реклама

реклама

Черкаси – місто патріотичне, 17-та школа – одна з найкращих. А от на поведінку вчительки, яка кричала на учнів, потрібно належно відреагувати. Ці тези невтомно повторювали під час наради в міській раді 13 грудня педагоги, політики та представники влади.

2

Для того, щоб заспокоїти розбурхану українську громадськість і створити для столичних телеканалів бажану картинку, в Черкасах провели показову нараду, під час якої директори шкіл один за одним розповідали про цьогорічне різке збільшення виділених для шкіл коштів, а також про те, на які потреби вони ці кошти витратили.

Сімнадцятим, як і належить, виступав директор школи №17 Дмитро Бунякін. Після його короткої промови, в якій ішлося, зокрема, про патріотичне виховання і допризовну військову підготовку, на 45-ій хвилині наради, міський голова Анатолій Бондаренко, нарешті перевів розмову на тему, яка всіх цікавила:

3

– Щодо ситуації в 17-ій школі, яка розбурхала соціальні мережі, ви вжили якихось заходів? – ніби між іншим запитав мер у директора департаменту освіти та гуманітарної політики міськради Марини Бакланової. – Бо я тут бачу журналістів – їм, я так розумію, цікаво. Чи працювала комісія, чи отримав хтось дисциплінарні стягнення?

Марина Леонідівна коротко розповіла про суть справи, яка викликала скандал. Нагадаємо, його спричинили аудіозаписи з уроку в черкаській школі №17 учительки англійської мови Наталії Макаренко, яка гучно сварила учнів російською мовою, згадуючи при цьому «советскую власть». Оприлюднення записів викликало серед учнів, батьків та громадськості неоднозначну реакцію.

5

Також Марина Бакланова розповіла про реакцію свого департаменту, який створив для вивчення справи комісію. Представники комісії побували у школі, поспілкувалися з батьками, зібрали необхідні пояснення, після чого подали Баклановій доповідну записку. На цьому Марина Леонідівна сподівалася закінчити, але відразу кілька голосів у залі попросили оприлюднити результати роботи комісії.

– За результатами діяльності комісії пропонується вчительку звільнити, а директору школи винести догану, – відповіла директор департаменту.

Після цих слів до розмови підключився міський голова:

– Тоді будемо вирішувати. Бо нам ось і міністр, і заступники міністра дзвонять. Я хотів би, щоб вони телефонували, щоб поцікавитися, чи не потрібно нам у школах провести ремонти, як наповнюється наш бюджет, а не по таких речах... Насправді, я думаю, кожен повинен займатися своєю справою. Ми ніколи не втручалися в навчальний процес, але, думаю, випадок, який стався, потребує нашого реагування. Я хотів би, щоб у департаменті з’ясували, чому такі випадки можуть статися. Ми поважаємо думку міністрів і заступників міністрів, але як органи місцевого самоврядування будемо діяти відповідно до законів! – наголосив Анатолій Бондаренко. – Ми зробимо все, щоб таких інцидентів не було. Але, на жаль, сьогодні їх тисячі, й у багатьох містах.

Після цього випадку журналісти зі столичних телеканалів і батько дівчинки із класу Наталії Макаренко Дмитро Шакін почали вимагати в Анатолія Бондаренка уточнень: чи вважає він, що такі випадки травмують дитячу психіку, чи можна якось виправдати згадки про «любов до совєцкої власті» та цитування Дмитра Медведєва тощо.

1

Зі свого боку Анатолій Бондаренко наголосив, що підвищення голосу під час уроків засуджує, що інцидент із учителькою буде ретельно вивчений, і всі, хто винен, будуть покарані відповідно до закону. Водночас він додав, що треба розуміти і важку працю вчителів, які отримують за неї копійки.

– Я брав участь у волонтерському русі, патріотично налаштований. Сподіваюся, ви не маєте сумнівів, що я адекватно відреагую? – запитав міський голова Дмитра Шакіна.

– Я у цьому впевнений, – відповів той. – До вас питань немає.

А секретар міської ради Олександр Радуцький додав:

– Це – проблема не одного міста, а всієї країни, – наголосив він, маючи на увазі надмірну емоційність учителів і неправильний добір ними слів. – Якщо вчитель десь оступився, можливо, потрібно й покарати, але не катувати і не створювати інцидент на всю Україну. Давайте попросимо міністрів, щоб вони створили належні умови для навчання наших дітей, подивилися, наскільки діти навантажені та якими предметами.

Відтак слово взяв депутат обласної ради від ВО «Свобода» Юрій Ботнар, який дізнався про нараду від одного з журналістів.

– Ця школа мені не чужа. Вона – основна на тому окрузі, де мене обрали виборці, – зазначив пан Ботнар. – Однозначно неприпустимою є поведінка вчителя Наталії Макаренко... Тому ми вимагаємо її звільнення. Крім того, поки вона не пройде якогось психологічного обслідування, можливо, їй не можна займатися педагогічною діяльністю... Треба рішучо припинити цькування тих дітей, які порушили питання щодо поведінки цієї вчительки... Наступне питання – щодо тих інсинуацій, які почали поширюватися останнім часом. Я хотів би стати на захист нашого козацького міста і цієї школи. Називати 17-ту школу «пристанищем сепаратизму» вкрай безглуздо. На жаль, такі випадки трапляються не тільки в цій школі й не тільки в нашому місті. 17-та школа проводить багато заходів національно-патріотичного виховання. Починаючи з 2014 року збирає тонни допомоги й тисячі гривень грошей для фронту. У школі є патріотичний музей. Є повна взаємопідтримка, взаєморозуміння щодо національно-патріотичного виховання в цій школі з директором. Ми зараз навіть плануємо сформувати тут гурток національно-патріотичного виховання. 17-та школа, маючи нормальний викладацький склад, нормальну й адекватну адміністрацію, нашу допомогу, може стати флагманом національно-патріотичного виховання.

4

Позицію департаменту Юрій Ботнар назвав правильною. «Ми залишили Радянський Союз, але, на жаль, Радянський Союз не залишив багатьох із нас», – підсумував депутат.

Після цього учасники наради перейшли до школи №18, а більшість журналістів залишили залу засідань. Відтак виступили директори шкіл № 19, 20, 21, 22. Директор школи №22 Руслан Ткалич згадав, зокрема, про засоби масової інформації – Руслан Володимирович не бачив жодної передачі, де про педагога казали б щось позитивне.

– Педагогів завжди товчуть, незважаючи на те, що ми працюємо в складних умовах, в умовах соціальної напруженості. Хотілося б, щоб засоби масової інформації піднімали авторитет і престижність нашої роботи, – наголосив директор школи.

Але інші учасники наради, вочевидь, побачили інші передумови для розгортання скандалу. Так, депутат від Партії вільних демократів Олександр Згіблов, навпаки, вважає, що навчальний процес занадто закритий. На його переконання, варто було б установити в класах відеокамери, щоб учителі могли наводити на своє виправдання відеосвідчення про поведінку учнів.

Іншої думки виявився Олександр Радуцький, який вважає, що педагогіка не сумісна зі шпигунством. Він закликав департамент освіти та гуманітарної політики вжити заходів для заборони учням користуватися на уроках смартфонами.

А міський голова Анатолій Бондаренко попросив педагогів не провокувати неприємних інцидентів, я якщо вони виникають, намагатися якомога швидше їх погасити.

– Я закликаю вчителів застосовувати у викладанні українську мову, – сказав мер. – Та ситуація, саме заради якої, будемо відвертими, ми сьогодні зібралися, вимагала реагування. Будь ласка, в подальшому реагуйте. Потрібно діяти на випередження. Вчителька мала на другий день вибачитися – й інцидент було б вичерпано. А не залучати адвокатів.

Анатолій Бондаренко навів приклади інших інцидентів, які траплялися в місті, але не спричинили всеукраїнських скандалів. Їх було врегульовано завдяки адекватній поведінці керівників закладів.

Після цього почали заслуховувати директорів інших шкіл від 23 до 36.

– Я б хотів, щоб ми більше не проводили таких нарад, – наостанок звернувся до залу міський голова. – Якщо такі ситуації виникають, вирішуйте їх на місці, оперативно реагуйте. Будьте керівниками!

реклама

Коментарі  

 
+2 #32 Небайдужий 09.01.2017 07:08
"Отсюда и школьное мордование, непонятное родителям. Определенное ежедневное время начала занятий – потому что на работу во взрослой жизни тоже придется ходить с утра, а не по настроению. Определенная продолжительнос ть урока – потому что придется отсиживать на работе «от» и «до» в связи с особенностями коллективного производства (бухгалтер не имеет права сделать все до обеда и свалить в три – потому что в шесть может прискакать взмыленный менеджер за счетом-фактурой). Определенные отношения ученика и учителя – потому что производственну ю иерархию придется тоже усвоить на всю жизнь, и не задаваться вопросом «почему начальник раскомандовался ?» И так далее"(с)
http://gorky-look.livejournal.com/111885.html

А тільки ж ви такі комменти однак не пропустите((((( ((((
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #31 Небайдужий 09.01.2017 07:07
"Конечно, неправы были обе стороны. Одна слишком долго ходила в розовых очках, другая попыталась их снять, разбив прямо на лице. Но, действительно, многие не понимают – чем на самом деле занята государственная школа, кто является заказчиком и бенефициаром учебного процесса, и в чем заключен, собственно, бенефис.
Так вот, образование (в смысле научение) и воспитание являются всего лишь инструментами, а вовсе не целью школы. Цель же – подготовка ученика к жизни в обществе, и к посильному участию в производственны х цепочках и социальных группах"(с)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #30 Небайдужий 09.01.2017 07:03
"Бюджет это вряд ли потянет, однако преподаватель, персонально для Коли, может посоветовать учителей-надомников, и озвучил цены. После чего мама упала в обморок. Полежав немного в обмороке, она встала, побежала жаловаться к директору, потом в РайОНО, потом в ГорОНО – но учителю, как я уже говорил, было все до спины, и история закончилась ничем. По крайней мере, для учителя. Потому что бедность и отсутствие карьерных перспектив защищают нищих учителей от превратностей судьбы лучше легендарного щита Джян бен Джяна"(с)
http://gorky-look.livejournal.com/111885.html
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #29 Небайдужий 09.01.2017 07:02
"А в качестве подтверждения своих слов, предложил мамаше Никифоровой провести открытый урок с родителями. И ставил в заклад шесть кило зарплатной моркови за март-апрель, что Коля потеряет интерес к занятию и полезет под парту уже на второй минуте матча, даже если урок будет вести клоун, одновременно жонглирующий котятами и пускающий огонь из жопы.
Мамаша, видимо, кое-что знала о своем отродьи, поэтому пари не приняла, а заявила, что ее сын уникальный, и требует особого подхода, к которому у местных шкрабов нет ни таланта, ни призвания. Учитель пожал плечами, и сообщил, что учитывая количество учеников в школе и число предметов, одному учреждению потребуется около шестидесяти тысяч учителей для индивидуального подхода к каждому коле.
(с)
http://gorky-look.livejournal.com/111885.html
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #28 Небайдужий 09.01.2017 06:59
"Давайте, предложил учитель, проведем родительское собрание, где сообщим остальным родителям, что в классе нормальный один только Коля, а остальные двадцать семь учеников, которым он мешает учиться – ненормальные дебилы. Поскольку тупо и незатейливо занимаются, не страдают гиперактивность ю в экстремальной форме и не пытаются во время урока под партой рисовать мелом или гонять жука в коробке. Пусть все они идут во вспомогалку, а Коля останется один в классе"
(с)
http://gorky-look.livejournal.com/111885.html
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #27 axabnrg 27.12.2016 17:56
Ще одна спроба врегулювати питання об’єднання громад і зміни меж районів:
http://decentralization.gov.ua/news/item/id/3916
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #26 Олекса 15.12.2016 23:09
Організатори дійства з глузду з'їхали. А Радуцький був таким завжди?!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #25 Не помітили головного 15.12.2016 22:46
Почитав тут усе написане і сумно мені стало. Театр абсурду! І ніхто не помітив головного: в українському, нібито козацькому, місті, на 26 році Незалежності України, під час війни з Росією, на якій гинуть і черкащани, п"ятикласники нібито української крутої школи обізвали дівчинку УКРАЇНКОЮ, вважаючи, що це образливо. Це вирок школі, владі і усім нам...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #24 Петрович 15.12.2016 21:25
Подивіться на досвід викладача англійської Ганни Дудич із Кропивницького, яка зараз претиндує на мільойн як кращий викладач
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #23 RATM 15.12.2016 17:21
Ой come on ! В каждом втором классе каждой первой школы такое творится, даже почище. Ну, уволите вы этого учителя и что ? Общая ситуация не изменится. Это двусторонний процесс: дети тупые и невоспитанные - учителя хамовитые и несдержанные.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100