реклама

реклама

Черкаське підприємство «Черкасиенергозбут» вважає, що не повинне вживати українську мову у спілкуванні із споживачами, і всіляко захищає своїх працівників, які вляпуються в «мовні скандали». Листа приблизно такого змісту нещодавно отримала редакція видання «Дзвін».

im578x383-jazik_wikimedia

Працівниця департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Світлана Черненко на своїй сторінці у «Фейсбук» висловила обурення, що 8 листопада на вказаному підприємстві замість спілкування державною мовою їй порадили «найняти собі перекладача».

«Савченко Віктор Олександрович (фото додається), який займає цілу посаду начальника в ТОВ «Черкасиенергозбут», на своєму робочому місці спілкувався зі мною, як зі споживачем, російською мовою ще й у підвищеному тоні. На мою вимогу спілкуватися зі мною державною мовою, він навідріз відмовився і цинічно порадив мені знайти для себе перекладача», – написала посадовиця і виклала фото енергетика.

Вона нагадала, що в Україні є одна державна мова – українська, і в установах та організаціях не залежно від форм власності зобов’язані спілкуватись саме державною мовою. Тим більше, якщо того вимагають споживачі. Жінка висловлювалась досить стримано, сконцентрувавшись виключно на стилі спілкування працівника підприємства із нею, не заглиблюючись в проблему, з якою прийшла до абонвідділу, і, з огляду на допис, яку так і не вирішила.

Названий пост у соцмережі і опублікувало видання «Дзвін». З однією лише ремаркою, що скарги на хамство в цьому абонвідділі лунали і раніше.

Здавалося б, жінка звернулась до керівництва підприємства з вимогою розібратись в ситації, що ж тут неправильного? Зазвичай, після розголосу подібних скандалів підприємства вибачаються перед споживачами і карають власних співробітників. Якщо ж на «Черкасиенергозбуті» з’ясували, що працівник не винен, то так би і написали: мовляв, факти не підтвердились. Натомість видання «Дзвін» отримало стращально-гнівного листа з вимогою – «спростування посилання»! Хоч із цієї цидули й не зрозуміло, що саме в дописі «викривлене», «неправдиве» та таке, що «порушує ділову репутацію», і яке саме «посилання» «Дзвін» має спростувати.

001-1-600x825

002-1-600x825

003-1-600x825

Утім, не будемо зайвий раз кепкувати із недолугих формулювань, а зосередимося на найбільш серйозних і кричущих моментах.

Енергетики не заперечують, що цитований допис справді був, не спростовують самого факту скандалу і того, що їхній працівник говорив російською, але чомусь вирішили, що споживачка не мала права вимагати перейти на українську. Мовляв, стаття 30 нового Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що вступив в дію 16 липня 2019 року, на яку посилалась Світлана Черненко і де йдеться про сферу обслуговування, ще не набрала чинності. Але ж варто читати закон увесь, і якби в «Черкасиенергозбуті» потрудились, то виявили б, що, наприклад, Статті 6, 9 та 20 цього Закону зобов’язують їх володіти державною мовою та спілкуватись нею зі споживачами. Бо ж мова йде про компанію, засновником якої є підприємство, що у свою чергу так чи інакше на 70% належить державі. Більше того, у старій редакції закону, яка діятиме до вступу в дію нової редакції, – також є обов’язок посадовців розмовляти державною мовою.

Окремо додамо, що необхідність повсюдного вживання державної мови в «Черкасиенергозбуті» ставлять під сумнів у час, коли на Сході країни триває війна з Росією, а російська мова в офіційних установах – сприймається як мова окупанта, що підкреслює слабкість нашої держави. І тут хотілося б звернути увагу черкаських громадських активістів і націоналістів, оскільки варто було б постояти за українську мову і повагу до українських громадян у цілком конкретній ситуації.

До речі, 21 листопада цього року на відомий український футбольний клуб «Шахтар» наклали штраф 20 тисяч гривень за оголошення на стадіоні «Металіст» у Харкові російською мовою під час матчу чемпіонату України з «Динамо». Бо це викликало хвилю обурення серед глядачів, які вважають російську – мовою країни-агресора. І це ж лише невинне оголошення! Однак Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу вирішив зважити на думку громадськості.

Між тим, схоже, у «Черкасиенергозбуті» до власних клієнтів ставлення не таке поважне, як у футбольних клубів до фанатів спорту. Можливо, якраз тому працівники цього підприємства раз-у-раз і встрягають в конфлікти із відвідувачами, на що регулярно нарікають черкащани в соцмережах. А інколи доходить і до бійок! Наприклад, у квітні черкаські ЗМІ повідомляли, що розбороняти споживача й адміністратора-енергетика приїжджала поліція.

«Сама ледь стрималась, щоб не обкласти добірними словами тамтешнього адміністратора», – писала в коментарях під дописом про цю подію у «Фейсбук» відома черкаська активістка і юристка Алла Юрковська. А городяни додавали подробиць про «хамувате відношення персоналу» і «отримання замість сервісу головного болю».

1-4

2

3-1

4-1

А в жовтні близько сотні обурених містян штурмували підприємство, щоб розібратися, за що їм відрізали світло, запевняючи, що жодних боргів перед енергетиками не мають…

Словом, аксіома, що «клієнт (споживач) завжди правий», і з ним треба спілкуватись ввічливо – тут, схоже, не діє. І варто додати, що в жодному іншому абонентському відділі черкаських підприємств, що надають послуги населенню, подібного практично не трапляється, бо там жорстко карають за створення конфліктів, наполягаючи, що професіонали можуть вийти без зайвих нервів із будь-яких ситуацій.

Але в «Черкасиенергозбуті» вважають, що то невдячні відвідувачі «нападають» на працівників. Цитуємо дослівно: «Черненко Світлана зверталась у підвищеному тоні, використовувала лайку та нецензурну лексику».

Слабко віриться, що освічена інтелігентна жінка, що працює в черкаській мерії, поводилась, як брутальна хуліганка. Але енергетики на цьому наполягають, доводячи, що якщо вона не подала до суду «на порушення її прав на забезпечення електроенергією», то все, що вона написала – брехня! Так, нібито хамство російськомовних працівників в абонвідділі якось пов’язане із електродротами і лічильниками.

І ще – в «Черкасиенергозбуті» вважають, що ображена відвідувачка не мала права фотографувати свого кривдника, а журналісти – передруковувати його фото.

Можна було б тут навести купу законодавчих норм, які говорять протилежне, бо фото посадової особи було зроблено на робочому місці, під час виконання ним обов’язків у відділі, що має справу із споживачами, під час конфліктної ситуації і з надією, що керівництво підприємства розбереться зі своїм працівником. Але робити цього ми не будемо, бо цілком зрозуміло: керівник підприємства, який підписав вказаний лист в редакцію, вже довів, що ні з ким розбиратися не збирається. І примушувати своїх працівників говорити українською – також не буде. Він, схоже, просто намагатиметься судовими позовами залякувати ЗМІ, які писатимуть про подібні скандали. Бо саме так, вочевидь, він розуміє «захист ділової репутації».

І наостанок, Світлана Черненко згадуваний пост у «Фейсбуці» видалила. Припускаємо, що після отримання подібної «пред’яви»…

Тетяна Воронцова, «Дзвін».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-3 #20 Смерть руйнувальщикам 11.01.2020 09:31
Цитую #весьмирсвами:
«Русский мир» зомбирует украинских патриотов через произведенный в России флюорограф.
Лучшие ИТ-специалисты Черкасс не смогли навести порядок в приборе агрессора. Зрада и ганьба! Хотя, если хорошо подумать, зачем вообще патриоту этот с*аный флюорограф? Разве казаки, перед тем как резать сами знаете кого, рентген делали? То-то же! И больницу эту советскую надо закрыть, чтобы не было где измену лелеять.Господи, какие же вы… Несчастные.

Вы шо идиоты.Над вами смеются,а вы плюсуете.НЕ зря говорят украинский ум – бабье коромысло: и криво, и зарубисто, и на оба конца
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #19 #весьмирсвами 30.12.2019 08:25
Украинские патриоты в Черкассах пришли в негодование из-за русскоязычного флюорографическ ого аппарата.Руководитель поликлиники также подчеркнул, что пациентам придется выбрать — или смириться с русским языком, либо читать, что аппаратура не работает, но «на мове». «Русский мир» зомбирует украинских патриотов через произведенный в России флюорограф.
Лучшие ИТ-специалисты Черкасс не смогли навести порядок в приборе агрессора. Зрада и ганьба! Хотя, если хорошо подумать, зачем вообще патриоту этот с*аный флюорограф? Разве казаки, перед тем как резать сами знаете кого, рентген делали? То-то же! И больницу эту советскую надо закрыть, чтобы не было где измену лелеять.Господи, какие же вы… Несчастные.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #18 оборот по дебету 08.12.2019 14:12
Цитую Поясню для тупих:
Цитую оборот по дебету:
Почему у патриётов во всех банках и обменниках светится российский рубль.

Долар і євро - як відомо, набагато дорожчі за гривню. Щоб не так "абидно" було - доводиться для сатисфакції тримати напоказ зашмограний дерев'яний "рубль", який за курсом утричі дешевший за нашу гривню. ;-)

Поставь чешскую крону . Она такая же по курсу как гривна , будет тебе сатисфакция , а "зашморганный деревянный рубль" срочно убирай , ещё и флажочек там "деревянный" светится
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #17 #вывсеврете 08.12.2019 13:33
Цитую Факт:
Цитую оборот по дебету:
Почему у патриётов во всех банках и обменниках третей валютой светится российский рубль , а рядом российский флаг намальований , может пора поменять на побратымскую польскую злотую с побратымским польским флагом .


Главное объемы, продают и покупают в основном евро и доллары, а деревянный рубль нужен только для тех, кто хочет уехать на историческую родину - лапотную рассею, для них и продают.

Ну ты дуреньи прокололся!Знач ит много у вас ватников и сепар,если в обменниках держат рупь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #16 Поясню для тупих 08.12.2019 12:16
Цитую оборот по дебету:
Почему у патриётов во всех банках и обменниках светится российский рубль.

Долар і євро - як відомо, набагато дорожчі за гривню. Щоб не так "абидно" було - доводиться для сатисфакції тримати напоказ зашмограний дерев'яний "рубль", який за курсом утричі дешевший за нашу гривню. ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #15 оборот по дебету 08.12.2019 10:53
Цитую Факт:
Цитую оборот по дебету:
Почему у патриётов во всех банках и обменниках третей валютой светится российский рубль , а рядом российский флаг намальований , может пора поменять на побратымскую польскую злотую с побратымским польским флагом .


Главное объемы, продают и покупают в основном евро и доллары, а деревянный рубль нужен только для тех, кто хочет уехать на историческую родину - лапотную рассею, для них и продают.

Ну так и продавайте , только пусть там третьей валютой красуется побратымский польский злотый с побратымским польским флагом , а рубль будет 25 й или 45 й валютой
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #14 Ганконг-це Україна 08.12.2019 08:53
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Ганконг-це Україна:
Вони молодцi!A ви усi лайномовнi йдiть у гузно або повертайтесь у село та
не забувайте перед снiданком жерти гiмно.

Я так розумію,

А ти ще можеш "розуміти".Западенський рогуль, припини нести ахінею.Я розумію, що на твою думку, українська мова є мати всіх європейських мов.Ось у нас твоє посольство вимага, хiба ще все*еться, щоб наша англомовна преса писала не "The Ukraine",а "Ukraine".Таке, підняли руку на велику та могутню англійську мову.Я тобі відповім на великом російськом язике.Вы рогулі оборзелі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #13 Я черкащанин 07.12.2019 21:02
Цитую оборот по дебету:
Почему у патриётов во всех банках и обменниках третей валютой светится российский рубль , а рядом российский флаг намальований , может пора поменять на побратымскую польскую злотую с побратымским польским флагом .

Пора.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #12 Факт 07.12.2019 17:49
Цитую оборот по дебету:
Почему у патриётов во всех банках и обменниках третей валютой светится российский рубль , а рядом российский флаг намальований , может пора поменять на побратымскую польскую злотую с побратымским польским флагом .


Главное объемы, продают и покупают в основном евро и доллары, а деревянный рубль нужен только для тех, кто хочет уехать на историческую родину - лапотную рассею, для них и продают.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #11 оборот по дебету 07.12.2019 15:25
Почему у патриётов во всех банках и обменниках третей валютой светится российский рубль , а рядом российский флаг намальований , может пора поменять на побратымскую польскую злотую с побратымским польским флагом .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100