На сьогодні МММ-2011 вже налічує більше 35 млн осіб. Сотні людей щодня знову віддають свої гроші у цю систему. І черкащани у тому числі.


Чим МММ 2011-го року відрізняється від 1994-го? Майже нічим. На сьогодні менш «космічний» ріст грошей (якщо у 94 році це щомісячно +100% від вкладеної суми, то сьогодні +30-75%). Сьогодні учасникам пропонується купити нову валюту, так звані «мавро». Мінімальна сума вкладу – 1 долар, максимальна – 30 тис. доларів. При реєстрації усім відразу дарують 20 доларів. А далі, як пише на блозі сам засновник МММ Сергій Мавроді, «лежите спокойненько на диванчике, поплёвываете в потолок и наблюдаете, как они растут в «цене».». Курс мавро на офіційному сайті розписаний на рік уперед. Чим на більший термін ти вкладаєш гроші, тим відсоток вище. Крім цього існує система бонусів за запрошення у систему нових учасників. Мавро можна продати у будь-який час, різниця між купівлею та продажем і буде «виграшем». Заманливо, правда?

Усі «гравці» МММ-2011 поділяються на тисячників, сотників, десятників та простих учасників. Кожна група має свої обов’язки та привілеї. Десятники, наприклад, відкривають рахунок у банку, де зберігаються гроші «десятки», видають вклади, реєструють нових учасників та слідкують за роботою «десятки».

Схема з сайту tyzhden.ua

Схема з сайту tyzhden.ua


Однак що буде, якщо піраміда рухне? І чи рухне вона колись взагалі? За розрахунками викладача Вищої школи економіки Генріха Пенікаса, МММ- 2011 повинен впасти вже у червні цього року.


Плітки про падіння МММ-2011 почали поширюватись у ЗМІ наприкінці травня. Тоді ж було створено і МММ-2012, за словами Мавроді, «на підтримку МММ-2011». Однак піраміда 2011 року існує і досі, вона на певний час лише призупинила свою дію.

Сам Сергій Мавроді відзняв не одне відео про те, що МММ-2011 не рухне ніколи.

Сказати, що людей обманюють – означає збрехати. На офіційному сайті великими літерами написане попередження «ЦЕ ФІНАНСОВА ПІРАМІДА!». Мавроді зазначає: «Нет никаких вложений! Никакой предпринимательской деятельности! Нет никаких операций с ценными бумагами, никаких отношений с профессиональными участниками рынка ценных бумаг, никаких ценных бумаг вы не приобретаете! Предыдущим выплачивается только за счёт последующих! Никаких иных источников дохода здесь НЕ-Е-ЕТ!!! Я не даю вам никаких ни гарантий, ни обещаний. Ни в явной, ни в скрытой форме», «Даже если вы будете следовать чётко всем инструкциям, вы все равно можете «проиграть». «Выигрыш» вам всё равно могут не заплатить. Без всяких на то причин и объяснений». Однак 35 мільйонів все-одно віднесли гроші.

– Уся міліція Росії та України чекає хоча б одної заяви про те, що йому не дали грошей. Однак немає жодної заяви ніде у світі: «Мене обікрали, вкрали мої гроші». Тиша, півтори роки. Це говорить про надійність системи, – запевняє учасник МММ-2011 Андрій.

Начальник сектору зв’язків із громадськістю Управління МВС України в Черкаській області Наталія Таран у коментарі «Прочерку» повідомила, що жодної заяви-скарги на МММ у оперативних зведеннях вона не бачила.

– Тобто, можливо, якісь незначні питання й порушувалися в правоохоронних органах, про які я не знаю, але серйозних резонансних проблем на тему МММ в Черкасах не було, – зазначила Наталія Таран.

Вона навіть пригадала, що й сама отримувала у поштову скриньку рекламну листівку від МММ, проте учасником піраміди не стала.

Цікаво, що піраміда МММ є цілком законною, існує навіть рішення волгоградського суду на цю тему.

За даними офіційного сайту МММ, перший офіс МММ-2011 з’явився у Черкасах 17 лютого 2012 року. Цією «радісною новиною» поділився на своєму офіційному блозі сам Сергій Мавроді. До тексту також приєднані декілька фото з нового офісу.


У коментарях учасників навіть сказано, що це дуже зручно: «Ну вообще круто……………………………, удобно взять кредит в банке и сразу в МММ-2011. КУЙ ЖЕЛЕЗО НЕ ОТХОДЯ ОТ КАССЫ!!! Мы Можем Многое!!!».

За словами десятника із Черкас Євгена, насправді діяльність МММ-2011 у нашому місті почалась значно раніше, їй вже близько 2 років, просто не всі мають можливість відкрити власний офіс. Він у цій системі вже півроку, у його десятці 27 осіб:

– Ті, хто боїться вкладати в МММ, бійтеся далі і працюйте на своїх заводах по 24 години і думайте як сім'ю прогодувати! Скільки є відео на тубі, що людям виплачується! Подумайте самі навіть логічно, якби Мавроді говорив, що всім все платиться, а за фактом нічого не платилося, там були б тільки одні негативні відео, народ був би обурений і кіпіш був би просто нереальний!

На сьогодні у Черкасах відкрито 3 офіси: два у центрі міста і один в районі Митниця. Скрізь майорять запрошення у клуб: на білбордах, на асфальті, в оголошеннях, маршрутках.

Ми вирішили піти у перший відкритий офіс, що у центрі, та відчути себе вкладником… Однак нас зустрів лише охоронець, який сказав, «що хлопця з МММ сьогодні не було і краще приходити вже у понеділок».

Далі ми направились в офіс по бульвару Шевченка.

 

Там ми побачили вже «фірмову» назва «МЫ МОЖЕМ МНОГОЕ!», тому було зрозуміло, що прийшли правильно. Тут нас зустріли у великому приміщенні, пофарбованому у лимонний колір. У залі було багато стільців, як виявилось пізніше, – для учасників презентацій. У цій структурі (до якої приєднаний офіс) близько 400 черкаський вкладників. А скільки їх у Черкасах всього – нікому не відомо. Нам розповіли, що дійсно нікого не обманюють, «адже якби хтось не отримав свої гроші, Мавроді вже сидів би у тюрмі».

За словами однієї із десятників МММ-2012 Мирослави, тиск з боку ЗМІ на МММ лише робить гірше для народу:

– Це піраміда, усе працює за рахунок нових вкладників, тому через антирекламу ЗМІ нові вкладники почнуть повільніше йти до нас. Зроблять вони гірше лише людям, тому що МММ – це люди. Але пройде час і люди розуміють, що ЗМІ їх обманюють і приходять знову.

Щодо можливого краху МММ-2011, то учасники в нього не вірить:

– Безумовно, якщо всі зараз почнуть миттєво знімати гроші, то все рухне. Але ж ви уявіть, якщо у ЗМІ почнуть в один час писати «ПриватБанк» рухнув». Що буде наступного дня? Усі побіжать знімати гроші, а так, як резервний фонд будь-якого банку 10%, 11% прибіжать забрати свої гроші – і банку вже нема, – розповідає один із учасників МММ-2011, МММ-2012 Андрій.

– Якщо всі люди стали б вкладниками МММ – це було б супер! Цього і добивається Сергій Мавроді. Коли ми наберемо критичну масу, структура замкнеться. Хотілося б користуватись одне між одним мавро-валютою. Я хочу вам продати машину, ви хочете її купити. Навіщо мені продавати її в гривнях, якщо є мавро, які постійно ростуть? – ділиться планами на майбутнє учасниця Мирослава.

Також за словами Мирослави, у офісі вкладникам, які не змогли забрати свої гроші у 1994-му, їх повертають:

– Ми не тільки повертаємо гроші, ми навіть самі активно шукаємо цих людей. Вони можуть свої квитки поміняти. Сергій Пантелійович шукає цих людей і віддає їм вклади.

За словами психолога та коуча Валентини Савченко, чи вкладе людина гроші знову, залежить від її досвіду:

– Якщо в пам'яті людини глибоко засіли спогади про позитивний досвід участі в пірамідах або схожих схемах, то вона практично все життя буде прагнути повернутися в таку чи подібну ситуацію - їй там було добре! Якщо навпаки, і вона не усвідомила важливість цього уроку, життя підкине їй ще одні «граблі», щоб цінні висновки рано чи пізно були зроблені. Комусь достатньо 1 раз наступити на них, а хтось регулярно, або навіть все життя гамселить себе ними по лобі, – каже пані Валентина.

Соціопсихолог Андрій Струтинський вважає, що головна проблема діяльності МММ полягає не у втраті населенням своїх грошей, а у вихованні у людей цинізму. Про це йдеться у статті журналу «Український тиждень».

«Головна проблема діяльності МММ – навіть не втрата населенням своїх грошей. Головне те, що в людях такі піраміди виховують цинізм. І неважливо, брали вони участь у ній чи ні», - стверджує Струтинський.

Він нагадав, що після краху МММ у 1990-х, за соціологічними опитуваннями, різко впала довіра до ринкової економіки та реформ загалом.

«Адже особиста нажива змушує кожного члена піраміди обманювати неофітів. І він це робитиме, навіть якщо точно знатиме, що ті все втратять. Пізніше, після її розвалу, це виявлятиметься і в інших сферах та проектах. Підривається довіра до фінансової системи держави як такої, що тримається виключно на довірі людей до неї та одне до одного. Тому будь-яка держава просто зобов’язана боротися з пірамідами всіма наявними в неї засобами», - відзначив Струтинський.

Успіх українського варіанту фінансової піраміди МММ, заснованої росіянином Сергієм Мавроді, складно пояснити логічно, вважає політолог Андрій Окара, передає УНН.

На думку Окари, є два різних фактора, які забезпечили феномен «Мавроді-2». «По-перше, ті, хто активніше, просто вирішили першими вкласти і дуже скоро забрати. Ось один український навколополітичний діяч нещодавно хвалився, що вклав 100 і через пару місяців отримав назад 150 тисяч доларів», – каже експерт.

«Але що відбувається з мізками інших сотень тисяч людей – загадка. Це божевільні люди, які не мають пам'яті, тому що всі нинішні працездатні громадяни в силу віку не можуть не пам'ятати 1990-х. Виходить, дев'яності - з їх божевільною раціональністю - повертаються назад. Ну і, напевно, Льоня Голубков - це архетипний образ. Привабливими є не чесно зароблені гроші, а халява, скарб, що впало на голову багатство або спадщина. Хоча, зрозуміло, ні в Росії, ні в більшості інших пострадянських країн не можна довгою і наполегливою працею багато заробити. Вкрасти, відняти або отримати як частки від дерибану країни – можна. Заробити – ні. І тут є один важливий момент: в 1990-і роки багато людей просто не розуміли принципу роботи фінансових пірамід. Тепер це знають всі і істерію навколо проекту Мавроді можна пояснювати тільки масовим запамороченням», – переконаний політолог.

«Абсолютний геній фінансових махінацій Мавроді - звичайно ж, він ще й великий соціальний психолог: він зумів знайти, намацати цю нішу, переконати людей у перспективності свого проекту і «віджати ресурс» у сотень тисяч любителів халяви», - резюмував Андрій Окара.

реклама

Коментарі  

 
-1 #14 Владимир Я 23.06.2012 01:19
Цитую die bill:
хотелось бы верить что статья не заказная,сам ложил под 40%,за месяц все так круто изменилось,хоте лось бы хоть свои деньги забрать.И еще есть информация,что Черкасский регион закрывают!!!!за думайтесь!

Черкасский регион только стал набирать обороты! Открылись новые офисы, сегодня был автопробег в поддержку МММ. В понедельник по Вике покажут))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #13 Владимир Я 23.06.2012 00:56
Люди идут в МММ по двум причинам:
1. Хотят выжить.
Кто тут пишет про жадность и алчность? Вы по себе судите? Тогда спуститесь на землю и узнайте какая в Украине пенсия, стипендия и зарплата!
2. Не хотят быть рабами частной конторы ФРС, которая печатает доллары и держит весь мир раком.
Грамотные люди ищут альтернативу ссудному % доллара. Мавроди даёт эту альтернативу - новая мировая НАРОДНАЯ валюта Мавро, которая не подчиняется рабским законам иллюминатов, банков, Ротшильдам, Морганам, Рокфеллерам, молчу уже про правительства всех стран. Или для вас всех новость, что НБУ не принадлежит Украине!?! Любой центробанк любой страны - это ничто иное, как контора, которая подчиняется частной фирме ФРС.
Люди, смотрите глубже! Поменьше смотрите зомбоящик! Включайте мозги.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #12 СЕРГІЙ 23.06.2012 00:13
Шановні, ВЕЛИКЕ ПРОХАННЯ перед тим як наводити критику і хаїти все що під руку попало :) НЕПОЛІНІТЬСЯ ВИВЧИТИ ТЕМУ НА ВІДМІННО !!! А вже потім починати висловлювати свою думку ... Чи не є це принципом любого діла і справедливого РОЗУМНОГО підходу до вивчення справи і думки не одніеї людини ???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 СЕРГІЙ 23.06.2012 00:12
А ОСЬ ЯКИЙСЬ ВАСЯ, накрапав незрозумілий (мабуть і для нього самого) відгук :)
Василь 18.06.2012 10:42 - пише:
"В ПРочерку сидять самі слоупоки..." і "Черкащани - це наскільки брехливі, лоховаті, тупі і скупі до неможу убожества,..."
---- відповідаю ---
По-перше! Васю, а ти не Черкащанин :) А ??? А де ТВОЯ самокритика ??? Давай з себе починай ! Інших критикувати саме найлегше і дууууже "БЛАГОРОДНА" СПРАВА :) Чи не так :) ? ЧЕРКАЩАНИ ВАС ОБІЗВАЛИ останніми словами ! - Вам це сподобалось ? Чи Ви такі ? Може проблема не у всіх черкащанах, а тільки в одному "РОЗУМНОМУ" Васі ;) Правда ?
А ЧЕРКАЩАНАМ, Васю, ДУЖЕ ШКОДА :( Дуже "розумна" людина !
І мабуть все він знає ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #10 mocco 23.06.2012 00:11
Перестаньте искать го*но в том, в чем сами не пробовали быть.Люди обмениваются деньгами, все. это вся суть МММ, никакого обмана и аферы, добровольный обмен деньгами. понимая все риски и тем не менее на протяжении 1,5 года миллионы людей вылезли из нищеты и кредитной кабалы.Так чем МММ плохо?Государство лучше????Лично мне государство ничем не помогло. а вот МММ помогло очень многи м людям и будет помогать и дальше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #9 mocco 23.06.2012 00:10
ребят, МММ - это реально круто!!!!!!!!Та к ходишь и наблюдаешь за людьми, которые ни во что не верят, ездят в запыленных маршрутках и ругают все и вся. МММ дает возможеость людям поверить в СЕБЯ прежде всего и что мы не обязаны быть злыми. циничными и рабами. а что можем помогать другим и расчитывать на чью-то помощь. Можно не вступать, это не секта, никто не заставляет, но спроси себя - я когда-нибудь рисковал?А вдруг риск окажется оправдан и я смогу воплотить в жизнь то. о чем и не мечтал на свою зп или пенсию?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #8 Мавро за грати 20.06.2012 11:05
Цитую Василь:
В ПРочерку сидять самі слоупоки - мавродя вже оголосив, що закриває піраміду і відкриває МММ 2012.

Діксакер ти, статтю прочитуй повністю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #7 Ужасть 19.06.2012 12:54
Цитую Василь:
Черкащани - це наскільки брехливі, лоховаті, тупі і скупі до неможу убожества, що мені їх абсолютно не шкода. Нехай ними правлять Мавроді, Одаричі, Ригіоничі, останні жашківскі конюхи... закріпачать їх по саме небалуйся, вони все одно будуть переконані, що так треба і скоро на них прольється Божа роса... :roll:


Цілком в Вами згідний...з маленьким але....Черкащани діляться на дві категорії: українці і хохли. Я думаю ви мали на увазі останіх.... :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 українець 19.06.2012 12:28
Цитую Василь:
Черкащани - це наскільки брехливі, лоховаті, тупі і скупі до неможу убожества, що мені їх абсолютно не шкода. Нехай ними правлять Мавроді, Одаричі, Ригіоничі, останні жашківскі конюхи...

БЮТичів забув і комуняк
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 АбрамовичЪ 19.06.2012 10:32
Та знаю я некоторых вкладчиков МММ. Во-первых полностью необразованные в економической теории (хотя имеют вышку), во-вторых любят всё на халяву, в третьих - понтов выше крыши (своеобразные мыльные пузыри, проткнёш - пустота). Говорят что на 101 фм поголовно почти все сидят на этой ....... :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100