реклама

реклама

Пенсіонерка з Черкас Ніна Брижко виховує хворого на ДЦП хлопчика.


 

Стасика взяла з дитячого будинку «Малятко» 4 з половиною роки тому. Скоро їй 66. Про те, чому дитину залишили батьки, говорити не хоче. Каже: побачила Стасика в дитбудинку і в душі наче щось перевернулося. А тим паче, коли почула, як дитину назвали безнадійною.

– Він дуже відрізнявся від інших. Ротик відкритий, ніжки нерухомі. У нього долоні були, як підошва, бо на них ходив… Навіть досі мозолі позалишалися.  Мені сказали, що місце цієї дитини – у будинку інвалідів. Коли я уявила, що він залишиться сам на сам з таким майбутнім, у мене в душі виник протест. І я вирішила, що це не доля для дитини – повзати. Хлопчик повинен ходити, – згадує Ніна Архипівна.

Пенсіонерка не приховує: коли озвучила своє рішення взяти під опіку Стасика, багато хто її не зрозумів, а багато хто і засуджував. Та й самій було страшно. Бо як поводитися з хворою дитиною, навіть гадки не мала.

– У мене двоє дорослих дітей, є вже онуки і правнучок. Звісно, я переживала, що в такому віці можу не впоратися. Але дозволу ні в кого не питала. Це було моє  рішення і відповідальність була на мені, – каже жінка.

«Спочатку малював тільки рисочки»

Ніна Брижко живе в 1-кімнатній квартирі у черкаській малосімейці. У невеличкому коридорі ледь поміщаються інвалідний візок та ходунки. 8-річний Стасик сидить на дитячому стільчику сам. Ніна Архипівна взуває його в черевички.

– Зачекайте, зараз я його чимось займу. Стасику, ти будеш малювати чи будувати? – садить хлопчика за письмовий стіл.

– Малювати, – вмощується малий. Але побачивши, що з коробки йому дістають кольоровий конструктор, тягнеться за ним.

– От він так: побудує, порозламує, потім знов збирає… Малювати любить дуже. У нас якось пожежа була в будинку і прямо вогонь знизу палахкотів. У вікно видно було. То він довгий час після цього малював вогонь, вирізав. А спершу тільки рисочки міг проводити, – розповідає Ніна Брижко.

Ніна Архипівна показує зошити і щоденники Стасика. Вони списані рівним почерком, навіть не скажеш, що належать дитині з таким діагнозом. Навчається хлопчик удома.

– Ось подивіться, десятки і дванадцятки, – хвалиться пенсіонерка. – А англійську як швидко схоплює.

Ніна Брижко хвалиться шкільними успіхами своєї дитини

Ніна Брижко хвалиться шкільними успіхами своєї дитини

Просить Стасика продемонструвати свої знання. Той вправно починає рахувати англійською. Каже, що улюблені його предмети – математика, рідна мова і англійська.

«Що ти мене трудиш та трудиш?»

Такі результати, каже жінка, далися за роки наполегливої праці. Хоча, узявши дитину, анічогісінько не знала про ДЦП і про методи лікування.

– У той же день, як я забрала Стасика з дитбудинку, я пішла в поліклініку до невролога і сказала: оце моя дитина, ось документи. Що мені робити? – згадує жінка. – Спершу нас направили на лікування в реабілітаційний центр «Астра». А далі почала сама шукати різні методики.

Ніна Архипівна не має ні медичної, ні педагогічної освіти. Закінчила технікум і все життя пропрацювала в торгівлі. Але тепер її знанням про те, як ставити на ноги дітей з ДЦП, можуть позаздрити і фахівці. Бо їх вона опанувала не лише теоретично, а й на прикладі своєї дитини.

– Кожна наша гра, кожне заняття, кожен рух спрямований на розвиток. Йому не можна сидіти довго, треба робити щось, стояти, ходити. Я змушувала його. А мені дорікали, мовляв, чого ти мучиш дитину, – каже жінка. – Та він і сам інколи навіть сердився. Бо за 4 роки не звик до занять, а тут відразу навантаження. Де ідемо, я його за щось «зачепила» і хай стоїть. А тоді пройшли трохи – знов постояв. Там десь аби виліз, там присів – усе щоб у русі.  А додому прийшли – ще читати, ще рахувати. Він якось не витримав і каже: «Що ти мене трудиш та трудиш…», – усміхається бабуся.

Не раз возила хлопчика в санаторії та реабілітаційні центри. Коштами, каже, допомагали небайдужі люди. Там скуповувала безліч медичної літератури, вивчала вправи. Але дитині потрібна була операція, бо м’язи не встигали розвиватися за кістками і Стасик не міг розпрямити ноги. Таку операцію робили в Євпаторії.

– Ми були там ще у квітні минулого року. Але коли нам виписали рахунок на операцію і лікування за 90 днів, як це було потрібно, я зрозуміла, що сума для нас непосильна, – згадує жінка. – Хтось порадив звернутися в «Критичну точку». Після того, як вийшов сюжет, про нас написала ще й газета «Факти». І ось тоді почалися дзвінки. Люди допомагали грішми. Таким чином, нам вдалося назбирати необхідну суму, і восени хлопчика прооперували.

Ніна Архипівна розповідає: люди телефонували з усієї України, та що дивно, з Черкас відгукнулися одиниці.

– Мене вразило, що дзвонили чоловіки, висловлювали своє захоплення. Дарували гроші, іграшки. Один чоловік приніс телевізор…

Ніна Архипівна показує спеціальні шкіряно-металеві апарати з прикріпленими черевичками. За їх допомогою Стасикові вирівнюють ноги. Це важко, бо за три місяці, проведені в гіпсі, м’язи в дитини дуже ослаблені. Тепер треба посилено займатися.

У таких апаратах Стасикові треба вирівнювати ніжки

У таких апаратах Стасикові треба вирівнювати ніжки

 

– Коли я його забрала з дитбудинку, він постійно спав у позі ембріона, не міг розігнутися. А зараз таки ходить, хоч і з ходунками, – тішиться жінка.

Пенсіонерка зізнається: по приїзді з Євпаторії було відчуття повного виснаження.

– Почала навіть речі роздавати, бо думала: раптом помру… – каже вона. – Я боялася, що не поставлю Стасика на ноги. Коли оформляла над ним опікунство, то підписала дозвіл на усиновлення. Якщо хтось його готовий буде взяти, і йому там буде краще, то я не проти.

«Своєю вірою я його надихала»

Жінка каже: благодійну допомогу від людей спершу приймати соромилась. А потім зрозуміла: благодійність – це духовна потреба того, хто її надає.

Так завдяки небайдужим людям у Стасика з’явилося чимало іграшок. Найулюбленіша – собачка Бобік. А ще хлопчик любить книжки. Серед них Ніна Архипівна знаходить пластмасову сопілку. Стасик починає в неї дути.

– Конструктор йому подарувала моя дочка. А онук он приніс нам DVD, можемо мультики подивитися, коли Стасик відпочиває.

Сам хлопчик каже: мультики любить усі, а в майбутньому мріє бути… вчителем.

З однолітками Стасикові, звісно, спілкуватися важко.

– Якось ми були в центрі міста на дитячому майданчику, то хлопчики почали штовхати його. Але таке рідко трапляється. Зазвичай просто розпитують, що з ним. Він мовчить, ніяковіє. А я інколи не знаю, як пояснити, – каже жінка.

Та все ж Ніна Архипівна не вважає свою дитину обмеженою. Каже: поставити його на ноги допомогла віра. Віра в Бога і власні сили.

– Навіть коли він казав, що не може, я своєю вірою у те, що все вийде, надихала його. Поставила собі за мету, що дитина буде ходити. І навіть на вулиці, почувши від сторонніх, мовляв, ой, яке у вас горе, він сам казав: «У нас горя нема», – зауважує.

Саме цю віру і наполегливість Ніна Брижко і вважає головною для того, аби поставити дитину на ноги.

– У одному з санаторіїв я побачила журнал «Жизнь с ДЦП», – розповідає. – Але ми не погодилися жити з ДЦП. Це не життя, це ситуація, яку можна перебороти. Я постійно повторювала і повторюю, що все буде добре!

Удома в Ніни Брижко – безліч медичної літератури

Удома в Ніни Брижко – безліч медичної літератури

Усі, хто хоче допомогти Стасикові, можуть телефонувати до Ніни Архипівни Брижко: 093 617 58 57.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #2 ніна 04.03.2012 14:10
Дай Боже цій жіночці здоровя, терпіння , і божого благословіння.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #1 Мелхала 27.02.2012 14:36
Ось кому потрібно давати звання Герой України!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100