реклама

реклама

Юрій Олегович Ткаченко чи не єдиний голова Черкаської ОДА, якого стільки разів «звільняли». Чутки навколо цього циркулювали настільки ж часто, як і нагадування керівнику області про проблемні дороги. І врешті 20 листопада 2018 року у Черкаси таки завітав Президент і повідомив про призначення нового голови ОДА. Атмосфера залу засідань була кардинально протилежною до тієї, що мала місце у далекому 2014 році, коли Юрій Ткаченко фактично сам себе презентував на Соборній площі перед громадою. Тоді представляти новоспеченого керівника області не приїхав ніхто…

640x480-images-news-032014-d61f5bec1ed5a3e1125a5fea2448978d

Просто пройшовши за квотою партії «Удар», Ткаченко вийшов до людей, одні з яких тримали з одного боку галса «Черкаси за Ткаченка», а з іншого боку «Коли народ воював, Ткаченко бізнесував» і розпочав діалог.

640x480-images-news-032014-b601cbd3e416234e97b5d330a824c046

Це вміння дискутувати, знаходити порозуміння і йти на компроміси вигідно вирізняло Юрія Ткаченка з-поміж інших очільників ОДА. Кажуть, дехто в чиновницьких кабінетах навіть губився, бо очікував отримати традиційного прочухана, або побачили як керівник б’є кулаком по столу, кричить, морально ламає, а натомість все було стримано і коректно.

У березні 2014 року обговорення щодо призначення голови ОДА проходили в Києві і були вкрай напруженими. У черкаському політикумі циркулювали розмови щодо таких кандидатів як Даценко, Ткаченко, Бондаренко, Старікова. Так, сьогоднішній мер Черкас тоді міг стати головою ОДА, та щось пішло не так і підприємець Юрій Ткаченко, який свого часу очолював фракцію «Нашої України» в обласній раді та був головою Податкової адміністрації, не наполягаючи на своєму призначенні головою Черкаської облдержадміністрації, таки очолив крісло керівника області.

SAM_1973

Сьогодні, 21 листопада, після від’їзду Президента, на прощальній прес-конференції Ткаченка за участі його заступників і начальників управлінь заступник Віталій Коваль недарма обмовився, сказавши про термін роботи у команді Юрія Олеговича в 4,5 місяці. Згодом поправив, що мова йде про роки…

І справді, ці 4,5 роки пролетіли дуже швидко. Нещодавно в розмові з представником бюджетної сфери доводилося чути, що регіонал Сергій Тулуб залишив по собі набагато більше напрацювань, ніж демократ, як хотілося б думати про нього, Юрій Ткаченко. І можна багато дискутувати про те, що деякі об’єкти за часів регіоналів будувались не завдяки, а всупереч, що бізнесмени повинні були долучитися до толоки і ніхто їх не питав, чи вони цього хочуть. Чого вартий лише річковий вокзал, історія з відкриттям якого обросла легендами. Адже відкривала його ж наче обласна влада, а відбудовував чи й не сам тодішній мер Сміли…

index Що сьогодні каже про керування Юрія Ткаченка міський голова Черкас Анатолій Бондаренко? Звісно, як людина при владі, він досить стриманий. На питання, чи не жалкує, що сам тоді не очолив область каже: «На все воля Божа…»

— Толерантна, нормальна людина. Працювалося з ним нормально. Вважаю, що керівник більш європейського рівня, толерантна людина. Може в умовах війни треба було більш жорстким бути, – каже Анатолій Бондаренко в розмові з «Прочерком».

Мер не пригадує труднощів у розмовах з Ткаченком, як це було в часи мерства Сергія Одарича, коли він постійно мав труднощі в спілкуванні з головою ОДА Сергієм Тулубом.

46480276_1111171135727818_539416444627058688_n

e697b50440db1b85c0771c189c7dea00 До слова, сам екс-мер Черкас Сергій Одарич, який вже два з половиною роки рідко буває в Черкасах, бо займається бізнесом в Західній Україні, в розмові з «Прочерком» з негативних речей, пов’язаних з часом керування Юрія Ткаченка називає дороги.

– Область дуже відстає в цьому плані від інших регіонів. Я проїжджаю всю Західну Україну, всю Центральну Україну, то скажу вам, що Черкащина дуже відстала. Це прикро, хоч я розумію, що порівнювати Юрія Олеговича з іншими керівниками некоректно. Адже всі вони працювали в радикально інших умовах. До Революції гідності і до реформи децентралізації в областей були великі ресурси. Після проведення децентралізації всі великі ресурси опинилися в руках громад. Ресурси областей зменшилися в рази! – пояснює Сергій Одарич. – Тож, безумовно, реалізація таких проектів як будівництво лікарень лишилися в минулому. Більше таких ресурсів області не матимуть і великі проекти зможуть реалізовуватись лише за участю громад, за участю уряду.

Сергій Одарич відзначає, що не чув про серйозні факти з боку втручання влади у бізнес, не чув про перешкоджання ведення бізнесу.

– Розмови велися про якісь сільськогосподарські питання, та я не бачив перевірених доконаних фактів відносно тиску… – каже Одарич.

Сергій Одарич пригадує стосунки Тулуба з Януковичем, коли перший міг входити до другого в кабінет.

– Легко говорити про розбудову в області, коли маєш більше повноважень. Коли повноважень менше, то складніше. Бо після Революції адміністрації багато повноважень втратили і багато моментів доводилося узгоджувати в ручному режимі. Навіть щодо призначення голів РДА… Пригадайте. Якщо не було громадського погодження, то багато посад було проблематично призначати. І були моменти, коли голови РДА ігнорували розпорядження голови ОДА, що було нереально при Тулубі. Та й бюджет впав, бо інфляція з’їла гроші. Тож зробити не можна було більше… – каже екс-мер Черкас.

27(1)

mayboroda Любов Майборода, яка впродовж 18 років була депутаткою Черкаської обласної ради – її чотири рази обирали по мажоритарному округу в Черкасах – каже, що не варто розцінювати зняття Юрія Ткаченка з посади голови ОДА як його провал. Мовляв, це привал перед подальшою відповідальною роботою. Про це вона сказала в коментарі "Прочерку", акцентуючи увагу на людських якостях Ткаченка.

Н-1

– Юрій Олегович обійняв посаду в березні 2014 року, коли треба було оперативно вирішувати проблеми. Як на мене, з більшістю завдань він впорався. Мені імпонував його стиль компетентної, інтелігентної людини. Область досить успішно вирішувала проблеми утворення об’єднаних територіальних громад. Однією з перших тут утворилася Білозірська ОТГ. На жаль, не склалася робота в нього з головою облради Олександром Вельбівцем, який, як на мене, мав підставити плече голові ОДА, – зазначає Любов Майборода.

За словами Майбороди, нині треба працювати командою. Вона вважає, що Юрій Ткаченко ще має багато можливостей.

zagruzhennoe_108-220x281 Сергій Пасічник, нині керівник Академії стратегічних досліджень, а в минулому директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю за часів Юрія Ткаченка пригадує, що свого часу було багато запитань до того, як Ткаченко вестиме себе, бо були питання наскільки він справиться з посадою.

– Багато людей, що займались організацією Майдану в області, не змогли нікого з себе висунути на цю посаду. Тодішнього очільника «Батьківщини» цікавило інші моменти, він трохи закрутився в своїх справах… І посада пішла по квоті «Удару». Тож всі цікавились, що зможе Юрій Ткаченко зробити? Та як виявилося, ті базові знання менеджера, які він до цього на різних посадах здобув, дозволили йому досить непогано спрацювати. Звісно, не все було просто і не одразу. Пригадайте проблеми з Народними Радами, з координаційною радою сил майдану… Але він вмів вести діалог. Будучи людиною не такою як Тулуб в плані компромісів, він зумів розпочати діалог між сторонами, і в цьому його заслуга, – каже Сергій Пасічник. – Уявіть, якби Юрій Ткаченко також гупнув кулаком по столу, пішов на принцип. Ми б погрузли у конфліктах.

Сергій Пасічник аналізує, що згодом Ткаченко на компромісах вибудував базу, майданчик, хоча, можливо, як і Анатолій Бондаренко, припускає, що Ткаченку не вистачило жорсткості для конкурентів. А це потрібно було насамперед в сфері економіки, що чи не найбільше закидають Юрію Олеговичу.

IMG_0056

– Якщо порівнювати з іншими губернаторами, то окрім Олександра Черевка, Ткаченко найбільше пробув на посаді. Це показник. Він вміє домовлятися. Навіть якщо брати виборчі моменти, брати президентські, парламентські і місцеві вибори (не пригадуватиму тут скандал з виборами до облради, де досі не можуть знайти винних), то не думаю, що керівник області дуже в це втручався. Це могло більше стосуватись партійців і виконавців на місцях. У цьому також був плюс Ткаченка, – каже Пасічник.

Окремо кожен з опитаних пригадував допомогу Юрія Олеговича фронту і Сходу України.

– Ткаченко багато зробив для організації спротиву і для підтримки Збройних сил України. Бо пік його керівництва припав на активність збройних дій в Україні. Тож в цьому сенсі Черкащина була однією з лідерів по підтримці військових і мирних жителів на сході, – каже екс-мер Черкас Сергій Одарич.

– Допомога АТОвцям, відбудова закладів соціальної сфери на сході, – все це залишиться заслугою Ткаченка. Але, можливо, за рахунок цього деякі аспекти по розбудові області були упущені… – додає аналітик Сергій Пасічник.

Що ж тепер робитиме Юрій Ткаченко? Звісно, він дотичний і до немаленького бізнесу, і до політичних процесів.

Пригадаємо, що учора, представляючи нового голову ОДА – Олександра Вельбівця – Президент також подякував попередньому керівнику області Юрію Ткаченку. «Я хотів би подякувати за все, що зробив Юрій в Черкасах  і для Черкас. Зараз ми домовилися, що у нього буде інша, дуже відповідальна ділянка роботи», - зазначив Президент.

0c7d0dc458aef1f5d07e0e155b8fa2af

Прогноз від одного з журналістів...

54

Любов Майборода каже, що одним з головних завдань в Юрія Ткаченка буде виборча кампанія президента і Ткаченко має бути одним з керівників його виборчого штабу на Черкащині.

– Тож я б не розцінювала зняття Ткаченка з посади як провал. Це привал, бо попереду багато корисних справ, – сказала Любов Майборода.

Сам Юрій Ткаченко вже наступного дня після звільнення провів підсумкову прес-конференцію, де не сказав, яке ж завдання приготував йому президент.

– Хай це залишиться інтригою. Ви дізнаєтеся, – сказав він.

Також екс-голова ОДА зауважив, що буде й далі проводити інвест-форуми, бо це корисно для області і її підприємництва.

46492179_1884554844932878_4755075747872243712_o

Загалом, Юрій Ткаченко на прес-конференції не справляв враження убитої горем людини. Воно й зрозуміло. Піти спокійно з посади до виборчої істерії набагато краще, ніж з головою входити у політичний процес, який в Україні часто пов’язують з не зовсім чистими технологіями.

Юрій Ткаченко коротко по галузях розповів сьогодні, що залишає після себе наступнику.

Звісно, сам коротко згадує ту допомогу сходу, яка була надана. Зупиняється на проектах в освіті, медицині, економіці…

– Багато наших проектів не давали швидкого результату, але вони можуть суттєво вплинути на майбутнє області. Індустріальний парк – проект на декілька років. Дуже складний і вартісний проект, але це обов'язкова умова розвитку Черкащини. Аеропорт – це перевага області, яка має бути зреалізована. І ми розпочали цей проект. Школа малого та середнього підприємництва. Ми з командою фокусувалися на залученні інвестицій і впровадженні інновацій. А також на створенні сприятливого клімату для бізнесу. Сьогодні жоден підприємець не може сказати, що я від нього щось вимагав. Ми запустили пілотний проект – 29 інноваційних шкіл по районах. Ми створювали нові освітні простори, інноваційні кабінети для навчання (фізика, хімія, біологія, робототехніка). У медицині варто згадати оновлений «флюоропарк» по області, скринінгові центри «Здоров'я жінки», філії відділення гемодіалізу по області, Перинатальний центр, старт оновленню автопарку «швидких», закупівля обладнання, якого раніше не було в області (ангіографи) й багато іншого, – перелічує Юрій Ткаченко.

Невдалий ракурс 1

Окремо Юрій Олегович говорить про дорожню інфраструктуру, визнаючи, що самокритичні моменти є болючими для влади.

– З іншого боку, за два роки побудовано нових 200 кілометрів доріг, а цьогоріч відремонтовано 410 кілометрів! – сказав Ткаченко, зазначивши, що в інші роки робилося менше і визнав: – У нас багато ще поганих доріг, але на них потрібні кошти.

Він наголошує на важливості роботи саме команди. До слова, присутні на прес-конференції заступники Ярослав Березань та Віталій Коваль кажуть, що також йтимуть з посад разом з Ткаченком.

Наприкінці прес-конференції Юрій Ткаченко сказав:

– Ми ще зустрінемося і поспілкуємося про Черкащину.

Фото з архіву "Прочерку", а також Назара Обідзінського та Бориса Бродовського

Автор: Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Коментарі  

 
0 #25 Prada 15.01.2019 14:27
Де цей "строітєль" доріг подівся?! Через Мошни, часом, не проїжджає на нову роботу до столиці?! Чи телефоном радить пороху де ще вкрасти?! Хай би подивився на наслідки його інспектувань будівництва дороги через село!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #24 Евгений 06.12.2018 17:32
ну и ***
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #23 : 05.12.2018 08:18
Хмелел Петро, слеза катилась
По вышиванке на штаны,
А на груди его светилась
Медаль "За взятие взаймы!"
Ещё два ордена безвиза
Теснились рядом на груди,
И мелочь всякая - "За кризис",
ЗначОк "Ну, Путин, погоди!"..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #22 СОЛДАТ 27.11.2018 10:52
Цитую Аваз Штірліц:
"У него ФАУ-2 упала недавно"...
А у Корольлва пачка фау-2 Спутнік і Гагаріна зробила.

Я б не був таким категоричним штандартенфюрер е! Гагаріна все таки зробив його батечко, супутник виготовили на якомусь заводі.ФАУ-2 придумав таки Вернер фон Браун.Заслуга Корольова (і це таки треба визнати),що він зумів "зв"язати" іх у пачку. :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #21 Аваз Штірліц 27.11.2018 02:43
"У него ФАУ-2 упала недавно"...
А у Корольлва пачка фау-2 Спутнік і Гагаріна зробила.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #20 СОЛДАТ 26.11.2018 22:08
Цитую Геноссе Борман:
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Аваз Штірліц:
розумію,що тобі ДУЖЕ хочеться щоб в першому турі був .... мураєв,або я можу сказати на даний момент.Так що не сильно переймайтесь рейтингами.Час покаже.

Не флуди.яжі"- ПЕРЕКОНАНИЙ - Coup d'état - прихід до влади ЧЕСНИХ І ПОРЯДНИХ військових це реальне БЕЗКРОВНЕ спасіння України. І хаеж. Унікум.

Як справи штандартенфюрер ? "В центральном аппарате СД" все спокійно? Що там Шеленберг? :lol:


А что по этому поводу скажет Кальтенбруннер???
Некогда Кальтенбруннеру . У него ФАУ-2 упала недавно.Вместе с космонавтами.Виновных ищет. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #19 Геноссе Борман 26.11.2018 20:27
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Аваз Штірліц:
розумію,що тобі ДУЖЕ хочеться щоб в першому турі був .... мураєв,або я можу сказати на даний момент.Так що не сильно переймайтесь рейтингами.Час покаже.

Не флуди.яжі"- ПЕРЕКОНАНИЙ - Coup d'état - прихід до влади ЧЕСНИХ І ПОРЯДНИХ військових це реальне БЕЗКРОВНЕ спасіння України. І хаеж. Унікум.

Як справи штандартенфюрер ? "В центральном аппарате СД" все спокійно? Що там Шеленберг? :lol:

А что по этому поводу скажет Кальтенбруннер???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #18 СОЛДАТ 26.11.2018 18:13
Цитую Аваз Штірліц:
розумію,що тобі ДУЖЕ хочеться щоб в першому турі був .... мураєв,або хоть-би тарута з його носом,але все йде до того, що крапку в цій "грі" поставлять люди в камуфляжі.Це все що я можу сказати на даний момент.Так що не сильно переймайтесь рейтингами.Час покаже.

Не флуди.
Мураєв -то перший паж вашого дона Педра. Як і Медведчук - його куратор і комунікатор
Щодо "люди в камуфляжі"- ПЕРЕКОНАНИЙ - Coup d'état - прихід до влади ЧЕСНИХ І ПОРЯДНИХ військових це реальне БЕЗКРОВНЕ спасіння України. І харе тобі з тим Педром. У нас в "центральном аппарате СД" йому не вірять. В Кремлі вже теж. Унікум.
Як справи штандартенфюрер ? "В центральном аппарате СД" все спокійно? Що там Шеленберг? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #17 Аваз Штірліц 23.11.2018 23:35
. У нас в "центральном аппарате СД" йому не вірять. В Кремлі вже теж. Унікум.
Назви вождя "камуфляжів"? Гриценка не називать.
З'їздь у війська, попий горілки - узнаєш.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #16 Аваз Штірліц 23.11.2018 23:33
сссушшшшина батня жжжот.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100