реклама

реклама

Як зараз живеться нашим співвітчизникам  за кордоном в умовах поширення коронавірусу? Одним дозволено лиш вийти надвір, щоб зробити необхідні покупки та вигуляти собаку, інші спокійно живуть десь у сільській місцевості Європи і геть не відчувають обмежень. Хтось мало не цілодобово працює і валиться з ніг, бо задіяний в системі охорони здоров’я іншої країни, а хтось няньчить малечу вдома і з оптимізмом дивиться у майбутнє.

Фото Inna  Lukyanets

Фото Inna Lukyanets


Сайт "ПРОЧЕРК" зібрав для вас історії, якими з нами поділилися черкащани та інші співгромадяни. Отже, як ЇМ живеться зараз ТАМ?

239px-Campania_in_Italy.svg Тетяна, 21 рік, студентка, проживає у італійській області Кампанія, Неаполь

– У нас вся Італія перетворилася на «червону зону», тобто захищену зону, що вимагає більших обмежень, адже ви знаєте, що Італія – це зараз осередок спалаху коронавірусу в Європі. На щастя, я проживаю далеко від північної частини країни, де найбільше поширений вірус. Вже тиждень сиджу вдома, навчаємося дистанційно, проводимо скайп-конференції з викладачами.

Зараз кажуть, що дуже втомлюються лікарі в лікарнях. Прикро, що пізно почали виявляти хворобу і вводити карантин, тож добре, що в Україні завбачливо це роблять раніше. Також початок захворювання міг збігтися зі зміною сезонів. Почало теплішати, почали розпускатись рослини, що викликають алергію в людей, люди чхали, важко дихали, та думали, що це так, як і було раніше.

У супермаркет пускають по одній людині. У чергах до аптек дотримуються дистанції. Люди часто в масках і рукавичках, навіть окулярах. Два тижні тому в продуктових магазинах була паніка, все скуповували, та зараз вже ця напруга спала.

Щоб вийти надвір, нам треба мати, як це краще назвати українською, очевидно, сертифікат. Його треба звантажити з сайту міністерства, роздрукувати і заповнити. Сертифікат дає розуміння,  у якій потребі ти йдеш і чому. Якщо людина працює, то, звісно, має право йти на роботу, хоча в більшості намагаються працювати віддалено, через інтернет. Поліція має право спинити і вимагати цей сертифікат. Також можуть телефонувати на роботу чи сімейному лікарю і за тебе питати. Якщо людина порушує режим, без причини йде вулицею, то може отримати штраф в 200 євро і навіть втрапити в тюрму. Читала, що з початку дії такого суворого режиму по країні вже є близько 40 тисяч штрафів. Без документа - сертифіката - вихід надвір є ризикованим.

Також, крім як на роботу, людина може вийти в магазин, аптеку, можна вийти вигуляти собаку, дозволене заняття спортом, тобто вийти на пробіжку і повернутись. Хоча заняття спортом - бігом - хочуть обмежити, бо люди все одно не дотримуються правил виходу з дому.

89975259_10219654284581192_466159824569106432_n

Якщо ви повернулися з вулиці, то верхній одяг бажано винести на балкон чи помити. Також ретельно треба вимити руки й обличчя.

До взуття взагалі радять ставитись особливо уважно, брати запасне, а вуличне лишати на дворі і перезуватись.

Думаю, люди не ходять вулицями не лише через страх перед вірусом, а й через страх отримати штраф. Та, врешті, починають втомлюватися вдома, бо не працюють ресторани чи культурні заклади і влаштовують флешмоби, тобто в один час виходять на всіх балконах люди і починають співати. Але ж балкони поряд розташовані, і це теж є своєрідним скупченням людей, тож я таке не вітаю.

Я, окрім навчання, також працювала на прибираннях. Тобто була закріплена за однією досить літньою італійкою, але працювала не в будинку, а більше ходила на закупи для неї, бо їй важко. Ходила всього декілька разів на тиждень, в аптеку чи магазин. Це мені допомагало сплачувати квартплату. Але тепер італійка поки відмовилася від допомоги, бо в неї поважний вік і вона боїться заразитися. Тож обмежила всі контакти.

Загалом багато людей скаржаться, що їх змушують вдома сидіти на дивані. Адже італійці - контактна нація, вони вітались обіймаючись і цілуючись. Можливо, це і спричинило велике поширення вірусу. Тепер люди обачні, коронавірус порушив традиції вітання. Ніяких поцілунків, рукостискань.

Зараз кажуть нам в новинах, що маємо 35 тисяч хворих і 3 тисячі померлих. Карантин нібито має бути до 3 квітня, але хтось каже, що і до червня може продовжитися. Останнє – це фейк, але вже звучать думки, що можливість продовження суворого карантину таки є. Нам повідомляють, що ліки від артриту допомагають покращити стан хворих. Пишуть і про успіхи Німеччини чи Ізраїлю в пошуку вакцини.

Звичайні люди поки думають, як заробляти і сплачувати комунальні послуги. Ми з мамою і сестрою живемо в орендованому житлі. Нам треба сплачувати комунальні послуги і давати орендну плату господині. Комунальну плату від держави нам зараз розбили на невеликі частини, можливо, зменшать плату.

Хотіла цього літа полетіти в Україну, додому. Але тепер не знаю, чи вдасться, бо бачу, що ситуація в Італії весь час напружується.

ДО УВАГИ! Нові дані щодо поширення коронавірусу в Італії помістили країну на перше місце у світі за кількістю загиблих.

Про це свідчать цифри Агентства цивільного захисту Італії, повідомляє "Європейська правда".

За останні 24 години в країні померли 427 людей (приріст +14,3%) й загальна кількість загиблих сягнула 3405. Загалом кількість підтверджених випадків зараження вірусом в Італії склала 41035. До цього числа входять ті, хто загинув, і ті, хто видужав.

Фото: Маргус Мулд/ERR

Фото: Маргус Мулд/ERR


Ілля, близько 40 років, працівник ферми, проживає неподалік естонської столиці Таллінн

– Коли я приїхав з України в Естонію місяць тому, то в Україні був один виявлений хворий і в Естонії один. Тепер тут сотні випадків захворювання.

Всім дають поради мити руки і не контактувати по можливості одне з одним, самоізолюватись та носити маски. Офіси і мережі харчування намагаються працювати дистанційно. З ресторанів їжу доставляють хіба що додому.

Паніки немає, але продуктів, звісно, купують більш. До слова, немає, як і в Україні, гречки. Якщо раніше було десять видів рису, то зараз декілька. Якщо було 15 видів макаронів, то зараз 5. М’ясні консерви розкуповують.

Людей по можливості в магазинах просять розраховуватися карткою. Я від ферми, де працюю, повинен пройтись до електрички і тоді поїхати в найближче містечко купити їжі. Поки що можу їздити спокійно, та людей стало менше. Якщо буде суворий карантин, то житимемо просто на фермі (як жартує наш власник ферми) в закритому режимі, але в цілому не панікуємо, бо тут молоко і продукти харчування є. Поки що працюємо за звичайним розкладом, просто стали обачніші і частіше миємо руки.

ДО УВАГИ! Уряд Естонії оголосив про пакет економічних заходів у розмірі 2 млрд євро для подолання негативного впливу коронавірусу.

Про це заявив прем’єр Естонії Юрі Ратас, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал ERR.

Розмір пакета складає 8% від ВВП Естонії.

За словами Ратаса, мета заходів - пом'якшити найскладніші початкові фази кризи, допомогти підприємствам забезпечити робочі відносини, щоб банкрутств було якомога менше, забезпечити ефективність економіки і повернення економіки до зростання.

Альона, 30 років, прибиральниця готелів, проживає в португальському окрузі Коїмбра

received_216388876386545 – У Португалії вводять надзвичайний стан через коронавірус. Я прибирала будинки готельного типу в горах. У нашої господині таких сім. Це щось на зразок зеленого туризму. Зараз наша хазяйка поки «заморожує» бізнес, адже люди не селяться.

Щоправда, є кумедний випадок. Днями поселився в будинок чоловік. По паспорту побачила, що українець з Києва. Як виявилося, він переїздив з готелю в готель, вилетіти за кордон не міг. Але й готелі стали закривати. Як бути? Дізнався про наші будиночки і приїхав поселився, бо в кожному будиночку в нас, на відміну від кімнати готелю, є кухня, де і мультиварка, і кавоварка, і газова плита. Він скупився в магазині і думає тут пожити до кінця місяця. Загалом, орендувати житло в Португалії на місяць тяжко. Треба укладати угоду, йти потім просити, щоб підключили на певний час воду. Як правило, оренду укладають на рік або пару днів. А тут зелений туризм став якраз йому в пригоді.

У мене з’явилося більше часу, щоб побути удома з сином. Так само поступово згортатимуть і бізнес, де працює мій чоловік. Він - водій на великих фурах. Ще нещодавно там обмежили контакти, і відомості та документи він вже не заносив по приїзді на фірми, а просто передавав черговому, чекав, поки завантажать товар, і лиш сідав та їхав. Зараз, очевидно, і перевезення згортатимуть. До слова, зараз чоловіку на роботі видали рукавички і маски.

Знаю одну знайому, яка займається спортом у спортзалі, то їй тепер по інтернету надсилають завдання і вона тренується вдома.

Син цього року пішов до школи, але садки, школи, ресторани, зараз закриті. Проте нам дзвонили, що я можу приходити в школу і брати на нього обіди, якщо цього потребую. В цілому, якщо дитина до 12 років, то батьки можуть оформити соцдопомогу. Також у зв’язку з тим, що люди не працюють, то на 50% менше буде за комунальні послуги. Кредити відстрочують на 6 місяців.

У магазини так само, як в інших країнах, пускають по одному, відстань має бути між покупцями. Намагається розплачуватись картками. У магазині дають рукавички і дезінфікують все.

Учора я врешті завершила роботу і скупилася. Так, продуктів стало менше, але все необхідне є, окрім м’яса. Йогурти, ковбаси, сири. Знаєте, тиждень тому ще не думали, що в нас так буде все серйозно у Португалії. А зараз одне містечко вже закрито на карантин повністю.

Станом на сьогодні маємо майже 800 інфікованих і 3 померлих. Влада каже, що до 13 квітня буде карантин в школах, але ходять розмови, що все затягнеться.

ДО УВАГИ! Португалія оголосила надзвичайний стан через пандемію коронавірусу. Як повідомляє Politico з посиланням на звернення президента країни Марселу Ребелу де Соуза, обмеження будуть діяти до 2 квітня.

Надзвичайний стан в Португалії дозволяє обмежувати пересування людей, тимчасово припиняти право працівників в життєво важливих секторах на страйк і забороняти акції протесту і соціальні або релігійні збори.

Анастасія, 31, мама в декреті, Пекін

Я якраз народила нещодавно у час, коли Китай був охоплений коронавірусом. У лікарні, куди я ходила, сідати можна було через одне крісло, а в ліфтах зробили скотчем розмітку, щоб люди ставали окремо одне від одного. Також всюди міряють температуру, куди б ви не зайшли.

IMG_20200320_092040_024

IMG_20200320_092042_246

IMG_20200320_092049_256

У деяких магазинах записують номер телефону і ім’я, щоб у разі виявлення хворого всіх інших, хто в цей час був в магазині, також посадять на карантин, або заберуть в лікарню перевіряти на безкоштовний тест.

До речі, перед пологами всім вагітним жінкам робили тест на коронавірус. Але на чекові в мене не стояла ніяка сума, отже, аналіз також був безкоштовний.

Щодо магазинів і наявності там продуктів, то всього було в достатку, і туалетний папір, як в Україні, не скуповували. Гречки в Китаї і так немає, а рису вистачало. До речі, стежу в соцмережах за деякими цікавими профілями, то бачу, що скрізь у країнах якась паніка на продукти. У Китаї такого не було. Водночас через півмісяця карантину зробили сервіси по доставці їжі, але ми таким не користуємося. Самі готуємо. До слова, у супермаркетах бачила оголошення, щоб не скуповували в великій кількості продукти, бо зіпсуються.

Чоловік зараз вдома без роботи, бо економіка таки трішки спинилась в Китаї. Але компанії обіцяють платити 70% від мінімальної китайської зарплатні. Коли нам це сказали, то була паніка, бо оренда квартири коштує дорожче, ніж сума, яку обіцяють платити. Ми написали власниці квартири, і вона дала нам 50% плату. В цілому пільг на комуналку немає.

Головне: Зараз по Китаю нових заражень немає. Ті, хто заражається, – це люди, які приїздять сюди. А так вірус спинився. Ми всі в масках, знімаємо їх, коли навколо нікого немає, щоб подихати повітрям. Інколи слухаємо лікаря Комаровського.

Кажуть, може бути вакцина, але через півроку, також поки будуть її ще тестувати, то пройде також півроку.

В цілому, всі в Китаї сиділи вдома у лютому. А зараз тепліше, люди вже не можуть сидіти вдома. Але повторюся, всі в масках. До слова, маски було важко купити в лютому. У нас були багаторазові. Ми їх мили господарчим милом. А зараз купити легше і ціна близько 2,5 долара за 10 масок.

Зараз всіх, хто летить в Пекін, садять на карантин в готелі за свій рахунок. До цього могли сидіти вдома, але тепер жорсткіше, бо всі випадки нових захворювань – це завезені з-за кордону.

Юрій, близько 40 років, проживає у Вестербургу, землі Райнланд Пфальц, Німеччина, митний брокер

Жодних заходів, ярмарків, концертів зараз не проводиться. Не працюють школи, університети, дитячі садки, немає ігор на дитячому майданчику.

На деяких підприємствах введено режим курцарбай – тобто це режим скороченого дня, коли держава оплачує роботу робітника, щоб бізнес не мав збитків. Якщо робота припиняється, працівники будуть отримувати 60 відсотків заробітної плати та 67 відсотків - для тих хто мають дітей. Має бути полегшений доступ до отримання «дитячих грошей».

1111111

У Вестербургу немає надзвичайно строгого режиму карантину, тут можна вийти надвір, прогулятись, людям дозволено займатись спортом, але робити це в колі родини, не об’єднуватись в компанії. У магазинах все є, що й було до цього. Але є декілька осіб в оточенні, які справді скуповували туалетний папір, а навіщо, я досі не розумію. Тобто на декого карантин подіяв панічно, але це вже людський фактор. Більшість людей все ж спокійні, але є також і в мене на роботі ті, що бояться підписувати пальцем сканер електронної відомості. Є люди, що бояться брати грошові купюри, тому розраховуються лиш карткою.

Влада обіцяла відстрочити плату за комунальні послуги, але багато тут орендують житло в приватних осіб. І держава звернулася до таких орендодавців поставити з розумінням до квартирантів і дозволити їм заплатити за квартиру пізніше. Орендна заборгованість через втрату доходу не повинна призводити до припинення дії договору оренди.

22222

Німеччина – це федеративна республіка. Тому кожна земля тут приймала власні правила щодо карантину. Є землі, де карантин жорсткіше, але є такі, де люди відмовилися від повного карантину.

До слова, у нас є сервіс, що зв’язаний з медициною. Якщо людина відчуває якісь підозри щодо здоров’я, відчуває, що захворіла, то відправляє СМС, до людини приїздить транспорт і забирає в лікарню. Більшість людей тут застраховані, тому платить за це страхова компанія.

До вечора в суботу в усіх федеральних землях було відомо про більше ніж 22 000 інфікованих коронавірусом.

33333

Читав сьогодні ЗМІ. Як пише онлайн-видання «n-tv», з цих вихідних в Баварії залишати власну квартиру дозволено лише за наявності вагомих причин - таких як дорога на роботу, необхідні покупки, відвідування лікаря та аптеки, допомога іншим, відвідування партнерів по життю, а також заняття спортом та прогулянки на свіжому повітрі. Але це лише самостійно або з людьми, з якими ви живете. Баден-Вюртемберзі забороняються збори людей у громадських місцях в кількості більш ніж три особи - для сімей є винятки. У Північній Рейн-Вестфалії у Кельні, Леверкузені, Гельзенкірхені, Дортмунді та Бохумі застосовуються такі дії: забороняються збори більш ніж двох людей. Станом на неділю, в Берліні не дозволяється проводити більше заходів, зустрічей та зборів з більш ніж десятьма людьми. Ресторани повинні бути закриті - їжа та напої доступні лише для самовивозу або доставки.

Федеральний уряд планує додатковий бюджет у розмірі 156 мільярдів євро на 2020 рік. Фонд економічної стабілізації для компаній повинен заповнити понад 500 мільярдів євро. Малий бізнес та приватні підприємства повинні отримати до 15000 євро безпосередньо.

ДО УВАГИ! Ангела Меркель працює на посаді федерального канцлера Німеччини з 2005 року, і нещодавно вона, звернувшись, до громадян, сказала: «Німеччина має чудову систему охорони здоров’я – можливо, одну з найкращих у світі. Але навіть наші лікарні були би переповнені, якби виникла потреба за дуже короткий час прийняти надто багато пацієнтів з важким перебігом коронавірусної інфекції». Про це пише «Європейська правда».

За останньою інформацією зі ЗМІ, Меркель йде на карантин, бо мала контакт з інфікованим.

Назарій ВІВЧАРИК, фото героїв публікації та з інтернету.

реклама

Коментарі  

 
0 #14 не славянин 14.12.2021 09:21
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Лепила:
[quote name="Гонишь, Валя!"][quote name="влад"]

Рашка присить Білорусь допомогти продуктами харчування. На кацапіі розпочався голод.Путькін втік з мацкви. :lol:

о zooльдат опять москали на очко помешали сходить .с утра запор.без жителей территории называвшеся украина все жить не могут.клубника гниет свиньи и куры дохнут горшки престарелых в италии переполнены а что же в польше?точно колапс.ты zooльдатен езжай туда раз войны не дождался подсоби панам.а может в россию?там в больницах все сиделки и уборщицы коренные жители западенщины.есть вакансии.впрочем для вас все одно и тоже -лайно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #13 podija.blogspot.com 13.12.2021 23:14
Другий рік пішов коронавірусного життя...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #12 лепила 31.03.2020 09:43
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Лепила:
Цитую Гонишь, Валя!:
[quote name="влад"]В поляндии украинцев увольняют пачками.

Это твои влажные мечты, шушера запоребриковая? :-)
В Польше сейчас как раз паника и ступор в экономике из-за массового оттока украинцев, которых стараются удержать, чтобы не было коллапса.[/quote
Ну конешно,некому г... убирать за панами.полный коллапс.Радуйся свободный украинец.Возможно вся пся крев утонит в лайне и несобранной клубнике.Будете жить на землях поляков,как сейчас живете в Лемберге,выгнав и убив поляков и евреев.

Рашка присить Білорусь допомогти продуктами харчування. На кацапіі розпочався голод.Путькін втік з мацкви. :lol:

НЕ СОЛДАТ ОНА ПРОСИТ ЧЕРКАССЫ И ТЕБЯ ЛИЧНО ДОПОМОГТИ ХАРЧАМИ,
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #11 СОЛДАТ 29.03.2020 22:36
Цитую Лепила:
Цитую Гонишь, Валя!:
[quote name="влад"]В поляндии украинцев увольняют пачками.

Это твои влажные мечты, шушера запоребриковая? :-)
В Польше сейчас как раз паника и ступор в экономике из-за массового оттока украинцев, которых стараются удержать, чтобы не было коллапса.[/quote
Ну конешно,некому г... убирать за панами.полный коллапс.Радуйся свободный украинец.Возможно вся пся крев утонит в лайне и несобранной клубнике.Будете жить на землях поляков,как сейчас живете в Лемберге,выгнав и убив поляков и евреев.

Рашка присить Білорусь допомогти продуктами харчування. На кацапіі розпочався голод.Путькін втік з мацкви. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 влад 29.03.2020 21:52
Цитую Лепила:
Цитую Гонишь, Валя!:
[quote name="влад"]В поляндии украинцев увольняют пачками.

Это твои влажные мечты, шушера запоребриковая? :-)
В Польше сейчас как раз паника и ступор в экономике из-за массового оттока украинцев, которых стараются удержать, чтобы не было коллапса.[/quote
Ну конешно,некому г... убирать за панами.полный коллапс.Радуйся свободный украинец.Возможно вся пся крев утонит в лайне и несобранной клубнике.Будете жить на землях поляков,как сейчас живете в Лемберге,выгнав и убив поляков и евреев.


украинцы давно уже не убирают говно. коллапса нет, есть кризис.
ну если пшеки утонут в говне я только обрадуюсь. что я забыл во львове? все убивали друг друга и выгоняли откуда-то - такова жизнь, невинным не помрешь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #9 влад 29.03.2020 21:48
Цитую Гонишь, Валя!:
Цитую влад:
В поляндии украинцев увольняют пачками.

Это твои влажные мечты, шушера запоребриковая? :-)
В Польше сейчас как раз паника и ступор в экономике из-за массового оттока украинцев, которых стараются удержать, чтобы не было коллапса.


я в польше и за украинцами никто не плачет. зачем удерживать, если после карантина новых рабов наберут?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #8 Лепила 25.03.2020 09:01
Цитую Гонишь, Валя!:
[quote name="влад"]В поляндии украинцев увольняют пачками.

Это твои влажные мечты, шушера запоребриковая? :-)
В Польше сейчас как раз паника и ступор в экономике из-за массового оттока украинцев, которых стараются удержать, чтобы не было коллапса.[/quote
Ну конешно,некому г... убирать за панами.полный коллапс.Радуйся свободный украинец.Возможно вся пся крев утонит в лайне и несобранной клубнике.Будете жить на землях поляков,как сейчас живете в Лемберге,выгнав и убив поляков и евреев.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #7 Гонишь, Валя! 24.03.2020 19:39
Цитую влад:
В поляндии украинцев увольняют пачками.

Это твои влажные мечты, шушера запоребриковая? :-)
В Польше сейчас как раз паника и ступор в экономике из-за массового оттока украинцев, которых стараются удержать, чтобы не было коллапса.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 влад 24.03.2020 19:00
В поляндии украинцев увольняют пачками. Есть проблемы чтобы вернуться домой, так как транспортное сообщение приостановлено.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #5 Іван 24.03.2020 18:32
Цитую Лепила:
Дуже гарно живуть,кожен день дiвчата їдять гриби.Увесь свiт засрали.

ти нормальний чи з-за поребрика?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100