці сучасного офісного центру, але ці ідеї довелося відкласти. За словами Олексія Петровича - "до кращих часів"

- У міській раді, на вашу думку, яка ситуація? Так само лобіюються чиїсь інтереси? Як ви оцінюєте роботу мера Одарича?

- Теж деякі речі лобіюються, без сумніву. От хоча б Європейська площа. Там що, зробили сквер? Там зробили стоянку, бо це комусь потрібно. А Соборна площа? Жодного дерева – хто там буде сидіти з людей? Щодо Одарича, то я завжди шаную людей, які мають прогресивні свіжі ідеї. В нього цих ідей достатньо, а команди немає. Взяв Любу Майбороду в команду, я її знаю з радянських часів, і казав, що вона нестійка по характеру людина…

- Як ви загалом ставитеся до нинішніх депутатів від Черкащини? Яка в них перспектива бути знову депутатами і хто йтиме у Верховну Раду з черкащан?

- Сергія Терещука давно знаю і Сергія Пачесюка давно. Терещук, гадаю, піде на округ в Уманському регіоні. Пачесюк, думаю, не піде. Із тих, хто піде й добиватиметься дозволу, - це Губський. Не знаю, чи піде мер від Черкас, але технологічно він може пройти. Бобов піде у своїх краях на Корсунщині. Йому буде дуже важко, і для мене це буде об’єкт для критики. В мене на нього достатньо матеріалів.

-  Що можете спрогнозувати в Черкасах та області восени?

- Соціальний вибух певний буде. Опозиція буде шуміти. Будемо, звісно, запрошувати того ж Даценка спільно виступати. Але вони не завжди вміють себе поводити…  Соціальна напруга зростатиме. Гадаю, буде чистка серед губернаторів. За моєю інформацією, десь осіб десять можуть зняти з роботи. І не просто зняти, а ще й пару посадити  в тюрму. Януковичу треба шукати позитив, єдиний – це боротьба з корупцією. Я тільки дивуюся, чого так непрофесійно діють із Луценком і Тимошенко. Давно треба було закрити цю справу й посадити. Луценка за те, що замовляв всілякі комунікації міністерства у фірми, якою керує його дружина. А Юлю – за банки. 50 мільярдів, які були спрямовані на рефінансування банків, фактично розкрадені.

- У вас є друзі серед депутатів?

- Колишні депутати серед друзів – Чижов, Віктор Тимошенко. Він, до речі, дуже мені допоміг після аварії. У мене близькі друзі – ще зі студентських років залишилися. Це ті люди, на яких я можу покладатися.

реклама

Коментарі  

 
+4 #12 Реализм 11.08.2011 08:53
ТоварищЬ Алексей насмешил господина Сергея и обидел пана Владимира.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #11 Читач 09.08.2011 10:18
Цитую Мамалига Володимир:
Щось Олексій Петрович не згадує про своє бізнесове минуле, ресторан "Зимовий сад" та друзів-бізнесменів, які у 2006 пройшли по спискам СПУ.


Оарич нікчорту, Тулуб не такий, Янукович все не правильно робить, бізнесмени усі на на брудних грошах сидять, політики і депутати всі продажні, не тримаються за минуле, черкащани холуї і шавки, читачі форуму онаністи.
Пане Володимире, дозвальте набрати мужності і запитати, хто ваша команда? Звісно якщо не секрет і не стидно дати відповідь.
Чи Ви сам собі Муамер Каддафі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #10 Мамалига Володимир 08.08.2011 23:00
Щось Олексій Петрович не згадує про своє бізнесове минуле, ресторан "Зимовий сад" та друзів-бізнесменів, які у 2006 пройшли по спискам СПУ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #9 Дирчик 08.08.2011 19:33
Товарищи,спите спокойно.И пусть не потревожат ваш сон никакие выборы,ибо не видать вам успеха как собственных ушей.Продано было все!АМИНЬ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #8 Недалекое прошлое 08.08.2011 17:40
За "кулисами" социалист Сашко Рыбченко. 2005-2006 А.Рыбченко советник министра МВД Ю.Луценка при УМВД в Черкасской области.
Алексей Петрович, а этот редкий *** также от В.Олейника?
А может быть А.Малиновскому неизвестны масштабы люстраций и политических репрессий, которые проводил в области его соратник по кличке "Рыба"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #7 социалист 08.08.2011 16:01
А скажи ка Леха Малиновский, а где ныне социалист Вязьмитинов, который стал замом главы облрады по вашей квоте? Как у тебя Леха с моралью, так как у твоего другана Пельменя? Или ты не такой, а он и место у социалторговцев (харошее название для вашей партии) купил?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #6 Фелікс 08.08.2011 13:41
малмновський! Твої наміри балотуватись у ВРУ свідчить про абсолютну відсутність совісті і моралі! Адже після того, як ти із своїми однопартійцями : калашником, Радуцьким, Задорожньою та Паливодою продався бродському і одаричу, забудь про своє ім"я! Ти тепер - раб одарича та продавець Черкас і черкащан! ГАНЬБА!!!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #5 Знающий 08.08.2011 11:47
Касательно: "де суперниками можуть бути губернатор Тулуб і олігарх Губський" - думаю,что Тулуб не будет баллотироваться в ВР! Он был нардепом до своего назначения и мог им остаться и сейчас и в будущем, но он выбрал место губернатора,поэ тому его выдвижение в ВР сомнительно! Касательно тех,кто предал партию, а почему не сказал про Радуцкого, он ведь формально тоже предал баллотируясь от команды Одарыча?! Хотя наверное на 2 фронта работает как и все, про запас,так-сказать! И своим и вашим, и споём и спляшем! Касательно участия соцпартии на следующих выборах,то дело очень темное и непонятное.Для участия нужна поддержка власти (или чтобы не трогали,хотя-бы) и капитал.Если соцпартия в оппозиции соответственно поддержки власти нет.Да и "крупных" олигархов,котор ые могли бы "протянуть" партию в ВР,в соцпартии тоже нет.Из видных фигур только Мороз и тот уже сдал позиции практически потеряв контроль над партией!Разве,ч то можно надеяться,что люди будут голосовать против власти и выберут их!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #4 Семен Семенович 08.08.2011 09:43
Петровичу,ваша пісня давно проспівана.А фальцетом співати зараз не модно.Не рвіть голосові звязки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+26 #3 Макс 08.08.2011 09:42
А тебя Малиновский ненужно посадить, может замениш место Юли?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100