IMG_2626 Щоб утримувати заклад, треба 40 мільйонів гривень на рік.

Шестирічна Каріна Ансімова із Золотоніського району разом із мамою уже п’ять днів лікується у офтальмологічному відділенні обласної дитячої лікарні. У їхній палаті – два ліжка та шафа. Поруч – душ та туалет, розраховані на пацієнтів двох палат.

- Коли ми звернулися до лікаря, нас відразу направили в цю лікарню, - розповідає мама – Леся Ансімова. – Ми тут перші пацієнти.  Порівняно з усіма медичними закладами, де я була, тут найкраще. І палати хороші, і те, що є душ – це дуже добре. Харчування теж подобається. Тут ще є діти, моя з ними грається…

Леся Ансімова з донькою Каріною – перші пацієнти лікарні

Леся Ансімова з донькою Каріною – перші пацієнти лікарні


Про те, що в новій лікарні – таки комфортно, говорять і інші пацієнти. Будівля вражає своєю масштабністю та ремонтом. Нові меблі, нові двері у палати та кабінети і довгі світлі коридори… Утім, поки що напівпусті. Аби довести, що заклад таки працює, обласна влада організувала у вівторок екскурсію для журналістів. Показував і розказував начальник головного управління  охорони здоров’я та медицини катастроф ОДА Володимир Брожик. Головний лікар закладу Сергій Марков камер і запитань старався уникати, а що казав – то дуже тихо і російською мовою.

Начальник головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Володимир Брожик і головний лікар обласної дитячої лікарні Сергій Марков готові показувати журналістам лікарню

Начальник головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Володимир Брожик і головний лікар обласної дитячої лікарні Сергій Марков готові показувати журналістам лікарню


Нині тут перебуває 68 пацієнтів. Загалом у закладі 325 ліжок. Фактично з п’ятниці функціонують п’ять відділень. Три переведено з обласної лікарні, два – з міської дитячої лікарні. Володимир Брожик обіцяє: до кінця тижня тут буде ще 5 відділень.

«Перше, друге і компот»

Екскурсію розпочинаємо з харчоблоку. Дорогою пан Брожик хвалить медичний заклад.

- У кожній палаті є відповідні умови – санвузол, душ. Кожна мама з дитиною перебуває окремо. Лікарня унікальна тим, що нам вдалося закупити найновітніше обладнання, деякі зразки є лише в одному закладі України – нашому.

У приміщенні харчоблоку пахне їжею. Підрозділ працює із п’ятниці.

Харчоблок. Теж унікальний

Харчоблок. Теж унікальний


Шеф-кухар Валентина Чемерис розповідає: починали з двох пацієнтів, а нині по плану 41 порція вечері.

- Меню розробляємо відповідно до затверджених дієт, - каже Валентина Миколаївна. – Поки пацієнтів мало, то за трьома видами – загальна дієта, діабетичне харчування і для дітей до року.

Кухар зачитує меню: на сніданок – молочний суп або каша та салат, обід включає перше, друге і компот. На полудник – молоко, сік та випічка, а на вечерю – друге і салат.

Шеф-кухар харчоблоку Валентина Чемерис розповідає, що готують маленьким пацієнтам

Шеф-кухар харчоблоку Валентина Чемерис розповідає, що готують маленьким пацієнтам


Пані Чемерис показує обладнання. Хвалиться, що в жодному лікарняному відділенні такого немає.

- Пароконвекторні шафи, гадаю, навіть не в усіх готелях є, - запевняє.

Володимир Брожик демонструє холодильну камеру для відходів. Каже: це дотримання європейських стандартів.

«Дітям від Героя України»

Далі журналістів ведуть через внутрішній двір. Дорогою Володимир Брожик розповідає: коли заклад відкривав Президент Віктор Янукович, то це було з нагоди закінчення всіх будівельних робіт. Але ж ще пуско-налагоджувальні роботи, має бути запущене все медичне обладнання, медперсонал повинен навчитися на ньому працювати…

- Такої території не має жодна дитяча лікарня в Україні. І такого майданчика дитячого теж нема, -  не без гордості зауважує пан Брожик, коли проходимо повз майданчик із красномовним написом «Дітям Черкащини від голови обласної державної адміністрації, Героя України С.Б. Тулуба». – Он у нас киснева станція, яка забезпечує виробництво медичного кисню…

«Такого дитячого майданчика немає в жодному медичному закладі України», - запевняють журналістів

«Такого дитячого майданчика немає в жодному медичному закладі України», - запевняють журналістів


На вході в головний корпус журналістів запевняють: покажуть увесь шлях, яким іде пацієнт.

У приймальному відділенні чергує медсестра. Тут 7 окремих блоків, що дає змогу одночасно приймати 7 пацієнтів, які можуть перебувати до встановлення діагнозу навіть 2-3 доби.

Чергова медсестра в приймальному відділенні

Чергова медсестра в приймальному відділенні


Дорогою до інших відділень доводиться обходити складені та запаковані в плівку меблі. Робітники щось монтують – судячи з усього, складають шафи.

- Не все ще закуплено. Щоб удосконалюватися, треба вкладати кошти… - каже пан Брожик. – Завтра я їду в міністерство, аби остаточно узгодити всі документи, і після цього до кінця тижня ми переведемо сюди  ортопедо-травматологічне відділення, травмпункт, дитячу хірургію, неонатальний центр і реанімацію.

«Брендове» обладнання

Журналістам демонструють сучасний рентгенапарат.

- Фірма «Тошиба», брендове обладнання, його вартість – 4,5 мільйона гривень. Дозволяє забезпечити пацієнтів рентгенологічними обстеженнями будь-якого рівня. Уже є зроблені знімки і фахівці як наші, так і київські, підтверджують, що це один з найсучасніших апаратів на сьогоднішній день, - хвалиться Володимир Брожик.

Рентгенапарат вартістю 4,5 мільйона гривень

Рентгенапарат вартістю 4,5 мільйона гривень


Показують унікальне обладнання і в клініко-діагностичній лабораторії.

- Наша лабораторія коштує десь 5 мільйонів гривень. Це нове обладнання, сучасні автомати й напівавтомати, які можуть робити аналізи не тільки для цієї лікарні, а й для інших регіонів України, - каже Брожик.

Завідувач клініко-діагностичної лабораторії Людмила Томіленко запевняє: тут зможуть робити всі аналізи, за якими доводиться їхати в Київ чи звертатися в приватні лабораторії.

- Ми отримали дійсно новітню апаратуру, можемо робити дослідження крові за двадцятьма параметрами. Є німецькі ферментні аналізатори, - коментує завідувач.

Журналістам демонструють стерильну ручку на лампі в операційній

Журналістам демонструють стерильну ручку на лампі в операційній


Деякі апарати демонструє журналістам і головлікар Сергій Марков.

- Оце навіть я знаю, як називається – термошейкер, - показує один з них.

Ще один унікальний апарат показує в. о. завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії Максим Босенко:

- Такого апарату в Черкасах ще не було, він дозволяє працювати з усіма медичними газами, які існують, і проводити найбільш передові анестезії та наркози.

Максим Босенко показує унікальний апарат для проведення наркозу та анестезії

Максим Босенко показує унікальний апарат для проведення наркозу та анестезії


В операційній демонструють лампи.

- Тут стерильна ручка: кожен хірург може потягнути й сам відрегулювати рівень освітлення, - береться за ручку лікар, але та відпадає і падає на підогу.

40 мільйонів на рік

Нині, за словами Володимира Брожика, у лікарні працює 300 фахівців. До кінця тижня буде ще 300.

- Ми запросили близько 30 інтернів, які тут працюватимуть. Сподіваємося, що молоді кадри привезуть сюди нові технології. Плануємо також запросити фахівців, які б навчали наших медиків, - каже пан Брожик.

Він розповідає: до кінця року заклад уже забезпечений фінансуванням, медикаментами. Утримання закладу протягом 4-х місяців потребує десь 12 мільйонів гривень. На рік він обійдеться у 37- 40 мільйонів.

Утримання нової лікарні вимагає щорічного фінансування у розмірі 40 мільйонів гривень

Утримання нової лікарні вимагає щорічного фінансування у розмірі 40 мільйонів гривень


- Це і зарплата, і комунальні послуги, і медикаменти, і харчування, - коментує Володимир Леонідович. – За дорученням Президента, поставлене завдання впроваджувати новітні медичні технології, тому ми сподіваємося на підтримку держави і виділення бюджетних асигнувань. Оскільки заклад має державне значення, буде міжрегіональним, то ми сподіваємося на підтримку…

Головний медик області не втомлювався повторювати, що заклад унікальний, і зазначив: «голова облдержадміністрації, Герой України Сергій Борисович Тулуб поставив завдання, щоб  не з Черкас у столицю їздили лікуватися, а зі столиці до нас…»

реклама

Коментарі  

 
+10 #7 Kotovsky 22.09.2011 17:15
:cry: Для чого цей роздутий чиновник (Брожик) розказує про вартість тих "унікальних" аппаратів? У "нього", ніби-то, не вистачає грошей на лікування хронічних хворих!!! Тепер зрозуміло чому! Його треба пожаліти: нездійсненна місія - запустити цього монстра і при цьому не розвалити всю медичну галузь міста та області. При хронічній недофінансовано сті медичної галузі йому потрібно НА УТРИМАННЯ лікарні 40 мільйонів гривень. А на ліки?! На перебування пацієнтів в лікарні?! Це ж обласна лікарня - відповідно в ній мають перебувати діти-пацієнти з всієї області, а раз так - з кимось із батьків. Що їм накажете робити? Як проіснувати тут поки дитина на лікуванні? В яких умовах? Дівчинці з Золотоноші тутешні умови видаються чудесними, а от як її матері? Може зараз, коли напівпусті корпуси лікарні, матерям виділять дитячу койку біля дитини, а що буде коли лікарня "запрацює на повну"? Здається, що Брожику на всі ці дрібниці наплювати - надто переймається власною кар'єрою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #6 Титаренко 22.09.2011 11:20
Лікаря побудована у дусі традицій марнотратства та гігантоманії. :sad: Як індустріалізаці я постала "завдяки" голодомору, так і ця лікарня похоронить медицину Черкащини..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #5 Обиватель 22.09.2011 11:12
В связи с этим..сериал "Интерны"продолжат снимать на базе нашей областной детской больницы
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Доктор 22.09.2011 10:44
У нас легче посадить анестезиолога с тиопенталом, которого 10 гр флакон подкалывать каждые 5 мин чем закупить газы и оборудование
Рабы дешевле
Я прикалываю, чтоб в штатах так анестезиолог сидел. Уже б разорились платить ему.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Доктор 22.09.2011 10:39
Флакон севофлюрана 200 баксов
Если в других странах его выгодно покупать, так как больные просыпаются быстрее и доктор может уйти. Работа доктора очень дорогая, поэтому газ дешевле купить. А у нас доктор за полмесяца столько не получает
В штатах 30 мин работы анестезиолога стоят как неделя нашего
Купят флаконов 100 по баксов 500 при стоимости в 200
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Український сАмашедший 22.09.2011 10:27
оце на всю лікарню один пацієнт? Шось на фото крім лікарів та обслуговуючого персоналу нікого нема
Патьомкінскі дєревні?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #1 Kotovsky 22.09.2011 09:59
А мене дуже цікавить таке - а чи всі ці дива діагностики будуть безоплатними? Ні для кого не секрет, що УЗД в дитячій лікарні, наприклад, коштує приблизно гривень 50-70, я вже не кажу про всякі МРТ, КТ, звичайнісінькі рентгенівські знімки і так далі. Чи тепер відбивати витрати на відкриття прийдеться пацієнтам?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100