реклама

реклама

«10% київських туристів мають їхати саме на Черкащину», – заявив голова Черкаської ОДА під час засідання регіонального відділення Всеукраїнської асоціації ОТГ, що проходило 23 лютого в Новодмитрівській громаді на Золотоніщині. Загалом засідання провели у рамках «регіонального тижня». Це такий комплекс заходів для громад, що має на меті й інформаційну, і навчально-консультативну, й організаційну функцію. Члени Асоціації тут мають знайомитися, здобувати нові знання, ділитися досвідом.

1614080205757

Але без офіційного відкриття ніяк. Тож всі зібралися у будинку культури Новодмитрівки і чекали керівників області. Час гаяли за чаєм-кавою і пиріжками з цукерками. Не втримавшись, запитав декого з присутніх, як не бояться в тісняві їсти одне біля одного, зважаючи на карантинні обмеження. Виявилося, що опитані мною вважать, що мають антитіла, бо вже перехворіли. Ті ж, хто, очевидно, не перехворів, сторожко позирали на інших та на пиріжки і не знімали маски.

1614080176849(1)

У залі вже починали розсідатися. Через місце на крісла поклали серветки, щоб організувати людей і садити через одного, але все рівно кожен сідав, як хотів, інколи поряд, тож добрі наміри організаторів провалилися.

Затримку в часі кожен використовував як міг. Наприклад, голова олімпійського комітету Черкащини Андрій Більда показував меморандум, який буде підписано з Всеукраїнською Асоціацією ОТГ. Для нього це було важливо, бо дасть можливість напряму контактувати з ОТГ, запрошувати їх на заходи, тісніше спілкуватися і таким чином поширювати олімпійські цінності в маси.

Нардеп Сергій Рудик розповідав про велику політику, проблеми шахтарів, а також вручив одному з голів ОТГ в подарунок вишиванку, привітавши того з днем народження.

Врешті один з наймолодших голів ОТГ – Артем Кухаренко – на правах господаря розпочав. Він був щиро радий, що в одному місці зібралися і голови ОТГ, і представники обласної влади. Дякував за приїзд. Щоб не все було ідеально, згадав про критику на свою адресу і на адресу своїх колег в інтернеті, бо «всі люди хочуть все й одразу». Та радість приїзду обласного керівництва була для нього такою, що він забув про критику і вирішив привітати голову Черкаської ОДА Олександра Скічка з призначенням.

Вийшовши під аплодисменти до трибуни, голова Черкаської ОДА Олександр Скічко звернув увагу на нерівність: чому, мовляв, президія на сцені, а громада внизу? У відповідь громада схвалила і зааплодувала. Врешті очільник ОДА змирився з цим і став виступати.

– Від вас залежить, які інвестпроєкти ми зможемо реалізовувати, скільки податків збирати. У нас працює інвестиційний офіс. Але він працює неефективно. Коли приїздять інвестори, їм реально немає чого показати. У нас немає повноцінної презентації проєктів, куди б вони могли вкладати кошти! – сказав Скічко. – А є інвестори, які готові вкладати в переробку, створювати робочі місця.

Він вказав на заступника Романа Карманніка. Той встав. Скічко порадив усім присутнім надавати йому інформацію про те, де є старі покинуті заводи, де є старі колгоспи, де є майданчики, які підійшли б інвестору. Голова ОДА чомусь уточнив, що все це в інтересах голів ОТГ. Порадив головам ОТГ також готувати інформацію для інвесторів в туристичній галузі.

– Друге – у нас великий туристичний напрямок. Розвиток туристичної галузі стає реальністю. Плюс пандемія коронавірусу показує, що подорожі за кордон стають примарними. І з’являються тут теж інвестори. Але нам і тут треба від вас інформація! Де ви вважаєте, у вас є, наприклад, місце, де можна зробити об’єкти рекреації, які даватимуть вам робочі місця, податки, – говорив Олександр Скічко. – Всі працюватимуть на результат і правоохоронні органи, центральні структури. Всі працюватимуть на результат, позитивний. Отримуючи від вас інформацію, ми можемо працювати.

Скічко показав себе реалістом. Він визнав, що частина громади може розійтися після заходу з думкою «та, мені це не треба», але запевнив, що він «тут задля результату».

Наприкінці пан Скічко вирішив нагадати, що в області поважають його родину.

Проте тема туризму, було помітно, голову ОДА не відпускала. Він також сказав, що в березні презентує туристичну програму. Сказав, що можна збільшити потік туристів вдвічі – з мільйона до двох мільйонів. На жаль, Скічко не знав, що всі інші спікери говоритимуть про проблеми ОТГ і ні слова не обмовляться про туризм…

Голова Черкаської облради Анатолій Підгорний дякував головам ОТГ за мужність і патріотизм. Пригадав, що реформа децентралізації триває вже 6 років, і пригрозив, що назад дороги немає.

При цьому Володимир Міцук, голова Білозірської ОТГ, яка об’єдналася однією з перших, глибоко зітхнув.

Виконавчий директор Асоціації Валентина Полтавець говорила в унісон з попередніми виступаючими. Водночас наголосила, що «зараз буде боротьба, бо передаються в громади повноваження, але не ресурси».

– Тут ми сподіваємося на обласне керівництво, – красномовно подивилася вона на Скічка і Підгорного.

Наприкінці мало не процитувала Скічка, і стратегічно це було правильно. А насамкінець розкрила карти: «Цілий тиждень привертатимемо увагу до проблем громад. Пропонуватимемо навчально-консультаційні послуги. Конкретика буде після обіду».

Володимир Міцук вийшов до трибуни з аркушами і вдягнув окуляри. Потім передумав і зняв. Сказав, що йому було чути попередніх виступаючих. Потім сказав, що приємно, що молодий голова ОТГ Артем Кухаренко згодився допомогти організувати такий захід, запросив до себе голів ОТГ.

Врешті заговорив про наболіле:

– Я запрошував 66 громад області. Усіх. Розіслав по 10 запрошень. А приїхала 51 особа. А тут звучать теплі слова від голови ОДА, від голови облради! Почуйте! Нам треба разом всім працювати, бо є ряд питань, які не можемо вирішити, – зауважив Міцук і поглянув у аркуші.

Він говорив про проблеми в освіті, про соцзахист, про держмито. Говорив про брак коштів, водночас завелику кількість повноважень, просив у влади допомоги.

Олександр Скічко зреагував рішуче, очевидно, не хотів виходити з залу з купою завдань.

– По освіті – у нас буде замміністра, ми це питання піднімемо в березні. По охороні здоров’я розказуватиме Лариса Кошова. По соціальній політиці – тут є Валерій Вишиваний – мій радник із соціальних питань, – швидко все вирішив Скічко.

1614080235788

Наприкінці підписали меморандум про співпрацю між регіональним відділенням у Черкаській області асоціації ОТГ та Черкаською ОДА й облрадою.

Всі зааплодували. Олександр Скічко врешті пересів у зал, як і хотів, і виступи продовжилися.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #17 СИ 14 26.02.2021 20:42
ВЕЛИКИЙ ХУТОР,У селi де я влiтку трохи жив,була їдальня яку мiсцевi кiзяки називали РИГАЧКА,то шось схоже на фото.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #16 МІСЦЕВИЙ 26.02.2021 18:20
Свято "Сім мішків гречаної вовни"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #15 Перехожий 25.02.2021 23:07
Всё уже украдено до нас...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #14 Серьожа Вакцинатор 25.02.2021 08:46
Тягнути з якого мiсця буде,як зазвичай з дупи,чи з другого ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #13 Мein Рідний! 24.02.2021 00:15
Владці без голови.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #12 народовладдя! 23.02.2021 22:06
Не потопаємий Валерій Вишиванний!!! Ура бред сивої кобили, та регіонівських поців!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #11 Solid/ 23.02.2021 20:01
А я ділюсь інформацією:
Черкаський зоопарк "рошен" видав срєпу.
Соєву.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #10 Я черкащанин 23.02.2021 19:18
Туризм - наше всьо!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #9 Апостол кєнт 23.02.2021 19:01
Дуже добре, той жанр, якого зараз бракує в журналістиці
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #8 Марсохід 23.02.2021 18:20
Крім відірваного від реальності пафосного словоблуддя поки що нічого. Інопланетяни, одним словом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100