реклама
Sucurity Police

реклама

Заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар на посаді вже рік. За нинішніх умов конфігурації більшості саме з «свободівців» та «батьківщинівців» складається владна верхівка міста. Ботнар є представником «Свободи». Він курує насамперед спортивну галузь міста. Юрій Ботнар розповів, що вже зроблено у спортивній галузі міста і поділився планами на найближчий час.

2(1)

- Юрію Андрійовичу, розкажіть, які успіхи маєте за рік роботи на посаді заступника міського голови та як плануєте розвивати місто в 2019?

- Насправді інформації настільки багато, що навіть довелося робити собі шпаргалки... Якщо говорити про мою сферу відповідальності, то займаюся, передовсім, розвитком спорту. Вперше за 7, 11, а подекуди й 15 років ми оновили інвентар у спортивних школах. На жаль, деякі види спорту досі жили лише завдяки меценатам. Як приклад, цьогоріч для тріатлону місто придбало велосипеди вперше за 11 років. Раніше їх купував лиш керівник обласної федерації цього виду спорту.

Загалом у 2018 році ми зробили пропозицію посеред бюджетного року на закупівлю нового спортивного спорядження на суму близько 2 мільйонів. Чому інвентар не купувався до цього – питання риторичне... Можливо це занадто дрібні ціни, що вже не так цікавить тих чи інших чиновників або ж депутатів.

Якщо ми говоримо про комплексний та системний розвиток спорту в Черкасах, то інвентар, обладнання та спортлокації для тренувань і перемог потрібні в першу чергу. За останній рік для спортивних шкіл «Спартак», «Вікторія», «Вулкан», для спортивних шкіл №1 і №2, для школи з веслування ми придбали різноманітне обладнання, як-то: спортивний одяг, човни, весла, груші, шоломи, рукавиці тощо. Для спортивної школи №2 закупили новий стрілецький костюм, який коштував близько 120 тисяч. Пригадую, коли нам принесли цю пропозицію, то було навіть певне здивування щодо вартості костюма. Але з’ясувалося, що це справді вартісне й специфічне екіпірування.

Та без потужної підтримки ми не перетворимо Черкаси в спортивну столицю України.

Цьогоріч ми також суттєво плануємо оновити спортивну інфраструктуру. Тож пропонуватимемо міській раді виділити на підтримку спорту трохи більше 20 мільйонів гривень. Раніше кошти спрямовувалися лише на певні об’єкти, але потрібно допомагати галузі й із інвентарем. Нашим дітям має бути чим і на чому тренуватися.

Ще один із напрямків підтримки – це стипендії для спортсменів. Якщо ми хочемо, щоб частина з них не роз’їхалася за кордон, маємо підтримувати їх. До 10 тисяч гривень підвищили її для провідних спортсменів і, відповідно, для їх тренерів. Загальну стипендію для перспективних спортсменів підвищили до 3 тисяч гривень.

Крім того, підвищили премії для тренерів міських спортивних шкіл до 50 %.

1(1)

- Які ще напрямки ви куруєте, крім спорту?

- Якщо говорити про мене, то буквально декілька місяців, як курую департамент організаційного забезпечення. Але тут більше доводиться «розгрібати» і виправляти. Цьогоріч бачу своїм завданням запровадження електронного документообігу, комплексу «Smart city» та системи відеоспостереження в місті.

- Щодо нашумілого звільнення з департаменту організаційного забезпечення очільниці Лілії Маліщук. Чи є шанси в неї повернутися?

- Нині триває судовий процес. Цілком можливо, що «вмотивований» суд поновить її на посаді. Але чи нормально вживати алкоголь на роботі, а коли впіймали – тікати й купувати довідки?

Усі забувають, що вона намагалася постелити найбільшу георгіївську стрічку з бруківки, забувають, як «заробляла» на рамочках і грамотах. Зараз обов’язки керівника департаменту виконує Віталій Іляшенко.

Нині деякі діячі «гаряче» підтримують Лілію Маліщук лише тому, що її звільнили їхні опоненти – свободівці.

- У минулому році за Вашої ініціативи в парку «Сосновий бір» осучаснили оглядовий майданчик. Що в новому році ми зможемо побачити нового в наших парках?

- Сподіваюся, що цьогоріч нам вдасться продовжити оновлення наших парків. Це – наша родзинка. Ми йдемо до того, аби в них було комфортно й затишно відпочивати як жителям Черкас, так і нашим гостям із інших міст, а то й країн. Нині ми прагнемо залучити в розвиток парків до 40 млн грн. Якби нам вдалося спрямувати такі кошти, то можна говорити про динамічний розвиток парків. Найголовніше в цьому році –  завершити встановлення оглядового колеса, продовжити оновлення доріжок у парках, оновлювати Долину троянд. А ще – ми б хотіли нарешті здійснити реконструкцію скверу «Юність». Плануємо оновити пляжі, завершити створення нового пляжу «Соснівський», реконструювати пам’ятний знак «Літак», встановити в парках кімнати матері і дитини, капітально відремонтувати парк «Казка», освітлити наші парки, придбати першу в місті вертикальну клумбу.

Також нами буде розроблено проекти оновлення парків і сквері – за кілька років вони отримають додатковий розквіт.

- Щодо зміни керівника КП «Дирекція парків». Чи дійсно «свободівець» Андрій Куча очолить підприємство?

- Ми б хотіли, щоб підприємством керував патріот парків!

- Минулої осені після реконструкції приміщення колишнього кінотеатру «Мир» було відкрито новий гімнастичний комплекс на вул. Чорновола. Яка нині ситуація з його здачею в експлуатацію?

- Хотів би підкреслити, що комплекс повністю готовий до експлуатації ще з 1 жовтня 2018 року. У ньому можна займатися, це абсолютно безпечно. Єдина причина нездачі в експлуатацію – це бюрократичні перешкоди, що виникли на етапі оформлення документації, коли здійснювали авторський нагляд ще в 2016 році. До слова, мені надали по всіх департаментах інформацію про здачу в експлуатацію об’єктів із 2010 року. Виявляється, майже все, що будувалося, реконструювалося, не здано в експлуатацію. Але проблема з відсутністю дозволу на експлуатацію має політичний підтекст та є ознакою вибіркового ставлення окремих «діячів» і посадовців.

- Поговорімо про високі зарплати чиновників у мерії. Чи співмірні ті зарплати, які озвучені в ЗМІ, з виконанням функцій на місцях та які можливості економії бюджетних коштів ви вбачаєте?

- Хотілося б, аби всі українці отримували гідну заробітну плату за свою роботу... Зарплати посадовців дозволяють бути незалежними від бізнесово-кримінальних угрупувань міста. Нагадаю, що збільшення зарплат у міській раді відбулося ще в 2017 році – до входження «Свободи» у владу.

Що ж до економії, то можливість заощаджувати кошти є. Ми пропонуємо дещо змінити структуру виконавчого комітету, насамперед, скоротивши кількість різноманітних керівників. Зараз ми працюємо над тим, аби скорочення було десь на чверть, принаймні по тих департаментах, які куруємо ми. Мова про департамент освіти та гуманітарної політики, соціальної політики. Департамент організаційного забезпечення ми пропонуємо взагалі ліквідувати.

3(1)

- Ще торік у перші тижні Вашої роботи на посаді заступника міського голови, Вам довелося зіткнутися зі страйком перевізників. Тоді ж Ви почали анонсувати транспортну реформу. На якому вона етапі нині й чому нашому місту, на Ваш погляд, вона так тяжко дається?

- На сьогодні транспортна реформа саботована певними чиновниками і приватними перевізниками.

Хоча свободівська команда не курує департамент житлово-комунального комплексу та транспортну сферу, ми й надалі допомагатимемо змінити систему пасажирських перевезень у місті. Розпочали з того, що не допустили до перевезень негідників, які хочуть возити містян, наче дрова. Надалі плануємо запровадити єдину систему GPS-моніторингу, електронної оплати проїзду, оновити рухомий склад тролейбусів, придбати міські пасажирські автобуси та запровадити муніципальні автобусні маршрутки.

- Наскільки одностайно зараз працює міська влада: чи знаходите порозуміння з міським головою, зважаючи на те, що ви представники різних політичних таборів? До слова, не перший рік у Черкасах спостерігаємо за політичними протистояннями. Який вихід із політичної кризи бачите Ви?

- Переконаний, що порозуміємось із усіма, хто прагне конструктиву.

Боротьба за доступ до влади й бюджету, що триває між бізнесово-кримінальними угрупованнями вже понад 10 років, виснажила й зробила громаду заручником. У нас був вибір: далі спостерігати за цією гризнею або ж взяти частину відповідальності й розвивати Черкаси, принаймні у кількох напрямках.

реклама

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100